IMF, turizimcileri sevindirdi

(TURO) Genel Sekreteri Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının ülke tanıtımında büyük katkı sağladığını söyledi

Giriş Tarihi 17 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 17 Ekim 2009, 15:44

İÇİNDEKİLER

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının Türkiye'de yapılmasına ilişkin, ''Turizmciler olarak en büyük kazancımız, toplantının Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımına, imajına kattığı olumlu etkidir'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İstanbul'un önemli bir kongre merkezi olduğunu, hükümetin o anlamda çok güzel iki yeni kongre merkezi yaptığını hatırlattı.

Erdoğan, bunlarla birlikte İstanbul'un çok iddialı bir kongre merkezi olduğu vurgusunun yapıldığını ifade etti.

İstanbul'da bir süre önce NATO zirvesinin yapıldığını anımsatan Erdoğan, çok başarılı geçen bu zirvenin Türkiye'ye birçok uluslararası toplantı kazandırdığını söyledi.

Levent Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası toplantılarının Türkiye'de düzenlenmesini, bundan sonraki yıllarda İstanbul'un bir kongre merkezi olması yönünde önemli bir mihenk taşı olarak gördüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Oda doluluklarına baktığımız zaman ise, biz zaten IMF toplantılarıyla ilgili olarak Taksim bölgesindeki ve Kongre Vadisi bölgesindeki otellerin bir doluluk yakalamasını bekliyorduk. Bu beklentimiz de oldu. Ama açıkçası şehrin gerek Anadolu yakasına gerek de tarihi yarımada bölgesine, toplantılardan dolayı muazzam bir hareket olmadığını söyleyebiliriz.

Ancak, özellikle Taksim'e gelecek olan kişiler de bu bölgeleri tercih etmiş oldular. Dolayısıyla İstanbul'da göreceli olarak bir hareket yaşanmış oldu. Turizmciler olarak en büyük kazancımız, toplantının Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımına, imajına kattığı olumlu etkidir.''

''İSTANBUL CİDDİ ULUSLARARASI TOPLANTILARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK''


Levent Erdoğan, bu toplantılar neticesinde önümüzdeki dönemde İstanbul'un çok ciddi uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Başlangıçta 20 bin civarında bir katılım beklendiğini ancak, katılımın kendi tahminlerine göre 8 bin, bazı tahminlere göre de 11-12 bin kişi civarında oluştuğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tabii ki katılımları şöyle değerlendirmek lazım; gelen insanların kalış süreleri de önemli. Buraya gelen insanların kalış süreleri de çok uzun oldu. Şu anda toplantılara gelen insanların tamamı geri dönmedi, 12 Ekim'e kadar konaklamalar devam edecek büyük bir kısmı.

Toplantı öncesi ve sonrası turlar da devam ediyor. Bunların da tabii ki ekonomik katkılarına bakmak lazım. Burada özellikle rakamsal bir değer ifade edelim dersek, yanılırız. Kamuoyunu da yanıltmış oluruz. Çünkü ben bugün bazı haber kaynaklarında bana da e-mailler geldi, işte '50 milyon dolar, 40 milyon dolar' gibi falan. 'Bunu neye göre hesapladınız' derseniz, açıkçası bir hesap tarzı da yoktur.''

Toplantıya katılan kişi sayısı bazında bakıldığında, beklentilerinin altında kaldığını vurgulayan Erdoğan, otellerin ortalama yüzde 90 civarında doluluk sağladığını kaydetti.

Levent Erdoğan, günlerdir İstanbul'da göreceli olarak bir hareketlilik olduğunu, toplantıya gelen insanların akşamları toplantılardan sonra eğlence mekanlarına gittiklerini ve birçok sektöre ekonomik olarak katkıda bulunduklarını anlattı.

FİYATLAR

Dünyanın her yerinde bu tür büyük organizasyonlarda fiyatların belli oranlarda artacağını söyleyen Erdoğan, yaptıkları araştırmalara göre, daha önceki IMF toplantılarının yapıldığı merkezlerdeki fiyatlarla ciddi farklar oluşmadığını anlattı.

Erdoğan, bu organizasyonları Türkiye aldıkça turizmdeki hedeflere ulaşmanın çok daha kolay olacağını belirterek, ''Bakın buraya gelen ortalama 10 bin kişi, hepsi dünyanın değişik yerlerindeki kanaat önderleridir bu insanlar. Bu insanlar kitleleri yönlendirebilecek insanlardır. Bunlar buradan memnun ayrılırlarsa bizim turizmimiz için pozitif etki yapacaktır'' diye konuştu.

Levent Erdoğan, toplantının ardından İstanbul'dan geri dönenlerin çok olumlu düşüncelerle ve iyi anılarla ayrıldıklarını ifade ederek, bu durumun Türkiye turizmi için çok olumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

1 TON ET TÜKETİLDİ

The Marmara Taksim Genel Müdürü Ata Eremsoy ise, otellerinde bu dönemde yüzde 95 oranında doluluk olduğunu kaydetti.

Eremsoy, The Marmara Catering'in, 55 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye'de düzenlenen IMF toplantıları kapsamındaki davetlerde Türk lezzetlerini 3 binden fazla kişinin beğenisine sunduğunu belirtti.

The Marmara Catering'in yer aldığı davetlerde yaklaşık 1,5 ton sebze ve salata, 1 ton et, balık ve tavuk, 1 ton meyve tüketildiğini anlatan Eremsoy, davetlerde 3 binden fazla konuk ağırlandığını söyledi.

Point Hotel Taksim Genel Müdürü Nuri Kalyoncu da, toplantının olduğu tarihler arasında yüzde 100 oranında dolu olduklarını ve toplantının gelir açısından kendilerine çok katkısı olduğunu ifade etti.

Kalyoncu, otelde kalan misafirlerin İstanbul'u çok beğendiklerini ve İstanbul'dan çok etkilendiklerini kendilerine söylediklerini, toplantıya gelenlerin daha çok tarihi yarımadayı gezmeyi tercih ettiklerini kaydetti.