
SGK, harekete geçerek tek tek belirleme başlattı! Bazı şahıslar düzmece işyeri tescili yaptırarak düzmece sigortalı bildiriminde bulunuyor. SGK, bunları para karşılığında yapanlardan ve haksız gelir elde edenlerden paraları geri alacak. Prim sahtekarlarını tespit için işyeri tescil programında değişiklik yapan SGK, bu yolla haksız gelir elde edilenlerden geriye tahsilat yapacak. Peki sahte sigortalı bildirimi yapmanın sonucu nedir? Sahte sigortalılık incelemeleri nasıl yapılmaktadır? Sahte sigortalı incelemelerini kim yapar? Sahte sigortalı bildirmenin cezası nedir? Sahte sigortalılık sonucunda sigortalıya ve işverene ne olur? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
SGK'DAN GENELGE
SGK'dan merkez ve taşra teşkilatlarına gönderilen genelgede, birtakım şahıslar doğrultusundan düzmece işyeri tescili yaptırıldığı ve bu şekilde düzmece sigortalı bildiriminde bulunulduğu, denetimler neticesi bu bildirimlerin iptal edilmesine rağmen, aynı bireylerin değişik sosyal emniyet merkezlerinde değişik işyeri dosyası üzerinden düzmece sigortalı bildiriminde bulunmaya devam ettikleri belirtildi.
Genelgede, "Sahte sigortalı bildirilen bireylerin sıhhat yardımlarından da yararlandıkları, geçici iş göremezlik ödeneği, devamlı iş göremezlik geliri ya da aylık aldıkları anlaşılmıştır" denildi.
PARA KARŞILIĞI SAHTE SİGORTALI BİLDİRİMİ YAPMIŞLAR
Sahte işyeri tescil ettiren bireylerin, sıhhat provizyonu alamayanların sıhhat hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak ve yaşlılık aylığı amacıyla eksik prim ödeme gün adetlerini tamamlamak amacıyla de para karşılığında düzmece sigortalı bildirimi yaptığı kaydedildi.
Ticari etkinliği olmayan, işyeri dosyasından düzmece sigortalılık bildirimi gerçekleştirmek amacıyla, boş arazi, boş dükkan gibi adresler beyan edilen tabela işyerleri mercek altına alınacak. Yeni işyeri tescil etmeden, daha evvelce tescili yapılmış bir işyerini devralmak, gayri faal işyerlerinin e-bildirge şifrelerini usulsüzce kullanma yoluyla, düzmece sigortalılık bildirimi yapanlar da bu yönden incelenecek.