Bir başına!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2012 Güncelleme 30 Mayıs 2012, 02:23
Bir başına!

İÇİNDEKİLER

Darbeler, tarih kitaplarından çıkıp savcının dosyasına girdi! Önce 12 Eylül, ardından da 28 Şubat tek tek incelendi. Ve 28 Şubat'a yönelik son dalga önceki gün geldi. 28 Şubat 1997'deki kararları imzalayan Milli Güvenlik Kurulu'nun kuvvet komutanları Ankara'da ifade verdi. Ancak bu ifade, 1997'deki karargah ile MGK'yı karşı karşıya getirdi. Zira Kuvvet Komutanları, 28 Şubat soruşturmasının ilk dalgasında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'i yalanladı. MGK üyesi komutanlar, "Batı Çalışma Grubu MGK kararı ile kuruldu" diyen Çevik Bir'e yanıt niteliğinde ifadeler verdi. Komutanlar ifadelerinde, "MGK'da Batı Çalışma Grubu Kurulması yönünde bir karar alınmadı" dedi. İşte o ifadeler:

TATBİKAT GİDİYORDU
Teoman Koman, savcılıkta ilginç bir savunma yaptı. Koman, Türk siyasi tarihine, postmodern darbenin simgesi olarak geçen Sincan'da tankları yürütme eylemi için şöyle konuştu: "Tankların, Ankara içindeki yollarda gitmeleri yasaktır. Bu nedenle tatbikata giden tanklar, zorunlu olarak Sincan'dan geçmiştir."

SİNCAN'DA 54 KİŞİ
28 Şubat'ın son dalgasında Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal ve İlhan Kılıç tutuklandı. Koman ise sağlık problemleri nedeniyle serbest bırakıldı. Sanıklar, Sincan F Tipi Cezaevi'ne konuldu. Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 54'e yükseldi. Bu arada soruşturmada ilk tutuklanan isim dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'di.

AHMET ÇÖREKÇİ (Hava Kuvvet Kom. Emekli Org.):
Kamuoyunca bilinen MGK kararlarının altında imzam vardır. Bu kararlara daha sonra Başbakan da imza atmıştır. Bundan sonraki aşamada yapılan BÇG ve Batı Eylem Planı v.b. çalışmalar ile bir ilgim yok. Zira bu çalışmalar, Genelkurmay içerisinde yapılmaktadır. Ben BÇG ismini de Ağustos ayında duydum ve zaten 18 Ağustos 1997'de emekli oldum.

HİKMET KÖKSAL (Kara Kuv. Kom. Emekli Org.):
28 Şubat'taki MGK toplantısında BÇG konusunda bir karar alınmamıştır. Bu bir karargah çalışmasıdır ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde yapılmıştır... Genelkurmay Başkanı'nın izni olmadan ikinci başkanın emir yayınlaması söz konusu olamaz. Zaten ben BÇG adlı oluşumu da emekli olduktan sonra öğrendim.

TEOMAN KOMAN (Jan. Gen. Kom. Emekli Org.):
BÇG adlı oluşum, MGK kararlarından bağımsız ve ilgisiz olarak Genelkurmay karargahında hazırlanmıştır. Benim bu belgelerin hazırlanması ve uygulanması aşamasında hiçbir imzam, fiili bir çalışmam ve dahilim söz konusu değildir. BÇG adlı oluşumu emekli olduktan sonra duydum.

İLHAN KILIÇ (MGK Gen. Sekreteri Emekli Org.):
BÇG'nin varlığından haberim vardı. Ancak çalışmalarına katılmadım. Bağlı olduğum Başbakan'ın ve hükümetin görevini yapmasına engel olmam söz konusu değildir. MGK sırasında sivil kuruluşlar tarafından bir takdim yapıldı. Ancak Genelkurmay nezdinde BÇG adlı oluşumun oluşturulacağı konusunda herhangi bir müzakere geçmedi.


ERSAN ATAR