Faşizme yüzyılın golü

Mesut Özil, baskılara dayanamadı. "Irkçılık yapıyorsunuz" diyerek Alman Milli Takımı'ndan ayrıldı. Skandala dünyadan tepki yağdı. Uluslararası medya, spor adamları ve politikacılar Mesut'un ırkçılığa verdiği tepkinin eşsiz olduğunda birleşti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2018 Güncelleme 24 Temmuz 2018, 02:18
Faşizme yüzyılın golü

İÇİNDEKİLER



Arsenal'in yıldızı Mesut Özil, Türk düşmanlarına pabuç bırakmadı. Milli formayı çıkardı. Veda mesajında da uğradığı saygısızlığı ve ırkçı saldırıları anlattı. Almanya'yı sarstı.

​Merkel bile "Çok üzgünüm" diyerek hatalarını örtbas etmeye çalıştı. Fakat dünya spor kamuoyunu kandıramadı. Herkes Mesut'a destek çıktı. Almanya ise köşeye sıkıştı.



Almanya başta olmak üzere ABD, İngiltere, Fransa, İtalya'da gündem Özil'in büyüklüğü... Mayıs ayında Londra'da Başkan Erdoğan'la bir araya gelen Mesut Özil ve İlkay Gündoğan, Almanya'nın hedefi oldu. Futbol Federasyonu Başkanı Grindel, Milli Takım Menajeri Bierhoff, Almanlar'ın eski yıldızı Matthaus, Özil'e ağır hakaretlerde bulundu. Irkçı söylemler nedeniyle Almanlar da, Özil'i maçlarda yuhaladı. Medya da Özil'in özür dilemesini istedi. Hatta Rusya'daki Dünya Kupası'nda gruplarda elenen Almanya'da günah keçisi olarak Mesut ilan edildi. Türk futbolcu da, ırkçılığa karşı çok özel bir mesaj paylaşarak milli takımı bıraktığını açıkladı.



KAYBEDİNCE GÖÇMEN!
Özil, kararını açıklarken "Kazanırken Alman kaybederken göçmenim" sözlerini kullandı. Özil, politik bir propagandaya alet edildiğini ve ırkçılık hissettiğini dile getirdi, "Türk kökenime saygı göstermemeleri bardağı taşırdı" dedi. Dünyadan Özil'e destek mesajları yağdı.



Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Adalet Bakanı Gül ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Mesut Özil'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmesinin ardından yaşadıkları ve Almanya Milli Futbol Takımı bırakması hakkında açıklama yaptı. Kalın, "Değerli oyuncu Özil, Cumhurbaşkanımız ile neden buluştuğunu, bugün olsa yine görüşeceğini söylüyor. Kendisini bu asil duruşundan dolayı tebrik ediyorum. Mesut'un bu süreçte nasıl bir baskıya maruz kaldığını düşünün. Nezaket, hoşgörü, çoğulculuk... nerede kaldı?!" dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Özil'in Almanya Milli Takımı'ndan ayrılarak faşizm virüsüne karşı en güzel golünü attığını belirtti. Gül, "Almanya Milli Takımı'ndan ayrılarak faşizm virüsüne karşı en güzel golünü atan Mesut Özil'i tebrik ediyorum" ifadesini kullandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ayrımcılığa maruz kaldığı gerekçesiyle Almanya Milli Takımı'nı bırakan Türk asıllı futbolcu Mesut Özil'i destek verdi: Özil kardeşimizin sergilediği onurlu duruşu yürekten destekliyoruz.



ALMANYA İÇİN ÇOK ŞEY YAPTI
Almanya Başbakanı Merkel de, Mesut'a destek verdi. Özil'in özel bir oyuncu olduğunu ve eleştirilerin kabul edilemez olduğunu belirten Merkel, "Mesut Özil, Alman Milli Takımı ile Almanya devleti için çok şey yaptı. Onun bu özeml kararına saygı duyuyoruz" dedi.



HER ZAMAN YANINDAYIM AŞKIM
Amine Gülşe, sosyal medya hesabından da kısa ve net bir mesaj paylaştı. Gülşe, "Her zaman yanındayım, seninle gurur duyuyorum aşkım" derken Özil ise bu mesaja, "Aşkım benim, iyi ki varsın" diyerek cevap verdi.



IRKÇILIK ASLA KABUL EDİLEMEZ!
FRANKFURTER RUNDSCHAU (ALMANYA): 'Özil, Alman Futbol Federasyonu (DFB) ve medyayla hesaplaştı. Bu konuda Mesut Özil haklı.
DER TAGESSPIEGEL (ALMANYA): Mesut saygısızlığı ve ırkçılığı hissettiği sürece oynamayacak. Haksız da değil.
SPIEGEL (ALMANYA): Özil, Almanya için oynamak istemiyor. Çünkü eleştirilerin dozu kaçtı.
FOCUS (ALMANYA): Mesut haklı. Çünkü eleştiriler o kadar ağırdı ki, kırıldı ve bu kararı aldı.
STERN (ALMANYA): Mesut Özil istifa etti: Bugün yaşadığımız Almanya için üzücü bir sembol.
BİLD (ALMANYA): Özil istifa etti. Ancak bu adım, geçmişi değiştirmeyecek.
THE GUARDIAN (İNGILTERE): Mesut Özil, Alman Milli Takımı'nı ırkçılık ve saygısızlık gerekçesi ile bıraktı. Çünkü Almanlar burada da dozu kaçırdı.
THE TIMES (İNGILTERE): Özil, Almanya kariyerini ırkçılık ve saygısızlık gerekçesiyle bitirdi. Almanlar şokta.
MARCA (İSPANYA): Özil, milli takımı ırkçılık nedeniyle bıraktı. Almanlar'ın ırkçılıktaki sınır tanımayan haline ben büyük cevap oldu.
L'EQUIPE (FRANSA): Mesut Özil, ırkçılık nedeniyle Almanya Milli Takımı'nda oynamayacak.
NEW YORK TIMES (ABD): Mesut Özil, ırkçılığa maruz kaldı ve milli takımı bıraktı.
GAZZETTA DELLO SPORT (İTALYA): Irkçılık kabul edilemez!



Özil, Başkan Erdoğan'la bugün de aynı karede poz vereceğini söyledi.