Bakanlık olaylara el koydu

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Daire Kanun'un tüm boyutları ile uygulanması kapsamında 4 maddelik bir eylem planı hazırladı.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 24 Eylül 2013, 16:50
Bakanlık olaylara el koydu

İÇİNDEKİLER

Gençlik ve Spor Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynan Beşiktaş- Galatasaray maçında çıkan olayların ardından 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Daire Kanun'un tüm boyutlarının uygulamasıyla ilgili eylem planı hazırladı.

Stadyumlarda olay çıkaran holiganlara yönelik 6222 sayılı Kanun hükümlerince verilen hapis cezalarının erteleme kapsamından çıkarılması planlanırken, stadyumların güvenliği özel güvenlikten alınarak polise verilecek.

Kameralı güvenlik ve elektronik bilet uygulamasına yeni yıla kadar geçilecek, 6 stadyumda başlayan uygulama yılbaşından itibaren tüm stadyumlarda uygulanacak.

Ayrıca maçlarda görev alan polislerin sosyal haklarına güvence getirilecek.

SUAT KILIÇ KONUŞTU

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Özel güvenlik organizasyonunun yetersizliği pazar gecesi oynanan derbi müsabakada bir kez daha görüldü. O nedenle stadyumlarda özel güvenlik birimlerinden alınarak yeniden, eskiden olduğu gibi emniyet birimlerine verilmesi önemli bir çözüm adımı olacaktır" dedi.

Kılıç, AK Parti Genel Merkezine gelişinde Beşiktaş - Galatasaray maçında yaşanan olay ve gözaltına alınacak kişilere yapılacak işlemlere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Kimsenin gündemi üzerinden konuşmayız. Gündemimizin şekillendirilmesine de fırsat tanımayız" diyen Kılıç, yaşananların ardından yaptığı ilk açıklamada ve hükümet yetkililerinin açıklamalarında özellikle "herhangi bir grubu ya da kesimi doğrudan suçlamamaya" özen gösterdiğini söyledi.

Herhangi bir kesime suçlamada bulunabilmek için polisin tespitlerini yapması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Adli makamların konuyla ilgili kararlar alması, olayın berraklığa kavuşması ve açıklık kazanması lazım. Bu nedenle böyle bir berraklık mevzubahis olmadıkça, herhangi bir kesimle ilgilli suçlamada bulunmak doğru olmaz. Böyle bir suçlamada bulunmadık, herhangi bir kesimi hedef almadık. Almanın doğru olduğuna da inanmıyoruz" diye konuştu.

Kılıç, belli bir kesimi değil, suçluları bulmak gerektiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Suçludan hareket etmek lazım. Pazar gecesi İstanbul'da oynanan maçta 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanun, değişik nedenlerle ihlal edildi. Sahaya girmeler, kırılan kapılar, sahaya atılan yabancı cisimler, polise ve özel güvenlik birimlerine yapılan saldırılar nedeniyle yüzlerce kişi tarafından ihlal edildi. Nihayetinde polisin görevi görüntüleri taramak olacak, çok sayıda kamera var, kameralarda temiz görüntüler var. Yayıncı kuruluşun görüntüleri var. Buradan suçlular tespit edilecek ve suçlular üzerinden işlem yapılacak. O nedenle burada ayrı bir gündem oluşturma ve bir karartma yapmaya hiçkimse tevessül etmemelidir."

"Özel güvenliğin yetersizliği derbi müsabakada bir kez daha görüldü"

Bakan Suat Kılıç, bir soru üzerine de futbol kulüplerinin talebi üzerine 3 yıl önce stadyumlarda güvenliği, kulüplerin belirlediği özel güvenlik firmalarının sağladığını anımsatarak, "Özel güvenlik organizasyonunun yetersizliği pazar gecesi oynanan derbi müsabakada bir kez daha görüldü. O nedenle stadyumlarda özel güvenlik birimlerinden alınarak yeniden, eskiden olduğu gibi emniyet birimlerine verilmesi önemli bir çözüm adımı olacaktır. Kuşku olmasın hedef holiganizmle mücadele olmalıdır, bizim de bakışımız holiganizmle mücadeledir, şiddetle mücadeledir. Sporun özüne ve ruhuna aykırı davranışlarla mücadeledir" dedi.

Beşiktaş - Galatasaray maçında yaşananların her iki takıma, Türk futboluna ve Türkiye'nin toplumsal huzuruna zarar verdiğini ifade eden Kılıç, bu huzursuzluğun bertaraf edilmesi yönünde alınması gereken tüm tedbirlerin alındığını, kanun üzerindeki taslak çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalar tamamlandığında Adalet Bakanlığı'ndaki ilgili birimlerle konunun paylaşılarak, nihai karara varacaklarını bildirdi.

Kılıç, taslak çalışmalarının büyük olasılıkla kanun teklifi olarak ilgili komisyona intikal ettirileceğini, gereken yasal düzenlemelerin de hızla gerçekleştirileceğini kaydetti.