'Bugüne kadar kaç böcek yedik?' Adriana Lima'dan sarışın model Rosie Huntington-Whiteley'e kadar birçok kadın bağımlısı

Son dönemde moda ve kozmetik sektöründe esen 'vegan rüzgarı'na Unilever'in sahibi olduğu Hourglass Cosmetics de katıldı. Ünlü marka, "Normalde bir kırmızı ruja o tonu vermek için bine yakın dişi böcek öldürülür" diyerek hiçbir hayvana zarar vermedikleri vegan ruju satışa çıkardı. Açıklamanın ardından kadınlar arasında tartışma başladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2021 Güncelleme 24 Mart 2021, 06:59
’Bugüne kadar kaç böcek yedik?’ Adriana Lima’dan sarışın model Rosie Huntington-Whiteley’e kadar birçok kadın bağımlısı

İÇİNDEKİLER

Son dönemde moda ve kozmetik sektöründe esen 'vegan rüzgarı'na Unilever'in sahibi olduğu Hourglass Cosmetics de katıldı.

Ünlü marka, "Normalde bir kırmızı ruja o tonu vermek için bine yakın dişi böcek öldürülür" diyerek hiçbir hayvana zarar vermedikleri vegan ruju satışa çıkardı.

Açıklamanın ardından kadınlar arasında tartışma başladı:

"Bugüne kadar kaç karmin böceği yedik!"

Kırmızı böceği olarak da bilinen ve Güney Amerika'da yaşayan karmin böcekleri, özel çiftliklerde milyonlarca adet yetiştiriliyor. Özellikle gıda boyalarının üretiminde kullanılan böcekler, marketlerde satılan meyveli yoğurtlardan meşrubatlara, dondurmalardan jelibonlara kadar kırmızı rengini taşıyan hemen hemen her üründe bulunuyor.

Karmin böceklerinin kullanım alanlarının başında ise kırmızı rujlar geliyor. Dayanıklı yapıları sayesinde sıkça kullanılan bu böcekler ezilerek kırmızı rengi elde edilebiliyor.

Bu durum bazıları için tiksindirici bulunsa da özellikle hayvan koruma örgütleri, endüstriyel amaçlı canlıların öldürülmesine tepki gösteriyor.

Hayvan hakları savunucuları, vejetaryenler ve bazı doktorlar, karminden elde edilen gıda boyasının üretilmemesi ve kullanılması gerektiğini savunmakta.

NEREDEYSE HER ÜRÜNDE
Karminden elde edilen boya; kekler, kurabiyeler, meyveli gazozlar, reçeller, salça gibi domatesli ürünler, sakızlar, dondurmalar, meyveli yoğurtlar ve sütlere kadar birçok üründe bulunuyor. Kadınların 'karmen kırmızısı' dediği parlak kırmızı ruj tonları da bu böcekten adını almış…