Dersimiz kriz

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Dersim özrü partiyi karıştırdı. "Dersim'de acı duyan herkesten bin kere özür diliyorum" sözleri kriz yarattı. Ulusalcı kanat ayaklandı, sanal alemde hakaretler yağmur gibi yağdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2014 Güncelleme 14 Kasım 2014, 02:08
Dersimiz kriz

İÇİNDEKİLER

Ana muhalefet partisinde sular durulmuyor. Her gün yeni bir kriz yaşayan parti bu kez de Sezgin Tanrıkulu'nun sözleri yüzünden karıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bir televizyon programında, "Dersim'de acı duyan herkesten bin kere özür diliyorum" demesi yeni bir kavganın da fitilini ateşledi. Programa CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde katıldığını vurgulayan Tanrıkulu'nun sözleri parti içinde ulusalcıların tepkisine yol açtı.

'BEN ÖZÜR DİLEMİYORUM'
Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Twitter hesabından, "Dersim olayları nedeniyle özür dilemesi gereken CHP değil, ayaklanmayı kışkırtan, ölümlere neden olan emperyalizm ve işbirlikçileridir" dedi. Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise gazetecilerin sorusu üzerine, "Ben özür dilemiyorum. Her ülkenin tarihinde devletlerin kurulduğu sırada yaşanan acı, tatlı olaylar var. Olayları değerlendirirken 2015'in gözüyle değil, 1930'ların koşullarıyla değerlendirmek gerekiyor. Sürekli tarihle didişerek siyaset yapmak çok doğru değil. Özür dilemek hiçbir şey ifade etmez, önemli olan benzerlerinin yaşanmaması" diye konuştu.

BAYKAL: SONU GELMEZ
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal da, Türkiye'nin siyasi tarihinden husumet çıkarmanın mümkün olduğunu belirterek, "Bu acı olayları bir siyasi tartışmaya malzeme haline dönüştürmek sakıncalıdır. Devletin ortak sorumluluğu. Bunu Kerbela'ya benzetirse, birisi de çıkıp 'Uludere ne peki?' derse bunun sonu alınmaz" yorumunu yaptı. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Sezgin Tanrıkulu'nun Dersim'de yaşanan acılar nedeniyle duygularını ifade ettiğini kaydetti.

'ŞEREFSİZ' TEPKİSİ
Sezgin Tanrıkulu'na en sert tepkiyi eski milletvekili Şahin Mengü gösterdi. Mengü, Twitter hesabından, "Sezgin Tanrıkulu sen hangi hakla CHP adına özür dilersin. Sen kimsin şerefsiz. Dersim'de katliam olup olmadığını siyasiler değil tarihçiler araştırıp tespit edebilir. Bu tespit yapılmadan kimse kimsenin adına özür dileyemez. CHP adına özür dilenecekse bu kurultayın vereceği kararla olur. Hakkı ve haddi olmayanlar CHP adına özür dileyemezler" diye yazdı.

ADAMA BAKARIM
Tanrıkulu kendisine 'şerefsiz' diyen Şahin Mengü'ye Twitter'dan şu yanıtı verdi: "Bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adamı mı diye."

MECLİS'İ DE KARIŞTIRDI
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun
Dersim özrü Meclis Genel Kurulu'na da damgasını vurdu. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Tanrıkulu'nu eleştirerek, bunların gerçekten CHP'nin kurumsal görüşü olup olmadığını sordu. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in Dersim için 'soykırım' ifadesini kullanması ise gerginliği artırdı. MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, HDP'li Baluken'in devletin soykırım yaptığı iddiasını ortaya koyduğunu hatırlatarak, "Bu söz burada söylenemez. Devleti soykırım yapmakla suçlanmasına müsaade edemezsiniz. Türk milletini soykırım yapmakla suçlamak kimsenin haddi ve hakkı değil" dedi. CHP'li Engin Altay da, "Yaşananları soykırım diye adlandırmak bizce de kabul edilemez" diye konuştu.

Evrin GÜVENDİK