Başbakan: "ABD'ye destek veririz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulaması konusunda adım atması halinde Türkiye olarak buna "evet" diyebileceklerini söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mayıs 2013 Güncelleme 10 Mayıs 2013, 01:00
Başbakan: ABD’ye destek veririz

İÇİNDEKİLER

Erdoğan, gelecek hafta Washington'da düzenleyeceği ziyaret öncesinde Amerikan NBC televizyonuna demeç verdi.

NBC'nin haberine göre Erdoğan, mülakatta, Suriye hükümetini kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlarken, ABD'yi daha kuvvetli adımlar atmaya çağırdı.

"Rejimin kimyasal silahlar ve füzeler kullandığı açık" diyen Erdoğan, silahların ne zaman ve nerede kullanıldığına dair detay vermedi, ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'nin harekete geçip geçmemeye karar verme noktasında "kırmızı çizgisi"nin geçildiğine inandığını belirtti. Erdoğan, "Bu çizgi çok önceden geçildi" ifadesini kullandı.

ABD'den daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve daha ilave adımlar atmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, ABD'nin ne tür adımlar atacağı konusunu ise konuşacaklarını dile getirdi.

NBC'nin haberine göre, Erdoğan, kimyasal silahların kullanıldığına kanıt olarak, kimyasal saldırılarda kullanıldığına inandığı "en az 200 füze kalıntısı" ve tedavi için Türkiye sınırına getirilen Suriyeli yaralıları gösterdi. Erdoğan, "Hastanelerimize getirilen, kimyasal silahlardan etkilenmiş yaralılar var"
dedi.

Erdoğan, Suriyeli muhaliflerin kimyasal silahlar kullanmış olabileceğine dair iddiaları ise reddederek, "Şu anda buna inanabilmem için bir neden yok. Öncelikle, bunları nasıl elde edecekler? Ve bunları kim verecek onlara? Ama eğer doğruysa, buna da karşıyız...Bu silahlara kim sahipse ona karşıyız" diye konuştu.

Bir soru üzerine Erdoğan, Suriye'de sarin gazının kullanıldığı yönündeki iddiaları teyit edemeyeceğini, ellerinde bu yönde bir bulgunun olmadığını belirtti.

UÇUŞA YASAK BÖLGE UYGULAMASINA DESTEK
Erdoğan, Türkiye'nin, Suriye'de ABD'nin uçuşa yasak bölge uygulaması konusunda adım atması halinde buna "evet" diyebileceklerini söyledi.

Erdoğan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere askeri destek sağladığını reddederken, ancak Türkiye olarak, Suriye'den gelen 300 bin sığınmacıya yardım için yaklaşık 1 milyar dolar harcadıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "Açık kapı politikasını sürdürüyoruz çünkü baskıdan kaçıyorlar" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in eşi ve çocuklarının Suriye'yi terk ettiğine dair haberleri duyduğunu da ifade eden Erdoğan, "(Esed'in) Şu anda yapması gereken, Suriye'yi terk etmektir" dedi.