Hedefimiz fazla harcayan turist

Bakan Günay, yüksek gelir grubundaki turistler için vizyonumuzu genişletmemiz gerektiğini söyledi

Giriş Tarihi 17 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 13 Ekim 2010, 16:18

İÇİNDEKİLER

Ertuğrul Günay, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) "Babıali Şenlikleri" buluşmasına katıldı. Günay, Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ile Topkapı Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da katıldığı buluşmada, 2008'de 26 milyon ziyaretçi ve 21 milyar doların üzerinde bir gelirle turizmi kapattıklarını, bu oran ile Türkiye'nin dünyada 7'nci sıraya yükseldiğini anımsattı. Ertuğrul Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl turizm dünya çapında bir gerileme yaşıyor. Ekonomik kriz, insanların önce gezi arayışından fedakarlık yapmaları tercihini ortaya çıkardı. O yüzden dünyada turizmdeki daralma yılın birinci yarısında yüzde 8'lerde. Dünya Turizm Örgütü'nün açıklamalarına göre, yıl sonunda yüzde 4-6 gerileme bekleniyor. Fakat Türkiye'de ise ağustos sonu itibariyle gelen ziyaretçi sayısındaki artış yüzde 1 civarında." Harcayan turist Günay, Türkiye'nin bu yıl turizm gelirlerinde bir miktar gerilemenin olacağının tahmin edildiğini, geçen yıl ortalama kişi başı turizm geliri 700 doların üzerindeyken, bu yıl da artı eksi bu seviyede duracağını kaydetti.

Günay, şunları anlattı:

"Biz gene geçen yılki gibi 20 milyar doların üzerinde bir gelir ve mutlaka 26-27 milyonun eşiğinde bir ziyaretçiyle bu yılı kapatmayı hedefliyoruz. Biz önümüzdeki 1-2 yıl içinde mutlaka 30 milyon rakamını göreceğiz. Çok daha fazla sayıda insanın gelmesini tabi isteriz, ama asıl hedefimiz gelen insanlar daha fazla harcama yapsınlar. O yüzden yüksek gelir ve yüksek kültür gruplarını daha çok ağırlama konusunda yeni vizyon geliştirmeye, yeni bir tanıtım kampanyası geliştirmeye çalışıyoruz."