Bugünkü
Takvim

Patlıcanlı kebap

  • Saklambaç
  • 21.10.2009
ABONE OL
600 gr kuzu kuşbaşı
400 gr patlıcan
60 gr margarin
200 gr domates
100 gr soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 bardak su

Patlıcanları hareli soyun. Uzunlamasına dörde bölün. Çekirdekli kısımlarını alın. İri küpler halinde doğrayın. Tuzlu suya yatırın. Suyun yüzeyine çıkmasınlar diye üzerine bir kapak bastırarak bekletin. Tuzlu suda patlıcanların en az 1-2 saat bırakın. Ayıkladığınız soğanları kuşbaşı doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun, kabukları soyulmuş domateslerin çekirdeklerini temizleyin. İri zar biçiminde doğrayın. Maydanozu yıkayıp, yıkama suyunu giderdikten sonra dal dal ayırın. Bu sürenin sonunda, tencereden hafifçe sıkarak alın. Kurulayın. Yağın yarısını orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca patlıcanları koyun. 5-6 dakika, patlıcanlar iyice kızarıncaya kadar pişirin. Patlıcanları tencereden alın ve kağıt peçete üzerinde bir kenarda bekletin. Kalan 30 gram yağı bir başka orta boy tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin. Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin. Sote edilmiş ete soğanı ilave edin. Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin. Daha sonra domatesi ilave edin. Ara sıra karıştırmaya devam edin, birkaç dakika daha pişmesini sağlayın. Tuz ve biberini serpeleyin ve karıştırın. Suyunu sıcak olarak ilave edin. Suyu ilave ettikten sonra ateşi kısın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Kebabı, ağır ateşte, yaklaşık 30 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten almadan 20 dakika önce, kızarmış patlıcanları ilave edin. Patlıcanlı kebabınız hazır.

* * *
Hamsili pilav
1 kg hamsi (kılçığı ayıklanmış)
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
bir çorba kaşığı dolmalık fıstık
bir buçuk su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı kuru üzüm

Yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Dolmalık fıstığı kavurun. Pirinci tencereye katın ve beyazlaşana kadar soteleyin. Sıcak su ekleyin. Kuşüzümü, kuru üzüm ve tuz ekledikten sonra, suyunu çekene kadar pişirin. Pilav pişince karabiberi ilave edin. Ayıklanmış hamsiyi yıkayın ve süzgece alın. Diğer yanda 30 cm çapında cam bir kabın içini tereyağı ile yağlayın. Suyu süzülen balığı cam kabın içine yarısı dışarı taşacak şekilde yerleştirin. Pişen pilavı tepsiye döküp, yayın. Kenardan taşan hamsilerle pilavın üzerini kapatın. En üste artan hamsileri dizin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.

* * *
Künefe
200 gram tel kadayif,
50 gram tuzsuz dil peyniri,
4 çorba kaşığı tereyağ,
5 bardak su,
2,5 bardak toz şeker,
1 limon.

1 buçuk çorba kaşığı tereyağıyla ince ufalanmış kadayıfları ateşte tereyağına yedirerek bir süre karıştırın. Künefeyi pişireceğiniz tepsinin dibini yağlayarak kadayıfların yarısını yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş dil peynirini koyun. En üst kısma yeniden kadayıfı döşeyerek ılık fırında üzeri hafif kızarıncaya dek pişirin. Bir yüzü kızaran kadayıfı tekrar yağlanmış tepsiye altı üzerine gelecek şekilde tekrar yerleştirin. Bu yüzü de kızartın. 5 su bardağı su ve 2.5 su bardağı toz şeker ve bir limonun suyunu bir süre kaynatarak şurubunu hazırlayın. Şekerin ve suyun miktarini arzu ettiğiniz tatlılığa göre kendiniz ayarlayın. Şurubu soğumaya bırakın. İki yüzü de kızaran kadayıfı fırından alarak fazla koyulaşmamış soğuk şurubu sıcak künefenin üzerine dökün ve servis edin.




kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan TAKVİM veya takvim.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.