MHP problemi!

MHP’li muhalifler, Devlet Bahçeli’nin “Korsan” dediği kurultayı topladı. Çağrı Heyeti imza veren delege sayısını 752, Ankara 13. Noterliği 657, Genel Merkez ise 495 olarak açıkladı. Hesap iyice karıştı. Parti yönetimi skandalı yargıya taşıma kararı aldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2016 Güncelleme 20 Haziran 2016, 01:02
MHP problemi!

İÇİNDEKİLER

MHP'de 1 Kasım seçimi sonrası Devlet Bahçeli'ye karşı harekete geçen muhalifler, 7 ay sonra muradına erdi! Büyük tartışmalara neden olan ve MHP Genel Merkezi'nin "yasa dışı" ilan ettiği tüzük kurultayı dün gerçekleşti. Partililer, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongre için Ankara'nın Akyurt İlçesi'ndeki Büyük Anadolu Otel'de bir araya geldi. "Korsan" kurultaya katılmayan Devlet Bahçeli ise gelişmeleri genel merkezden takip etti. Kurultayın yapıldığı salonun içinde ve dışında güvenlik alarmı verildi.

MERAL AKŞENER GERİLİMİ
Genel başkan adaylarından Meral Akşener, tezahüratlar eşliğinde salona girdi. Bu durum "güç birliği" oluşturan diğer adaylar Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın, Mustafa Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak'ı rahatsız etti. Protokolde yan yana oturan genel başkan adaylarının hararetli tartışmaları dikkat çekti. Gergin başlayan kurultayda Çağrı Heyeti, 752 delegenin imza verdiğini bildirdi. MHP'de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 595 sayısının aşılmasının ardından divan oylamasına geçildi. Ancak divan başkanlığı için 2 adayın çıkması ortamı gerdi. Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu 456 delegenin imzasını alarak, Sinan Oğan'ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu ise 170 delegenin imzasını alarak divan başkanlığı için aday gösterildi. Delegenin "tek liste" isteği üzerine Oğan adayını geri çekti. Böylece, Akşener'in adayı Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi. Aynı saatlerde Genel Merkez'den itirazlar geldi. Muhaliflerin yaptığı tüzük kurultayında Çağrı Heyeti'nin "752 delege imza attı" açıklamasına karşın Genel Merkez, "İmza veren delege sayısı 495'te kaldı. Bu da yeterli sayıya ulaşılamadığı anlamına geliyor" dedi. Gözlerin çevrildiği Ankara 13. Noterliği ise "MHP Kurultayı için 657 imza aldık" deyince imza sayısına ilişkin kafa karışıklığı giderilemedi. Genel Merkez ayrıca divan başkanlığı için ortaya çıkan iki isim için atılan imza sayısının da yeterli olmadığını iddia etti. Tüzük kurultayındaki imza skandalının yargıya tanışacağı belirtildi.

TÜZÜK OYUNU
Kongre sırasında Akşener kanadı, genel kurula diğer genel başkan adaylarının bilgisi olmadan 13 maddelik değişiklik teklifi sundu. 119 maddelik parti tüzüğünün 13 maddesi değiştirildi. Sinan Oğan ve Koray Aydın, bir madde dışında değişiklikten haberdar olmadıklarını bildirdi. Değişiklikle, teşkilatlardaki görevden almalar zorlaştırıldı. Değiştirilen maddeler ile olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı.

GENEL MERKEZ YARGIYA GİDİYOR
Tüzük değişikliğinin perde arkasından ilginç olaylar çıktı. MHP Genel Merkezi, listede imzası olan delegelerden birinin KKTC'de eşiyle tatilde olduğunu tespit ettiklerini belirterek, usulsüzlük yapıldığını bildirdi. Genel Merkez yönetimi, tüzüğü değiştirmek için 1 maddelik hakları bulunduğunu belirterek, "Hepsinde değişiklik yapma yetkileri yok. Tüzük değişikliğine yargı yolu ile itiraz edeceğiz" dedi.

KIRCI DA GELDİ
Tüzük kurultayının yapıldığı otelin önünde gerginlik çıktı. Kurultaya katılmak isteyen Haluk Kırcı ve beraberindekiler delege kapısından salona girmek istedi. Bu istek yetkililer tarafından kabul görmeyince gerilim yaşandı. Çevik kuvvet polisleri, gruptakileri uzaklaştırdı. Ardından Kırcı protokol kartı ile salona giriş yaptı. Kurultaya Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, Ümit Özdağ ve Seyfettin Yılmaz'ın da katılması dikkat çekti.

RÜSTEM MEHMET HAZNEDAR