Yiyecekler için doğal mahsenler

Artvin'in Demirkent köyünde insanlar yazlık ve kışlık yiyeceklerini doğal mahsenlerde saklıyor.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 28 Eylül 2011, 12:53
Yiyecekler için doğal mahsenler

İÇİNDEKİLER

Demirkent köyünü diğer köylerden farklı kılan sahip olduğu ilginç mahsenler.

Hangi medeniyet döneminde yapıldığı bilinmeyen mahsenlerin her biri adeta bir buzdolabı gibi.

Kemer şeklinde dizilmiş taşlar arasında oluşan hava akımı dolayısıyla mahsenlerde sürekli serin bir hava hakim.

Burada yazlık ve kışlık yiyecekler bozulmadan saklanabiliyor.

Köylüler bozulacak yiyeceklerini getirip buraya koyuyor.

Bu doğal buzdolaplarının en büyük özelliği dışarıda 20-25 derece sıcaklık varken, bu mahsenlerde hava sıcaklığının 4-5 derece kadar olması.

Köyde yaklaşık 40 adet mahsen var.Bir mahsende 15 aileye yetecek kadar yiyecek depolamak mümkün.

Mahsenlerin önemli bir özelliği de mevsime göre ortam sıcaklığının değişmesi.

Bu durum, yaz-kış her türlü yiyeceğin saklanmasına imkan sağlıyor.