Hollandalılar neden tercih sebebi?

Reuters'ın araştırmasında, Rijkaard’ın da aralarında bulunduğu Hollandalı hocaların, “açık sözlü anlayışı, yerel ortama uyum sağlama istekliliği, maceracı ve hücum futbolu sevgileri” nedeniyle tercih edildikleri ortaya çıktı...

Giriş Tarihi 14 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 14 Ekim 2009, 14:13

İÇİNDEKİLER

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters, Hollandalı teknik adamların gerek kulüp, gerekse milli takımlar düzeyinde tercih edilmesinin nedenlerinin konu edildiği haber-araştırmasında, Galatasaray'a gelişi büyük ses getiren Frank Rijkaard'a da yer verdi.

Gilbert Kreijger imzasıyla yayımlanan haberde, "Açık sözlü bir üslup anlayışı, bulundukları yerel ortama uyum sağlama istekliliği ile maceracı ve hücuma dönük futbol sevgisi, tüm dünyada Hollandalı teknik direktörleri favori haline getiriyor" denilirken, uzmanların ilginç tespitlerine yer verildi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Hollandalı çalıştırıcıların açıksözlülüklerinin, kulüpler ve milli takımlar tarafından çok takdir edildiğini belirten Amsterdam'daki Vrije Üniversitesi İş Antropolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Alfons van Marrewijk, "Bu açıksözlülük, normalde hakaret edici olarak bile görülebilir. Ama futbol ortamında bu özellik, dürüstlük olarak algılandığından takdir ediliyor. Böylece, hoca futbolcusuna 'İyi oynamıyorsun' diyebiliyor" ifadelerini kullandı.

Hollandalı futbol adamlarının, bulundukları ülkenin dilini öğrenmeye, yerel kültüre ve ahlak kurallarına hızlıca uyum sağlamaya yönelik bir duyarlılıkları olduğunu vurgulayan van Marrewijk, çalıştırıcıların, bunları yaptıktan sonra farklı bir oyun stilini takımlarında uyguladıklarını ifade etti.

'Katılıma odaklanıyorlar'

Utrecth Kamu Yönetimi Üniversitesi'nden Frank van Eekeren ise, Hollandalıların, oyuncularının statülerine çok fazla dikkat etmediğini, takım olarak katılıma daha çok odaklandıklarını söylerken "Onlar, oyuncusuna 'Sence ne yapmalıyız?' diye sorarlar. Bu, yurt dışındaki futbolcuların alışık olmadıkları bir durum" diye konuştu.

Haberde, Rijkaard; Bayern Münih Teknik Direktörü Louis van Gaal, Kewell'ın da formasını giydiği, Dünya Kupası'na gitmeyi garantileyen Avustralya Milli Takımı'nın başındaki Pim Verbeek ve Rusya Milli Takımı'nı play-off'a götüren Guus Hiddink ile birlikte kendisine yer buldu.