Fener'in başarı sırrı burada saklı

Süper Lig'de ilk 8 maçını da kazanarak, kendisine ait ''lig tarihinin en iyi başlangıç rekoru''nu geliştiren Fenerbahçe, şampiyonluktaki en büyük rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş'a göre kadro istikrarı tutturarak hedeflerine ulaştı.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2009, 12:45

İÇİNDEKİLER

Ligdeki 8 maçını kazanıp 24 puan toplayan ve en yakın rakibi Galatasaray'a 5 puan fark atan sarı-lacivertli takımın teknik direktörü Christoph Daum, sezon başından itibaren kadroyu fazla bozmayarak istikrarlı sonuçlar aldı.

Ligin ilk haftalarında Lugano'nun yokluğunda Bilica ve Önder'i tercih eden ve Uruguaylı oyuncunun takıma katılmasıyla rotasyona giden Daum, yine ilk haftalarda Roberto Carlos'u tercih ederken, sonraki haftalarda Vederson'u sahaya sürdü. Bu pozisyonlar dışında cezalı ve sakat oyuncuların yokluğunda farklı oyuncuları sahaya sürmeyen Alman çalıştırıcı, kadro istikrarı yakaladı.

UEFA Avrupa Ligi'ndeki mücadelelere rağmen ligdeki tercihlerini fazla değiştirmeyen Daum, son 3 haftada ise hemen hemen hep aynı takımı sahaya sürdü. Fenerbahçe, teknik direktörünün bu anlayışı sayesinde başarılı sonuçlara imza attı ve 8 maçını kazanarak hem 24 puana ulaştı, hem de lig tarihinin en iyi başlangıcını gerçekleştirdi.

ELEŞTİRİLER BİLE DÜŞÜNCESİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Christoph Daum, özellikle Kazım Kazım'a yönelik yapılan eleştirilere rağmen düşüncesinden vazgeçmeyip bu oyuncuyu hep sahaya sürdü.

Alman çalıştırıcı, bir başka eleştiri konusu olan Güiza'da da ısrar ederken, Lugano'nun yokluğunda Önder-Bilica ikilisini sahaya sürdü. Lugano'nun gelişinin ardından Önder'i kenara çeken tecrübeli teknik adam, savunma kurgusunu fazla bozmadı ve Lugano ile Bilica'yı birlikte oynatmaya başladı.

Alman çalıştırıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Antalyaspor ve son olarak Gençlerbirliği maçında ilk 11'de sadece bir kez değişiklik yaptı. Daum, lig maçlarında kalede sadece Volkan Demirel'e görev verirken, Alex'in sakat olduğu dönemde bir kez Semih'i oynatıp, Bekir'i de bir kez ilk 11'de sahaya sürdü.
Fenerbahçe'de lig mücadelesinde Volkan Demirel, Emre Bezözoğlu, Vederson, Kazım, Güiza, Alex, Cristian, Önder, Dos Santos, Bilica, Gökhan Gönül, Roberto Carlos, Lugano, Semih ve Bekir olmak üzere 15 oyuncu forma şansı yakaladı.

MAÇ KADROLARI

Fenerbahçe'nin ligde yaptığı maçlardaki ilk 11 kadroları şöyle:

Denizlispor: Volkan Demirel, Emre Belözoğlu, Gökçek Vederson, Kazım Kazım, Güıza, Alex, Cristian, Önder, Dos Santos, Bilica, Gökhan Gönül

Sivasspor: Volkan Demirel, Roberto Carlos, Emre Belözoğlu, Kazım Kazım, Güiza, Alex, Cristian, Önder, Dos Santos, Bilica, Gökhan Gönül

Diyarbakırspor: Volkan Demirel, Lugano, Roberto Carlos, Emre Belözoğlu, Kazım Kazım, Güiza, Cristian, Semih, Dos Santos, Bilica, Gökhan Gönül

Manisaspor: Volkan Demirel, Lugano, Roberto Carlos, Emre Belözoğlu, Kazım Kazım, Güiza, Alex, Bekir İrtegün, Cristian, Önder, Dos santos

Bursaspor: Volkan Demirel, Lugano, Roberto Carlos, Vederson, Kazım Kazım, Güiza, Alex, Cristian, Bilica, Mehmet Topuz, Gökhan Gönül

İstanbul Büyükşehir Belediyespor: Volkan Demirel, Lugano, Vederson, Kazım Kazım, Güiza, Alex, Cristian, Dos Santos, Bilica, Mehmet Topuz, Gökhan Gönül

Antalyaspor: Volkan Demirel, Lugano, Vederson, Kazım Kazım, Güiza, Alex, Cristian, Dos Santos, Bilica, Mehmet Topuz, Gökhan Gönül

Gençlerbirliği: Volkan Demirel, Lugano, Emre Belözoğlu, Vederson, Güiza, Alex, Cristian, Dos Santos, Bilica, Mehmet Topuz, Gökhan Gönül

GALATASARAY'IN ROTASYON TAKTİĞİ TUTMADI

Fenerbahçe'nin ligde şampiyonluk mücadelesindeki en büyük rakibi olan Galatasaray'ın rotasyon taktiği ise tutmadı.

Hollandalı teknik direktörü Frank Rijkaard'ın sezonun ilk maçından itibaren farklı kadroları tercih etmesiyle sahaya çıkan sarı-kırmızılı takım, haftalar ilerledikçe uyumsuz bir görüntü çizdi.

Rijkaard, her maçta çok sayıda oyuncu değişikliği yaparak ilk 11'ler kurarken, son haftalarda aldığı sonuçlarla bu yöndeki taktiği tutmadı.

Ligin ilk haftasındaki Gaziantepspor maçının ardından Denizlispor'a karşı 6 farklı oyuncuyla çıkan sarı-kırmızılı ekip, Kayserispor karşısına da 6 değişiklik içeren kadroyla çıktı. Bu anlayışından taviz vermeyen Frank Rijkaard, Ankaraspor mücadelesinde 3, Beşiktaş maçında 1, Kasımpaşa karşısında 2, Eskişehirspor karşılaşmasında da 4 değişiklik yaparak ilk 11'ler kurdu.

Hollandalı çalıştırıcı, son olarak 3-0 yenildikleri Ankaragücü maçında önceki haftaya göre 5 farklı oyuncuya ilk 11'de görev verdi.

Galatasaray, farklı kadrolarla ilk haftalarda başarılı sonuçlar almasına rağmen son iki haftada 5 puan yitirdi. Eskişehirspor ile kendi sahasında 1-1 berabere kalan sarı-kırmızılı takım, Ankaragücü'ne ise 3-0 mağlup oldu. Ligdeki 8 maçında 19 puan toplayan Galatasaray, 24 puanlı lider Fenerbahçe'nin 5 puan gerisine düştü.

SADECE KALEDE İSTİKRAR YAKALADI

Rijkaard, savunma, orta saha ve forvet hattında sık sık değişiklikler yaparken, kalede ise sadece Leo Franco'yu oynatarak istikrar yakaladı.

Kaleci Leo Franco, takımının bütün lig maçlarında görev yaparak rotasyondan etkilenmeyen tek oyuncu oldu.

20 FARKLI FUTBOLCU İLK 11'DE ÇIKTI

Galatasaray'da 20 farklı oyuncu lig maçlarında sahaya çıktı.

Frank Rijkaard'ın lig maçlarında görev verdiği ilk 11'ler ise şöyle:

Gaziantepspor: Leo Franco, Gökhan Zan, Aydın, Arda Turan, Keita, Baros, Mustafa Sarp, Ayhan, Hakan Balta, Sabri, Servet

Denizlispor: Leo Franco, Emre Güngör, Uğur, Barış, Arda Turan, Keita, Baros, Mustafa Sarp, Kewell, Emre Aşık, Volkan Yaman

Kayserispor: Leo Franco, Gökhan Zan, Aydın, Arda Turan, Keita, Baros, Mustafa Sarp, Ayhan, Hakan Balta, Sabri, Servet

Ankaraspor: Leo Franco, Elano, Arda Turan, Keita, Mehmet Topal, Baros, Mustafa Sarp, Emre Aşık, Hakan Balta, Sabri, Servet

Beşiktaş: Leo Franco, Arda Turan, Keita, Mehmet Topal, Baros, Mustafa Sarp, Kewell, Emre Aşık, Hakan Balta, Sabri, Servet

Kasımpaşa: Leo Franco, Elano, Arda Turan, Mehmet Topal, Baros, Mustafa Sarp, Kewell, Emre Aşık, Sabri, Servet, Caner

Eskişehirspor
: Leo Franco, Uğur, Arda Turan, Keita, Mehmet Topal, Mustafa Sarp, Kewell, Nonda, Hakan Balta, Sabri, Servet

Ankaragücü: Leo Franco, Uğur, Aydın, Elano, Arda Turan, Baros, Mustafa Sarp, Ayhan, Hakan Balta, Servet, Caner

BEŞİKTAŞ DA İSTİKRARI YAKALAYAMADI

Geçen sezonun şampiyon takımı Beşiktaş ise bu sezon kadroda bir türlü istikrar yakalayamamanın sıkıntısını yaşadı.

Turkcell Süper Lig'e kötü bir başlangıç yapan Beşiktaş, ligde 7 karşılaşmaya çıkarken, teknik direktör Mustafa Denizli tüm karşılaşmalarda farklı 11'ler sahaya sürdü. Medyayı, yapılan muhtemel 11'lerde hep yanıltan Denizli, her karşılaşmada farklı rotasyonlar denedi ve takımını aynı kadroyla üst üste 2 maça çıkarmadı.

Mustafa Denizli, ligde ilk hafta İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçının ardından Antalyaspor maçında 3, Gençlerbirliği maçında 2, Gaziantepspor karşılaşmasında 3, Galatasaray karşısında 4, Kayserispor karşısında 4 ve Denizlispor maçında da 4 değişiklik yaptı.

20 FUTBOLCU İLK 11'DE OYNADI

Siyah-beyazlılarda sezonun henüz başı olmasına rağmen geride kalan 7 maçta toplam 20 futbolcu ilk 11'de oynama şansı buldu.

Kadrosunda 27 futbolcu bulunan siyah-beyazlılarda, Mustafa Denizli kadronun yüzde 75'ini henüz 7 maç geride kalırken ilk 11'de kullandı.

Beşiktaş'ta sakatlığı nedeniyle İbrahim Toraman ve Batuhan ile Rıdvan Şimşek, Erkan Zengin, genç futbolcular Necip, Onur ve Korcan henüz ilk 11'de forma giymediler.

Mustafa Denizli, sezon boyunca farklı kadrolar denemesine rağmen Beşiktaş'a istenen sonuçları aldıramadı ve 7 karşılaşma sonunda 2 galibiyet, 3 beraberlik elde ederken, 2 karşılaşmadan da mağlup ayrıldı. Kadroda istikrar yakalayamayan siyah-beyalı ekip, puan almada da istikrar bulamadı ve 9 puan toplayarak 1 maç eksiğiyle 11. sırada yer aldı.

Beşiktaş'ın sırasıyla bu sezon oynadığı lig maçları ve ilk 11'leri şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediyespor: Hakan, Erhan, Ferrari, Sivok, İsmail, Nobre, Tello, Fink, Holosko, Yusuf, Ernst

Antalyaspor: Hakan, Erhan, Ferrari, Sivok, Nobre, Bobo, Tello, Fink, İbrahim Üzülmez, Nihat, Ernst

Gençlerbirliği
: Hakan, Erhan, Ferrari, Sivok, Uğur, Tello, Fink, İbrahim Üzülmez, Holosko, Ernst, Nihat

Gaziantepspor: Hakan, Ferrari, Sivok, İsmail, Tello, Fink, Nihat, Serdar, Holosko, Ernst, İbrahim Kaş

Galatasaray: Rüştü, Ferrari, Sivok, İsmail, Ekrem, Nihat, Serdar, Yusuf, Ernst, Tabata, İbrahim Kaş

Kayserispor: Hakan, Ferrari, Sivok, Nobre, Bobo, Tello, Ekrem, Serdar, Ernst, İbrahim Kaş, Tabata

Denizlispor: Rüştü, Ferrari, Sivok, Nobre, Ekrem, Fink, İbrahim Üzülmez, Serdar, Yusuf, Ernst, Tabata