Türkiye 6 gün sonra sandık başında

Türkiye, 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere, 1 Kasım'da sandık başına gidiyor. Seçime 16 siyasi parti katılacak, 21 bağımsız milletvekili yarışacak.

Giriş Tarihi 26 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 26 Ekim 2015, 18:50
Türkiye 6 gün sonra sandık başında

İÇİNDEKİLER

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçimi için hazırladığı seçim takviminde sona geliniyor.

Seçimde, 16 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

OY VERME SAATLERİ

1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. Ancak YSK'nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Oy sandıkları Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00'dan önce, geri kalan illerde ise 17.00'den önce açılamayacak.

YURT DIŞINDA OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI
Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim'de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim Pazar günü sona erdi.

Yurt dışında kullanılan oylar, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilecek. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak oylar, 1 Kasım akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8 Ekim 2015 Perşembe günü başlayan oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek.

75 MİLYON 288 BİN OY PUSULASI
Seçimde yurt içinde, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası bastırıldı.

Seçim propaganda serbestliği, 31 Ekim saat 18.00'de sona erecek.