Kartal tura yakın

UEFA Avrupa Ligi play-off ilk maçında Beşiktaş İnönü'de HJK Helsinki'yi 2-0 yenerek rövanş için büyük avantaj sağladı.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2010, 21:07
Kartal tura yakın

İÇİNDEKİLER

UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında Beşiktaş, İnönü'de konuk ettiği HJK Helsinki'yi 2-0 mağlup etti.

HILBERT SİFTAH YAPTI

Siyah-beyazlıların ilk golünü 35. dakikada Stuttgart'tan transfer edilen Hilbert attı. Alman oyuncu Helsinki'ye attığı bu golle Beşiktaş forması altındaki ilk golünü atmış oldu.

QUARESMA'DAN ŞAPKA ÇIKARTILACAK GOL

Skoru belirleyen isim ise Quaresma'ydı. Portekizli yıldız oyuncu maçın 66. dakikasında ceza sahası dışından harika bir vuruş yaptı ve topu kalecinin sağından köşeye gönderdi: 2-0

Ayrıca bu gol Quaresma'nın Beşiktaş forması altında resmi maçlarda attığı ikinci gol oldu. Siyah-beyazlı oyuncu daha önce de UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Viktoria Plzen'e bir gol atmıştı.

BOBO DİREĞE TAKILDI

Bucaspor maçında Beşiktaş'ı galibiyete taşıyan golün sahibi Bobo ise gole çok yaklaştı fakat direğe takıldı. Mücadelenin 5. dakikasında Quaresma'nın ceza sahası içerisine yaptığı ortada Helsinki savunmasından dönen topa Bobo, penaltı noktasına yakın bir yerden kafayı vurdu. Kaleciyi geçen top üst direkten geri döndü.

GUTİ İLK KEZ İNÖNÜ'DE

Beşiktaş'taki ilk resmi maçına geçen hafta deplasmanda yapılan Bucaspor karşılaşmasında çıkan Guti, HJK Helsinki maçında ilk 11'de forma giyerek, İstanbul'da taraftarlarıyla ilk kez buluştu.

Siyah-beyazlı taraftarlar maç öncesi Guti ve diğer futbolcuları tribünlere çağırarak sevgi gösterilerinde bulundu.

KARTAL YİNE YENİLMEDİ


HJK Helsinki ile daha önce 15 Eylül 1994'te Kupa Galipleri Kupası 1. tur ilk maçında karşılaşan siyah-beyazlılar, 16 yıl sonra rakibiyle yaptığı üçüncü maçta da yenilgi yüzü görmedi. Siyah-beyazlılar, 16 yıl önce İstanbul'daki maçı 2-0 kazanmış, deplasmanda ise 1-1 berabere kalarak turu atlamıştı.

6 RESMİ MAÇTA 5 GALİBİYET

Sezon başında teknik direktörlük görevine Alman Bernd Schuster'i getiren ve Quaresma ile Guti transferleriyle büyük sükse yapan Beşiktaş, bu sezon şu ana dek yaptığı 6 resmi maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlik aldı.

UEFA Avrupa Ligi'ndeki 5 maçta 4 galibiyet alan Beşiktaş, 1 de beraberlik elde etti. UEFA Avrupa Ligi'nde 2. ön elemede ilk maçta Vikingur'u kendi sahasında 3-0 yenen siyah-beyazlı ekip, rövanşta da rakibini 4-0 ile geçti. 3. ön eleme turunda tek beraberliğini Çek deplasmanında Viktoria Plzen ile 1-1 berabere kalarak alan Beşiktaş, bu takımı da BJK İnönü Stadı'ndaki maçta 3-0 yenerek play-off turuna çıktı. Play-off turu ilk maçında Helsinki'yi de mağlup eden siyah-beyazlılar, Spor Toto Süper Lig'in ilk maçında da Bucaspor'u deplasmanda 1-0 yenmişti.

CENK İLK RESMİ MAÇINA ÇIKTI


Beşiktaş'ta Hakan Arıkan'ın dün sakatlanması, Rüştü Reçber'in de sakatlığının sürmesi nedeniyle HJK Helsinki karşısında kaleyi yeni transfer Cenk Gönen korudu. Denizlispor'dan transfer edilen ve bugüne dek sadece Villerreal ile oynanan hazırlık maçında forma giyen Cenk, HJK Helsinki karşısında ilk resmi karşılaşmasına çıktı.

8 YABANCI FUTBOLCU İLK 11'DE


Beşiktaş Teknik Direktörü Bernd Schuster, HJK Helsinki karşısında 8 yabancı oyuncusuna ilk 11'de görev verdi.

Guti, Quaresma, Zapotocny, Ferrari, Ernst, Tabata, Bobo ve Hilbert ilk 11'de oynarken, Türk futbolculardan da Cenk, İsmail ve Ekrem ilk 11'e girdi. Bu arada geçen haftaki Bucaspor maçında ilk 11'de oynayan Necip, İbrahim Üzülmez ve Nihat Kahveci yedek kulübesinde yer alırken, Erhan ile dün sakatlanan Hakan kadroya alınmadı. Hakan ve Rüştü'nün yokluğunda A2 takımı kalecisi Umut Kaya kadroya dahil edildi. Yedek kulübesinde ayrıca Holosko, Ersan ve Nobre oturdu.

BOBO KAPTAN ÇIKTI


Beşiktaş'ta kaptanlardan İbrahim Üzülmez ve Nobre'nin yedek, Delgado'nun kart cezalısı, İbrahim Toraman'ın da sakat olması nedeniyle sahaya kaptan olarak Bobo çıktı. Siyah-beyazlı taraftarlar, maç başlamadan kısa bir süre önce futbolcuları tribünlere çağırarak sevgi gösterilerinde bulundu ve ''şampiyon'' diye tempo tuttu.

TARAFTARLARIN İLGİSİ

Sıcak hava ve maçın iftar saatine denk gelmesine rağmen siyah-beyazlı taraftarlar HJK Helsinki maçına ilgi gösterdi. Sadece iki açık tribünde küçük boşluklar gözlenirken karşılaşmayı 25 bini aşkın taraftar izledi.

ZEMİN BOZUKTU


BJK İnönü Stadı'nın zemininin bir hayli bozuk olduğu gözlenirken, özellikle kale önlerinde çimlerin azaldığı görüldü. Futbolcuların maç öncesi ısınma hareketlerini yapmalarının ardından görevliler sahaya girerek, kalkan çimleri ve bozulan bölümleri onarmaya
çalıştı.

KARTAL YUVASI'NA BÜYÜK İLGİ

Siyah-beyazlı taraftarlar HJK Helsinki maçı öncesi kulübün resmi ürünlerinin satıldığı Kartal Yuvası mağazalarına büyük ilgi gösterdi. Taraftarların özellikle Guti ve Quaresma formalarını satın aldıkları gözlendi.

BAŞKAN DEMİRÖREN DE MAÇTA

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören de karşılaşmaya eşi Revna, oğulları Erdoğan ve Cemal ile birlikte geldi. Erdoğan Demirören Guti, Cemal Demirören ise Quaresma forması giyerek maçı izledi.

16 TARAFTAR, 1 GAZETECİ İLE GELDİLER

HJK Helsinki, Beşiktaş maçına sadece 16 taraftar ve 1 gazeteci ile geldi.
Az sayıdaki Fin taraftar kendilerine ayrılan eski açık tribünden maçı izlerken, Fin takımını Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne akredite olan sadece 1 gazeteci takip etti.

RÖVANŞ 26 AĞUSTOS'TA

UEFA Avrupa Ligi'nde bir üst tura yükselecek takımın belli olacağı maç ise 26 Ağustos'ta Finlandiya'da oynanacak. Beşiktaş'ın turu geçmesi için her türlü galibiyet veya beraberlik yeterli olacak. 2-0'lık Helsinki galibiyetinde maç uzatmaya gidecek. 3 ve üzeri farklı Helsinki galibiyetlerinde ise siyah-beyazlılar Avrupa'ya veda edecek.