Demir ilacı alanlar nelere dikkat etmeli?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2012 Güncelleme 06 Aralık 2012, 00:17
Demir ilacı alanlar nelere dikkat etmeli?

İÇİNDEKİLER

Sebzeler, süt, kahve ve çayda bulunan bazı maddeler demir emilimini azaltabilir. Bu nedenle demir destek ilaçlarını bu gibi gıdaların alımından iki saat önce veya sonra alın. Mide şikayetleri için kullanılan anti asit denilen ilaçlar demir ilaçlarının emilimini azaltabilir. Birlikte kullanmayın. Hekimin önereceği süre kadar kullanın. Genelde, aşırı "adet kanaması ve gebelik" gibi özel gereksinimi olan haller dışında 6 aydan fazla kullanmayın. Doktorun söylediği ölçüde kullanın.

* * *
VALLAHİ BİR ŞEY YEMİYORUM. YİNE DA ŞEKERİM YÜKSELİYOR.
Şeker hastalarının en sık yaptığı hatalardan biride budur. Amaç yememek ya da aç kalmak değildir. Önemli olan acıkmadan yemek, doymadan kalkmaktır. Açlıkta da bedenin kan şekeri yükselir.

* * *
NELER MİDEYE ZARAR VERİR?
Her türlü direk darbeler, yanıklar, her türlü stres, ağrı kesiciler (özellikle aspirin ve benzeri ağrı kesiciler), kokain (uyuşturucu maddeler), sigara, alkol, "Helicobacteri Pylori" isimli mikrop, Zollinger- Ellison sendromu, G hücre hiperfonksiyonu / hiperplazisi, Sistemik Mastositoz gibi hastalıklar midenin koruma kalkanını bozar, zayıflatır.

* * *
REFLÜ NEDİR?
Kelime anlamı "geri akış" demektir. Yemek olarak yediğimiz her gıda sırasıyla; Ağız - yemek borusu - mide - onikiparmak bağırsağı - ince barsak - kalın bağırsaktan geçerek dışkı halinde atılır. Reflüde bu akış yönü terse döner. Yemek borusunda ki gıda ağza, midedeki gıda yemek borusuna, onikiparmak bağırsağındaki gıda mideye geri döner.