Nihayete kavuştu! Günlerini sayanlara SGK’dan açıklama! Başvuran herkese anında ödemeler hesaplara yatırılacak

SGK kapsamında müjdeli haberler gelmeye devam ederken başvuran herkese anında ödemelerin yatacağı bilgisi verildi. Emekli olmak adına adeta gün sayan vatandaşların eğer prim gün ödeme kapsamında eksiklikleri varsa bunları tamamlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerekir. Türkiye'de milyonlarca çalışan emeklilik hayali kurarken bazı çalışanlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenen primleri geri almanın hesaplarını yapıyorlar.

Giriş Tarihi 01 Şubat 2021, 09:41 Güncelleme 08 Şubat 2021, 10:03
Nihayete kavuştu! Günlerini sayanlara SGK’dan açıklama! Başvuran herkese anında ödemeler hesaplara yatırılacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de milyonlarca çalışan bir gün emekli olarak çalışmadan hayatlarının son dönemini geçirmenin hayalini kuruyorlar. Emeklilik şartlarını yerine getirmek için çaba gösteren çalışanlar olduğu kadar yaşı gereği eksik günü veya eksik prim ödemesi nedeniyle emekli olma şansını kaybeden çalışanlar da bulunuyor.

SGK kapsamında geri verilen toplu para ödemeleri almak için belirli şartları taşımak gerekir. Prim ödemelerinde eksiklik kalan ve bunları tamamlamak için en ufak şansları yer almayan vatandaşlar eğer şu şartlara uyuyorsa toplu bir şekilde ödemelerini geri alabilecekler.

Aranan şartlar ise;Sigortalı çalışma hayatına devam etmemek

Kendine ait ticari iş yerinin olmaması

Emekli olmak için yıl ve yaş şartlarını yerine getirmesi

9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak çalışan kişilerin takvim.com.tr 3600 prim gün ödeme şartlarını tamamlaması

Belirlenmiş prim ödeme şartlarını yerine getiren kişilerin bir kısmı ödemeleri geri alabilecekler.

Başvuru süreçleri SGK üzerinden yapılacaktır. Fakat aranan şartları aynı anda yerine getiren vatandaşlar bu ödemelerden yararlanabileceklerdir. Eğer şartlar yerine getirilmiyorsa her ne olursa olsun bu ödemeleri geri alamayacak ve başvurular iptal edilecektir. Şartlar uygun olan kişiler toplu prim ödemesi alabilecekler.

Belirli şartları taşıyan çalışanlar SGK primlerini geri alma hakkında sahip olabiliyorlar. Emeklilik yaşını doldurduğu halde emekli olma şartlarını yerine getiremeyen çalışanlar için emekli olma ihtimali kalmıyor. Bu çalışanların SGK'ya başvurmaları halinde ödedikleri primlerin tamamı Yaşlılık Toptan Ödemesi adı altında kendilerine iade ediliyor.

SGK'dan Yaşlılık Toplu Ödemesi alabilmek için çalışanların sigorta başlangıç tarihlerine göre belirlenen emeklilik yaşlarının dolmuş olması gerekiyor. Daha erken yaşlarda SGK'dan toplu ödeme talep edilemiyor.

SGK Prim İadesi için Sağlanması Gereken Koşulları

SGK mevzuatında yer alan bilgilere göre toplu para iadesi alacak olan vatandaşların sağlamaları gereken koşullar şunlar;

1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.

2- Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.