Yağlı karaciğer kaşındırır! Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının ciltte yol açtığı şikayetleri sıraladı...

Yanlış beslenme, karaciğeri yağlandırıyor. Uzmanlar, bu sağlık sorununun ciltte yol açtığı 6 şikayeti sıralıyor. İşte sizler için derlediğimiz 2 Ekim TAKVİM Gazetesi Sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2022 Güncelleme 02 Ekim 2022, 06:56
Yağlı karaciğer kaşındırır! Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının ciltte yol açtığı şikayetleri sıraladı...

İÇİNDEKİLER

Karaciğer, vücudun en büyük ikinci organı olarak biliniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğerin işlevlerinde olan bozulmaların ciltteki 6 belirtisini sıralıyor...

Ciltte sararma: Hiperbilirubineminin ana belirtisi olan sarılık, genellikle serum bilirubin seviyeleri 2.5 veya 3.0 mg/dL'yi aştığında fark edilir. Bilirubin safraya sarı-yeşil rengi veren maddedir. Safra atılımının bozulması cilt ve göz akında sararma ile kendisini gösterir.

Kaşıntı: Karaciğer hasara uğrarsa karaciğer tarafından ifraz edilemeyen safra tuzları ve toksik maddelerin deride birikimi şiddetli kaşıntıya yol açar. Kaşıntı avuç içi, el ve ayaklarda daha fazladır.

Avuç içlerinde kızarma: Bu bulguya palmar eritem denilir. Yüksek prostosiklin ve nitrik oksit nedeni ile kaynaklı olur.

Ciltte kaşıntılı ve sert nodüller: Sıklıkla kol, omuz ve bacaklarda gelişir. Birkaç mm'den 1 santime kadar değişen çaplarda olur ve sıklıkla Hepatit-C sirozu olan hastalarda görülür. Nodüllerin buluduğu alan çizildiğinde veya tahriş olduğunda bunun oluşma riski daha yüksektir. Bu nedenle de cildini kaşıyan kişilerde nodüller daha fazla görülür.

Ciltte morluklar: Hastada pıhtılaşma bozulduğu için en ufak darbede deride morluklar oluşur.



KIZARIKLIK, SARILIK VE MORLUK VARSA...
Ciltte kızarıklıklar: Küçük kılcal damar genişlemelerine bağlı olan noktasal eritemler gözlenebilir. Bu kızarıklıklar genellikle yüz ve gövdede gelişir. Üzerlerine baskı uygulandığında solar, baskı kaldırıldığında tekrar görünür hale gelirler.


55'TEN SONRA TEHLİKE ÇOK YAKIN!
Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen 'makula dejenerasyonu' 55 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Hastalıkta, gözün sarı nokta bölgesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte bozulup dejenerasyona uğruyor. Tedavisinde geç kalınması, körlük riskini artırıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Koçak, hastalığın kuru ve yaş tip olmak üzere iki gruba ayrıldığını belirtiyor. "Kuru tipte, yaşam tarzına yönelik önerilerde bulunuyor. Beslenme tarzının değiştirilmesi, sigaranın bırakılması gibi. İleri evrelerde ise göz içi enjeksiyonlar tercih ediliyor" diyor. Diyabetin bile sarı nokta hastalığına neden olduğunu belirten Doç. Dr. Koçak, hastalığın ömür boyu devam ettiğini söylüyor. Erken teşhisin tedavide büyük önem sözlerine ekliyor.

AYAĞINIZA SAĞLIK
Bazı hastalıklar, vücutta neden olduğu ufak sorunlarla belirti veriyor. Ayak Hastalıkları Uzmanı Emma McConnachie, kronik hastalıkların ayakta yol açtığı sıkıntılara değiniyor.
Kemik çıkıklığı: Ayak baş parmağın hemen yanında görülür. Genellikle genetiğe bağlıdır. Yanlış ayakkabı kullanımından ortaya çıkar. Eklem romatizması hastalarında da görülür.
Topuk çatlağı: Genellikle kuru ciltten kaynaklanır.
Şişlik: Sıcak hava, uzun süre ayakta durma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Diyabet, kalp, karaciğer ve akciğer hastalıklarından kaynaklanabilir.
Nasır: Diyabet ve obezite, nasır oluşumunu tetikler.
Soğuk ayaklar: Dolaşım bozukluğundan kaynaklanır.

TARHANA TOK TUTAR
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti tarhana bağışıklığı güçlendirir. Vücuda direnç sağlar. Kan şekerini dengeler ve diyabetten korur. Damar tıkanıklığını önler. Tok tutar ve zayıflatır. Antioksidan etkisiyle kanserden korur. Astım şikayetlerini azaltır. Kan basıncını dengeler. Bağırsakları temizler.

DERDE DEVA KESTANE
Kış aylarının göz bebeği kestane, hücreleri besler. Kansere karşı koruma sağlar. Kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını destekler. Tansiyonu dengeler. İshale karşı koruma sağlar. Unutkanlığı giderir. Kansızlığı önler. Kemikleri güçlendirir.

ŞİŞKİNLİĞE ZERDEÇAL
Rengiyle göze, içeriğiyle sağlığa hitap eden zerdeçal, sindirim sistemini düzenler. Hormonları dengeler. Vücudu iltihaplardan temizler. Bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı bitirir. Şişkinliği alır. Kansere karşı koruma sağlar. Ağrı kesicidir. Alzheimer'ı önler.

ÇİTLETİN GÜÇLENİN
Antioskidan deposu kabak çekirdeği, prostat kanseriyle savaşır. İçerdiği magnezyum sayesinde kemik ve kalp sağlığını korur. Tansiyonu dengeler. Kan şekerini dengeler ve diyabetten korur. lifli yapısı sayesinde sindirimi hızlandırır. Sperm kalitesini yükseltir. Doğurganlığı artırır.

KİLOLARI 'BİTTER'İN
Yediden yetmişe herkesin sevdiği, ağızları tatlandıran çikolata, sağlığı da koruyor. İçerdiği polifenol, mineral ve posa içeriği sayesinde çikolata, pek çok hastalığı engelliyor. Polifenol, özellikle kalp hastalığı ve diyabete karşı koruyucu etki gösteriyor. Damarları güçlendiren çikolata, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Buna ek olarak çikolata kolesterolle de mücadele ediyor. Mutluluk hormonu serotonin salınımını artıran çikolata, yorgunluk halini ve stresi önlüyor. Ancak tüketirken porsiyon kontrolünü unutmamak gerekiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN