Türkiye'de kış yüzünü gösterdi

Türkiye'de kış mevsimi yüzünü göstermeye başladı. Rize, Erzurum, Çanakkale, Gümüşhane beyaz büründü.

Giriş Tarihi 30 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 01 Kasım 2010, 13:54
Türkiye’de kış yüzünü gösterdi

İÇİNDEKİLER

ÇANAKKALE

Çanakkale'de soğuk ve yağışlı havayla birlikte Lapseki'ye mevsimin ilk karı yağdı.

RİZE

Rize'de etkili olan kar yağışı, Kaçkar Dağları'nda kar kalınlığının 40 santimetreye ulaşmasına neden oldu.

Bölgede etkili olan soğuk hava sonucu bölgenin yüksek dağı olan Kaçkar Dağları ve eteklerindeki yaylalarda kar yağışı şiddetini arttırdı. Kar kalınlığı yaklaşık 3 bin metre yükseklikteki Kaçkar Dağı eteklerinde 40 santimetreye ulaştı. Daha aşağıdaki yaylalarda ise kar kalınlığı 15 santimetreyi buldu.

Öte yandan Rize-Erzurum kara yolunun İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'nda da kar yağışı ve tipi etkili oluyor.

Karayolları ekipleri, yolu ulaşıma açık tutabilmek için sürekli kar temizliği çalışması yapıyor. Yetkililer, kar yağışının devam etmesi halinde yolun ulaşıma kapatılabileceğini kaydetti.

DOĞU KARADENİZ BEMBEYAZ


Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde dün gece hava sıcaklığının da düşmesiyle kar etkili oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle dün gece kapanan Ovit Dağı geçidi bu sabah ulaşıma açıldı.

Bölgenin yüksek kesiminde kar yağışı halen daha etkisini sürdürüyor. Kar kalınlığı, Rize'nin İkizdere İlçesi'ni Erzurum'un İspir İlçesi'ne bağlayan 2640 rakımlı Ovit Dağı geçidinde 30 santimetreye ulaştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle dün gece kapanan Ovit Dağı geçidi bu sabah ulaşıma açıldı; ancak bölgede yoğun kar yağışının devam ettiği ve yolun her an tekrar ulaşıma kapatılabileceği belirtildi.
Kar kalınlığının 5 santimetre olduğu Trabzon- Gümüşhane arasındaki Zigana Dağı'nda ulaşımda henüz bir aksama yaşanmıyor. Zigana geçidinin daha yükseklerinde ise kar kalınlığının 15 santimetreyi bulduğu öğrenildi. Giresun ile Şebinkarahisar İlçesi arasındaki Eğribel geçidinde de kar yağışının devam ettiği ancak ulaşımda şu anda bir sorun bulunmadığı kaydedildi.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de dün akşam saatlerinden bu yana etkili olan yağmur, sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Torul ilçesindeki 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı geçidinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

Yetkililer, kar yağışı ile birlikte sisin de etkili olduğu Trabzon-Gümüşhane karayolundaki Zigana geçidinde sürücülerin dikkatli olması ve araçlarında zincir ile çekme halatı bulundurmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Zigana geçidine mevsimin ilk karının yağması ile birlikte beyaza bürünen Zigana Dağı'nda yaban akasya meyveleri güzel görüntüler oluşturdu. Bazı vatandaşlar ise bölgede yağışın sürmesine rağmen karın tadını çıkarmaya çalışıyorlar.

Bu arada Gümüşhane Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yağışların Bayburt ve Gümüşhane yörelerinde etkili olacağı, yüksek kesimlerde kar yağışı sürerken bölgenin alçak kesimlerinde sağanak yağışların devam edeceği belirtilerek, oluşabilecek sel

KARS
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'ne mevsimin ilk karı yağdı.

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Batı Akdeniz üzerinden gelen alçak basıncın etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı görüldü.

Kent merkezinde aralıklarla sağanağın etkili olduğu Erzurum'da, hava sıcaklıklarındaki azalmanın ardından, yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü.

Muş'un 2500 rakımlı Kurtik Dağı'na da mevsimin ilk karı düştü.

Sarıkamış ilçesinde bulunan 3200 rakımlı Soğanlı ve Allahuekber Dağları ile Bayraktepe Kayak Merkezi'nin 2634 rakımlı zirvesine kar yağdı.

Mevsimin ilk karının düştüğü Bayraktepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 3 santimetreye ulaşması turizmcileri sevindirdi.

Çamkar Otel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonunun ilk karının ilçenin yüksek kesimlerine ve kayak merkezine düştüğünü söyledi.

Bölgede kar yağışı devam ederse, Kurban Bayramı'nda kayak yapılabileceğini ifade eden Eroğlu, "Bayrama kadar kar yağmasını bekliyoruz. Yağan mevsimin ilk karı bizi umutlandırdı. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. İnşallah Bayramda müşterilerimize kayak yapma imkanı sunacağız" dedi.

Bu arada, gece kaydedilen en düşük hava sıcaklığı Erzurum ve Ağrı'da 4, Kars'ta 5, Ardahan'da 6, Erzincan'da 7 ve Iğdır'da 10 derece olarak ölçüldü.

Günün beklenen en yüksek hava sıcaklığının da Kars ve Ardahan'da 10, Erzurum'da 11, Ağrı'da 12, Iğdır'da 16 ve Erzincan'da 17 derece olması tahmin ediliyor.

Yetkililer, bugün bölgede kent merkezlerinde aralıklarla sağanağın etkili olacağını, yüksek kesimlerde ise kar yağışının görüleceğini bildirdi.