Hiç kimsenin haberi yok ama bu 5 yöntem ile erken emeklilik yolu açılıyor!

Emeklilik bütün vatandaşların yaşlılık dönemi için sahip olmak istedikleri sosyal haklardan bir tanesidir. Emeklilik için kişilerin yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi, sigorta başlangıç tarihi gibi kriterler önemlidir. Emeklilik şartları sigortalıların çoğu tarafından bilinir ancak çoğu kişinin bilmediği, erken emeklilik formülleridir.

Giriş Tarihi 21 Haziran 2020, 09:17 Güncelleme 28 Haziran 2020, 09:54
Hiç kimsenin haberi yok ama bu 5 yöntem ile erken emeklilik yolu açılıyor!

İÇİNDEKİLER

Uzun çalışma hayatı sonrasında erken emekli olabilmek çalışanların en büyük hayalleri arasında yer almaktadır. Bu anlamda kısmi emeklilik için kişilerin sigorta başlangıç tarihlerinin 1999 ve öncesindeki yıllara ait olması gerekir. Bu haktan yalnızca 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya sigortalı olarak bildirilenler yararlanabilir. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN GEÇERLİ OLAN ETKENLER NELERDİR?

Doğum borçlanması: Sigortalı olarak çalışan kadınlara özel olarak tanınan doğum borçlanması hakkı ile erken emekliliğin perdeleri açılıyor.

Kadınların doğum borçlanması hakkından yararlanması için doğumun sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra gerçekleşmesi gerekir.
Doğumun canlı gerçekleşmesi gerekir.

Doğumun öncesinde ve sonrasındaki istirahat süreleri de dahil olmak üzere her çocuk için 2 yıllık süre borçlanılabilir. İki doğumun ardışık ve aralarındaki 2 yıllık sürenin dolmamış olması halinde, ikinci doğumun 2 yıllık prim süresine aradaki zaman farkı da dahil edilir.
Kadın sigortalıların en fazla 3 çocuk için toplam 6 yıllık borçlanma yapmasına imkan verilir.
Askerlik borçlanması: Sigortalı olarak çalışan erkeklere özel olarak tanınan askerlik borçlanması ile erken emeklilik planı devreye sokulur.

Erkeklerin askerlik borçlanması hakkından yararlanması için vatani görevini er, erbaş olarak yapması ya da yedek subaylık okulunda eğitim alması gerekir. Yedek subaylık okuluna hazırlık için geçirilen zaman da askerlik borçlanmasına dahil edilir.

Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihi öne çekilebilir.

Askerlik borçlanması için ödenecek prim süresi tamamen askerlik süresiyle ilişkilidir. Askerlik süresinin tamamı ya da bir kısmı borçlanılabilir.

Askerlikten muaf olanlar askerlik borçlanması hakkından yararlanamaz.

Yurt dışı borçlanması: Çalışan gurbetçilere özel olarak sunulan yurt dışı borçlanması hakkı ile erken emeklilik müjdesi verildi.

Çalışma hayatının büyük bölümünü yurt dışında geçiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının emekli olabilmesi için bu dönemi belgelemeleri gerekir.
Gurbetçilerin adına Türkiye'de SGK'ya herhangi bir prim ödemesinin yapılmamış olması ve kişilerin Türkiye'de bir işletme bünyesinde sigortalı olarak çalışmamaları şarttır.