Ölüm aylığı şartları nelerdir? Ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir mi?

Ölüm aylığı sigortalı olan ölen kişinin ailesini korumak için çocuklarına, eşine ve anne babasına bağlanabilir. Bunun için bazı şartların tamamlanmış olması gerekir. Ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir mi? Sorusunun yanıtı evettir fakat dediğimiz gibi belli başlı şartların gerekliliği vardır. Peki bu şartlar nelerdir? Hangi durumlarda ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir? İşte ayrıntılar…

Giriş Tarihi 11 Eylül 2020, 08:50 Güncelleme 11 Eylül 2020, 08:50
Ölüm aylığı şartları nelerdir? Ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir mi?

İÇİNDEKİLER

Gündemde en çok merak edilen sorulardan biri olan ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir mi? Yanıtını haberimizde derledik. 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat eden sigortalının anne ve babasının ölüm aylığı alıp alamayacağı binlerce kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Bunun için belli başlı şartları taşımak gerekiyor, peki ölüm aylığı şartları nelerdir?

HAYATINI KAYBEDEN SİGORTALININ ANNE VE/VEYA BABASINA AYLIK BAĞLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat eden sigortalının anne ve/veya babasına aylık bağlanabilmesi için de yine birtakım kıstaslar mevcuttur. Öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır. Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından az olmak zorundadır. Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.

ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASI İÇİN NEREYE VE NASIL BAŞVURULUR? MÜRACAAT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

4(a) (SSK)kapsamında ilk ölüm aylığı bağlama işlemleri için Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğümüze, ölüm aylığı bağlandıktan sonraki ikincil işlemleriniz için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine;

-Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu

-Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) eklenir.

5510 Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c'li) sigortalıların hak sahipleri ile 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların hak sahipleri ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat etmeleri gerekir.

Ayrıca, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvuru imkanı bulunmaktadır.

Kurumumuz ve MEB ve YÖK arasında yapılan protokol kapsamında öğrenci belgeleri elektronik ortamda temin edilmektedir. Öğrenci belgesinin güncel olup olmadığı konusunda tereddüt edilmesi durumunda hak sahiplerinden talep edilmektedir.