Çevik Bir hareket!

28 Şubat soruşturmasının Bir numaralı şüphelisi olan Orgeneral Çevik Bir tutuklandı. İfadesinde ise topu dönemin hükümetine attı: Erbakan'ın emirlerini uyguladım!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2012 Güncelleme 07 Ekim 2017, 08:23
Çevik Bir hareket!

İÇİNDEKİLER

Demokrasi darbeleri alt üst etti. 12 Eylül'den sonra 28 Şubat post-modern darbesi de savcının dosyasına girdi. Ve 28 Şubat 1997'nin öncesinde ve sonrasında yaşanan süreç, resmen Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'nde bitti. 28 Şubat'ın 1 numaralı sanığı olan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile birlikte 17 kişi tutuklandı. TAKVİM, dün sabaha kadar sorgulanan Bir'in ifadelerine ulaştı. İşte Çevik Bir'in ifade tutanağından satır başları:

ERBAKAN TALİMAT VERDİ:
14 Mart 1997'de dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığı'na, Bakanlar Kurulu kararına da atıfta bulunarak bir talimat gönderdi. Erbakan, talimatta, Milli Güvenlik Kararları'nın uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.

BÇG YASAL BİR ÇALIŞMA:
Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'in kendi alt birimlerine MGK kararları uyarınca verdiği talimatlar bulunmaktadır. Bu hususlar, hükümetin talimatı ile bakanlıkların da çalışma yaptığını ve Batı Çalışma Grubu'nun yasal olduğunu göstermektedir.

KENDİ İSTİFA ETTİ:
Erbakan, kendi isteğiyle istifa etmiş ve ortağı ile yaptığı protokol gereği görevi Tansu Çiller'e bırakmıştır. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı sayın Demirel'in hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a vermesi nedeniyle hükümet değişikliği olmuştur.

KARADAYI DA GÖRDÜ:
Batı Çalışma Grubu'nca hazırlanan raporlar, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya, Başbakan'a ve hükümete sunulmuştur. Yine aynı içerikte İçişleri Bakanlığı, Emniyet ve MİT tarafından yapılan çalışmalar da hükümete verilmiştir.

TEK KİŞİLİK KOĞUŞTA
Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 29 şüpheliden 18'i, tutuklandı. Emekli Orgeneral Çevik Bir ile 17 şüpheli, bir zamanlar tankların yürüdüğü Sincan'daki F Tipi Cezaevi'ne konuldu. Bir, tek kişilik koğuşa yerleştirildi. Ancak Çevik Bir'in istemesi durumunda 3 kişilik koğuşa alınabileceği belirtildi. Çevik Bir'in cezaevindeki ilk öğlen yemeği ise kurufasulye, pilav ve tulumba tatlısından oluştu.

BAHAR GÜNDÜZ'Ü
Post-modern darbenin medyatik isimleri de yıllar sonra ortaya çıktı! 28 Şubat sürecine müdahil olmak isteyen aczmendiler, Ankara'da bir araya geldi. Aralarında Müslüm Gündüz'ün de olduğu aczmendiler, 28 Şubat'a müdahil olmak istedi, ancak dilekçeleri kabul edilmedi. Grup, öğlen
namazını kıldıktan sonra dağıldı.

DÜĞMEYE GÖLCÜK'TE BASILDI
28 Şubat soruşturması, perde arkasında kalan gerçekleri de günışığına çıkardı. Savcılığa ulaşan belgelere göre 28 Şubat, Gölcük'te başladı. 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'ndan önce Gölcük'te 2 toplantı gerçekleştirildi. 22 Ocak'taki toplantıya üst düzey komutanlar, 26 Ocak'taki buluşmaya ise dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları katıldı.

Ersan ATAR - Mutlu ÇÖLGEÇEN