SGK üzerinden 15 gün içinde yatacak! 2 aylık süresi var! 223 TL ödemenizi unutmuş olabilirsiniz

Rapor parası, çalışanların yaşadıkları sağlık sorunları veya iş kazaları sonucu işlerine devam edemedikleri dönemlerde maddi destek sağlayan önemli bir sosyal güvenlik hizmetidir. Çalışanların gelirlerinde yaşanan kesintiler, devlet tarafından telafi edilir ve bu ödemelerin yapılması için belirli bir prosedür izlenir. İşte, rapor parası hakkında daha fazla bilgi...

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 08:53 Güncelleme 09 Ekim 2023, 08:53
SGK üzerinden 15 gün içinde yatacak! 2 aylık süresi var! 223 TL ödemenizi unutmuş olabilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalıların hastalık veya iş kazası sonucu iş yapamayacakları dönemlerde, rapor almaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Rapor parasının ne zaman yatacağı genellikle şu adımlara dayalı bir süreci takip eder...

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır.

Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.

RAPOR PARASI NE KADAR?

Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası, kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

- Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.

RAPOR PARASINDAN YARARLANMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

Bir işçiye rapor parası ödenebilmesi için;

- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

- İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

- Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması