Artık bir seviye yukarısı şart

“İlk geldiğimde yeni tanışmıştık ve neler yapabileceğimizi gösterdik. Şimdi ise birbirimizi daha iyi tanıdığımıza göre, performansımızı bir tık üste çıkarmak zorundayız.” "Ben kıyafetimle değer bulan biri değilim. Futbolcuyken 'en iyi giyinen' ödülü aldım. Beni değerlendirilecek konu dış görünüşüm değil, içim ve aklımdır. O konuda kimseyle yarışmam."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2017 Güncelleme 05 Ağustos 2017, 01:45
Artık bir seviye yukarısı şart

İÇİNDEKİLER

Eski Türk filmlerindeki gibi yüreğiyle konuşan bir adam vardı karşımda. Hayatına koyduğu prensipler içinde, huzurlu bir ailenin her bireyine söz hakkı veren saygın bir eş, usta bir teknik adam. Kendi savunma mekanizmasını kurduğu cümlelerle halletmişti de, yeni sezon için Beşiktaş'ın savunmasında stoper açığına takılıydı. İhtiyaç halinde akla gelen ilk isimlerden biri olduğu için milli takım adına kapısının çalınması şaşırtıcı değildi. Milli Takım'ın 4 maçlık Dünya Kupası serüvenini reddederken, bulunduğu koltuğa saygının sınamasını gösterdi. Ben şu anda Beşiktaş Kulübü'ne aitim. Boşta olsaydım böyle bir görevi gururla kabul ederdim. Ama hem Milli Takım hem kulüp takımını yönetmek benim anlayışıma uygun değil."



NİYE LUCESCU?
"Neden yerli bir teknik adam değil de, Lucescu tercih edildi?" diye sordum. "Lucescu'nun Ukrayna'daki sisteme aşina olmasının Ukrayna milli maçı için bir avantaj sağlayacağı düşünüldü herhalde" diye cevap verdi. Değerlerin eskitildiği bir dünyada Güneş'e "Sizde eskimeyen nedir?" diye sordum. "Vicdanım" dedi, "hiç değişmedi." Hayatında başrolü eşine veriyor. "Eşim, başlangıcından bu yana, duruşuyla, yerinde davranışıyla, bana hep olumlu etki yapıyor. " Öğrenci edasıyla kompozisyon notlarımı serdim önüne. "Bir öğretmenin ekmeğini öpüp alnıma koyarım. Bir futbolcunun Ferrari'sine yumurta atarım dersem ne dersiniz? Sana yüzde yüz katılıyorum. İlk öğretmenim Yurdanur Uzman. Geçen sene evine gittik. Bütün meslekler değerli ama öğretmenler başka."


Hakkı Yalçın, Beşiktaş'ın Real Madrid'ten transferi olan Pepe'yle bu hatıra fotoğrafını çektirmeyi de ihmal etmedi.

HAKARET ETME HAKLARI YOK
"Hayat okulundan mezun olmayanların futbola verdiği zararları çocuklar tanzim ediyor dersem haksızlık etmiş olur muyum?" "Yoo etmiş olmazsın" dedi. "Hayatı bilmek çok önemli çünkü. Her şeyi okuyarak öğrenmiyorsun. Öğrendiklerin de senin rehberin oluyor." "Paranın tahrik edici kokusu insanlığın alın terini bastırıyor cümlesinde yanlış bir tanımlama var mıdır?" "Hayır. Para bu devirde çok şeyi bozdu. Benim değerim para odaklı değil. Değer zaten paraya çevrilir. Ama parayla değer alamazsın." "Hakemler futbolumuzun derin devletidir konulu kompozisyon yazsam, notum kaç olur?" Hakemlerin değil de futbolun kendine ait derin devleti var. Hakemler en zayıf halka olduğu için kullanılıyor." "Bazı yorumcuların ağzını dikmek gerekiyor dersem, benimle birlikte iğneyi ipliğe geçirebilir misiniz?" "Yorumcuların yorum hakkı var. Ama hakaret hakkı yok. Kendilerine de zarar veriyorlar" derken iğneyi ipliğe geçirdi. Toplumsal konulardaki duyarlılığını bildiğim için bu kez uyuşturucu meselesine uzandım. "Uyuşturucu bir insanın celladını sevmesi gibi bir şey. Futbolcular böyle meselelerde neden değil?" "İş yoğunluğu itibarıyla oyuncuları bu tip faaliyetlere sokmuyoruz. Bu bir hata. Bu konuda sosyal sorumluluk projeleri üretmekte yarar.

Şenol Güneş'e efkar basınca nasıl dağıtıyor?
Akşamları hiç dışarı çıkmam, yemeğe bile gitmiyorum. İlginçtir 3 yıldır televizyonda dizi izliyorum.

Şenol Güneş'in paraşütü kim?
En yakın dostum Mehmet Kulaksızoğlu'dur. Kendi rahatlığım için ailem.

Organlarınızı bağışladınız mı?
Hayır. Yararı varsa bağışlanması gereken zamanda bağışlayabilirim ama hiç düşünmedim.

Bizim neslin kaderi deyip sitem ettiğiniz bir gerçek var mı?
Çocukluğumuzdan bugüne kadar bütün sıkıntıları gördük. O gün de şikayetçi değilim, bugün de. Ben devletten şikayetçi olmam.

Bulaşık makinesini en son ne zaman boşalttınız?
Evde işçiliğim yoktur. Ancak çay yaparım, bir de sahanda yumurta.

BİZİMKİLER LENS'E 5 MİLYON VERMEZ
Negredo'nun kesinleştiği saatlerde Lens konuşuluyordu. "Ama bana önce stoper gerekiyor" dedi, "Açık oyuncu sonra." "Lens olmazsa Volkan Şen mi?" diye sordum. "Eğer Lens'i hallederlerse Volkan olmaz" dedi. Lens'in 5 milyon euro bonservis bedelini hatırlattım. "Çok para" diye karşılık verdi. "Bizimkiler vermez." Volkan'ın sorunlu yanını işaret ettim. "Volkan yetenekli bir oyuncu ama duygusal kırılmalar yaşıyor. Öfke kontrolü olmayan bir çocuk." dedi.

DEMBA BA GELİRSE ÇOK FAYDALI OLUR
Sorularım isimler üzerine gitti geldi. "Demba Ba'nın gelme ihtimali var mı?"
"Gelirse çok faydalı olur. Onu alsam başka santrfor istemem zaten.

"Türkiye'de "Benim takımda olsaydı dediğiniz biri var mı?"
Gerçekten yok. Bende Cenk var, ben memnunum.

QUARESMA FARKLI OLMAYI SEVİYOR
"Quaresma çok uyumlu. O da çok çalışıyor ama farklı olmayı seviyor. Artistik bir tarafı var. Çocuksu duygularla hata yapıyor. Ama kendini düzelttikçe daha sevimli oluyor. 35 yaşına gelmiş bir oyuncu, bu kadar çok maç oynayıp başarılı olabilir mi? Bu onun çalışmasından kaynaklanıyor. Çalışmasına hayranım."

PEPE SÜPER AMA KEŞKE MARCELO GİTMESEYDİ
"Aynı mevkii için düşünelim, Marcelo'yu bırakıp Pepe'ye almayı doğru bulmam. Ama biz Pepe'yi transfer ettik. Marcelo da kalsa çok iyi olacaktı. Pepe çok üst düzey, kariyerli bir oyuncu. Marcelo'yu aldığımızda aynı durumda değildi, hatta tartışılırdı. Ama bende başarılı olmuş en iyi savunma oyuncumu bıraktım. Benim için büyük kayıp. Şimdi Pepe'nin yanına birini bulmak zorundayız."

HATA MI GÖRECEĞİZ!
Öğretmen duruşuyla önemli bir söz etti. "Bazı transferler yapılarak hata olur, bazıları yapılmayarak. Bunu da hayata geçince göreceğiz."

ARDA NASIL OLDU BU DURUMA GELDİ?
İnsanları kolay kaybediyoruz. Hatayı Arda yapıyor doğru, ama bizler de yaptırıyoruz. Arda'yı tanıyorum. Babasını da tanıyorum. Arda bu pozisyona düşmemesi gereken bir oyuncu. Hele bir gazeteciyle asla. Milli Takım hocasıyla kaptanı kendini savunma durumuna düşüyorsa, biz bittik demektir. Onları bizim savunmamız lazım savunamıyoruz. Ama işin öbür tarafında bu çocuk nasıl oldu da bu hale geldi? Çok şımardı da mı geldi? Bunu planladı mı? Demek ki o kadar morali bozuk ki, barışma ortamı bile oluşmadı. Ama moralin bozuk da olsa ayakta kalmasını bileceksin. Şimdi biz Arda'yı Milli Takım'a almadık ve kaybettik. Arda tipinde bir oyuncu bulabilmek için 10 yıl bekleyeceğiz. Çıkar mı çıkmaz mı onu da bilmiyoruz.



TEPKİ OLMASAYDI BURAK'I İSTERDİM
Burak Yılmaz'ın gelme ihtimali vardı, bu konuda tepkiniz nasıl oldu?
Burak bir an gündeme geldi, bir maçta büyük tepki görmüştü. Kulüp sıcak bakmadı. Burak çocuk gibi. Heyecanlıdır. Ama artık bir yaşa geldiğinde futbol toplumu seni öyle görmez. Bir kere yaparsan hatadır ama tekrarlarsan başka bir şeydir.

Tepki olmasa ister miydiniz Burak'ı?
Tepki dışında isterim. Burak iyi bir oyuncu. Türkiye için kaybedilmeyecek bir oyuncu. Bana göre geç çıkmış bir oyuncu.

BEŞİKTAŞ ÇARŞI'YA GİTMEK İSTİYORUM
En son ölü bir kalabalığa ne zaman karıştınız?
Yakın zamanda pek olmadı. Beşiktaş Çarşı'ya gitmek istiyorum. Bir kere gitmiştim o zaman Beşiktaş'ta görevli değildim ama çok değişik bir ambiyans olmuştu. Beşiktaş taraftarına Beşiktaş antrenörü olarak gitmek nasıl bir şey görmek istiyorum.

RÖPORTAJ: Hakkı YALÇIN - FOTOĞRAFLAR: Savaş ÇORLU