İHYA sistemiyle hemen SGK ve Bağkur'lu emekli olun! Emekli olmak isteyenlere son gün uyarısı

Kolay emeklilik geldi! İHYA sistemiyle hemen SGK ve Bağkur'lu emekli olun! Vatandaşın kamuya olan borçlarını bitirecek yapılandırma düzenlemesi, Bağ-Kur'luların da yüzünü güldürdü. Bağ-Kur'lulara primleri için yapılandırma, dondurma, ihya (prim canlandırma) kolaylığı getirildi.

Giriş Tarihi 20 Kasım 2020, 09:25 Güncelleme 15 Ocak 2021, 16:14
İHYA sistemiyle hemen SGK ve Bağkur’lu emekli olun! Emekli olmak isteyenlere son gün uyarısı

İÇİNDEKİLER

Kolay emeklilik geldi! İHYA sistemiyle hemen SGK ve Bağkur'lu emekli olun! Emekli olmak isteyenler için güzel haber geldi. Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Prim borcu bulunduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile muradına erecek. Yeterli primi bulunup borçlu olduğu süreye ihtiyacı olmayanlar, borçlarını sildirip günleri dondurarak emekli olabilecek.

YAPILANDIRMA

Bağ-Kur prim borçları 31 Aralık'a kadar başvurularak yapılandırılabilecek. İsteyen peşin isteyen de 2'şer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek.

Borçların gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak. 1 Mart'a kadar peşin ödeme yapanlar, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını vermeyecek.



DONDURMA

Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim'e kadar olan prim borçlarını ödemeyenlerin ya da yapılandırmayanların borcu silinirken, borca ilişkin hizmet süreleri dondurulacak.



İHYA

Prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanlar 2 ay içinde ihya başvurusunda bulunabilecek. İhya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlara güncelleme yapılacak.



KOLAY EMEKLİLİK

Prim borcu bulunduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile muradına erecek. Yeterli primi bulunup borçlu olduğu süreye ihtiyacı olmayanlar, borçlarını sildirip günleri dondurarak emekli olabilecek. Emeklilik için dondurulan sürelerine ihtiyacı olanlar da daha az ödemeyle bu süreleri ihya edebilecek.



5 PUANLIK AVANTAJ

Borcunu yapılandıranlar, 5 puanlık prim indiriminden de yararlanmaya başlayabilecek. İndirimden yararlanabilmek için SGK'ya prim borcunun bulunmaması, prim ve hizmet belgeleri ile beyannamelerini yasal süresi içinde vermeleri gerekiyor.

Borcu bulunduğu için prim indiriminden yararlanamayanlar öncelikle yeni çıkan yapılandırma hakkı için başvuruda bulunacak. Yapılandırılan borçlarının taksitlerini aksatmadan ödeyenler, yapılandırma tarihinden itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek.


BORÇLANMAYLA EMEKLİLİK SORUSU

SORU: 1988 yılında Sağlık Bakanlığı mecburi hizmet atamasıyla Gaziantep'te doktor olarak çalışmaya başladım. Bir yıl çalıştıktan sonra askerlik yaptım ve tekrar göreve döndüm. 1992 yılında istifa ettim. 1992'den beri Güney Afrika'da çalışıyorum. Borçlanarak emeklilik hakkım var mı? Eğer varsa ne yapmam gerekiyor? V.K.

CEVAP: Yurt dışındaki çalışma sürelerinizi borçlanarak 5400 prim günü ve 58 yaş şartlarıyla 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olmaya hak kazanmanız mümkün. Borçlanacağınız her bir gün için borçlanma başvuru tarihindeki günlük asgari ücret ila günlük asgari ücretin 7.5 katı arasında kalmak koşuluyla belirleyeceğiniz kazanç tutarının yüzde 45'i kadar prim ödersiniz. Emeklilik şartlarını sağladıktan sonra aylığınızın bağlanması için yurt dışındaki çalışmanızın sona ermiş olması gerekir. Çalışmanız devam ettiği sürece emekli aylığınız bağlanmaz.

49 yaşındayım. SSK girişim 1994 yılında, 15 gün var. 2007-2010 yıllarında Bağ-Kur'um vardı, taksitlendirdim, ödemedim, bunu geri alabilir miyim? 2010 yılından bu yana sigortam var. Prim günüm 3250. Ne zaman emekli olurum? Mete ELMAS

'Geri alabilir miyim?' sorusundan kastettiğiniz anlaşılmıyor. Çünkü para ödememişsiniz. Ancak bu günleri geri alabilirsiniz. Buna ihya deniliyor. Geçmiş Bağ-Kur günlerinizi ihya ettirmek için SGK'ya başvurun, bugünkü asgari ücret üzerinden ödeme yaparak o günleri emekliliğinizde kullanabilirsiniz. 1994 yılı tescil edilmişse 54 yaş ve Bağ-Kur'dan 9000 gün şartıyla ya da 60 yaş ve 5400 gün kismi emeklilik şartıyla emekli olursunuz.

1973 doğumluyum. SSK girişim 1990 yılı. SSK'dan 4500 günüm var. 2009'da Bağ-Kur'lu oldum. 3000 günüm bulunuyor. Hangisinden ne zaman emekli olurum? ÖZKAN YILDIZ

Son olarak Bağ-Kur ile devam ettiğiniz için Bağ- Kur'dan emekli olursunuz. Son 3.5 yıla bakılıyor. Bu yüzden de 9000 günü tamamlamanız gerekir. Yaş şartı 52.