'Değişen yeni yasa Metris'i boşaltmaz'

Sporda şike ve teşvik cezalarını azaltan kanun teklifi önceki gün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2011, 14:23
’Değişen yeni yasa Metris’i boşaltmaz’

İÇİNDEKİLER

6222 sayılı kanunun 1'inci maddesindeki yeniliğe göre; hapis cezası 5-12 yıldan 1-3 yıla indirildi. Bu gelişmeyle birlikte tartışmalar yeniden alevlendi. Kamuoyundaki hakim görüş, Metris Cezaevi'ndeki 31 sanığa tahliye yolunun açıldığı yönünde. Özellikle Fenerbahçe cephesinde Başkan Aziz Yıldırım'ın tutuksuz yargılanma ihtimalinin belirmesiyle yüzler gülüyor. Karşıt görüştekiler ise kulüp temsilcilerinin girişimiyle TBMM'ye taşınan ve cezaların azaltılmasına onay veren yeni düzenlemeyi 'Aziz Yıldırım'ı kurtarma' çabası olarak görüyor.

Bu noktada farklı eleştiriler de yükseliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Bu oyuncak değil. Biz bu kanunu oynamak için yapmadık." sözleriyle daha önce tepkisini dile getirdiği Kulüpler Birliği Vakfı'nın bir sonraki hedefinin, küme düşürülmenin kaldırılması olacağı vurgulanıyor. Ancak Galatasaray ve Trabzonspor, konunun UEFA'ya danışılmasını isterken Futbol Federasyonu talebe sıcak bakmıyor. Yeni bir kaosun önüne geçmek isteyen Federasyon kanadı, bu gerçeğe rağmen talimatların başta puan silme cezası olmak üzere yumuşatılması alternatifini de göz önünde bulunduruyor. Ancak Mehmet Ali Aydınlar ve kurmayları, küme düşme cezasının hükmünü yitirmesi halinde futbolun anlamının kalmayacağını düşünüyor. Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesiyle sarsılan TFF, UEFA'dan bir darbe daha yemek istemiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da tavrını net bir şekilde ortaya koyuyor: "Yeni düzenlemede şike suçundan hüküm giyenlerin bir daha kulüp yöneticisi olamayacağına dair maddeler var. Bu yasayla ilgili bir daha değişiklik söz konusu olmayacak."

Şike soruşturması kapsamında demir parmaklıkların arkasında bulunanlar iddianame açıklanınca sadece bu suçtan değil, suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan da yargılanacak. Davalara, asliye cezanın yanı sıra ağır cezalar da bakacak. Adı geçen suçun Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığı ise 2 ile 6 sene arasında hapis. Yeni yasada cezaların paraya çevrilmesi, ertelenmesi de mümkün değil. Dolayısıyla çoğu sanık, masum olduğuna dair kanaat sebebiyle yargılama sonucunda beraat edecek. Gün ışığını görenler hakkında Yargıtay yolu açık olacağından tutuksuz yapılan yargılama da büyük önem taşıyor.

'HAPİSTEKİ HERKES SERBEST KALMAZ'

Eski Federasyon Başkanı Av. Levent Bıçakcı: Yasa değişikliğinin ardından Metris'teki herkes serbest kalmaz. Mahkemeler, her sanık için ayrı değerlendirme yapacak. Değişik suçlardan soruşturma devam ediyor ve bazı kişilerin durumu 6222'ye sokulmayarak tutukluluk halleri devam ettirilebilir. Cezaların erteleme, paraya çevrilmesi durumu da söz konusu değil. Şikeden ceza alanlar salıverilmeyecek ve hapis cezalarını çekecek. Bu yasanın Aziz Yıldırım'ı kurtarma operasyonu olduğu yönündeki görüşlere de katılmıyorum. TFF'nin küme düşmeyle ilgili talimatta değişiklik yapacağını tahmin etmiyorum.