Uzmanlardam kritik uyarı! Sinsi ilerliyor kör ediyor

En sık rastlanan glokomun primer açık açılı glokom (PAAG) olduğunu söyleyen Op. Dr. Turhan Soylu, bu glokom tipinin erişkin yaşta, çoğunlukla 40 yaş üzerinde, daha fazla ise 60-70 yaş sonrasında ortaya çıktığını ifade ediyor. İşte sizler için derlediğimiz 23 Ağutos tarihli saplık haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023 Güncelleme 23 Ağustos 2023, 06:55
Uzmanlardam kritik uyarı! Sinsi ilerliyor kör ediyor

İÇİNDEKİLER

Glokom yani göz tansiyonu, tedavi edilmediğinde körlüğe kadar götürüyor. En sık rastlanan glokomun primer açık açılı glokom (PAAG) olduğunu söyleyen Op. Dr. Turhan Soylu, bu glokom tipinin erişkin yaşta, çoğunlukla 40 yaş üzerinde, daha fazla ise 60-70 yaş sonrasında ortaya çıktığını ifade ediyor. Şu bilgileri veriyor:

HAYAT BOYU DAMLA
Kronik, ilerleyici seyirli, belirti vermeyen sinsi bir glokom türüdür. Normalde 10-20mm hg arasında olması gereken göz içi basıncı PAAG'da 20-30mm hg arasındadır. Bu düzeydeki artmış göz içi basıncı çoğunlukla hastada ağrı, kanlanma, bulanık görme gibi bir şikayete neden olmaz ve sinsi bir gidiş gösterir. Bu nedenle PAAG'lu hastalar genellikle rutin göz muayenesi sırasında teşhis edilirler. Teşhis için değişik muayeneler yapılır. Bunların en önemlisi göz içi basıncının ölçülmesidir. Bunun dışında göz sinirinin görünümü değerlendirilir. PAAG'lu hastaların çoğunluğunda ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Glokom tedavisinde farklı şekillerde etki gösteren göz içi basıncını düşüren damlalar kullanılmaktadır.



FAZLA ÇAY KANSIZLIK YAPAR!
Sabah kahvaltısına ve akşam sohbetine eşlik eden çay, gönülleri fethetti. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Gökçen Özüpek, tiryakileri üzecek bir haber verdi. Çayın günde 5 bardaktan fazla içilmesinin, kansızlık yapacağını söyledi. 3 BARDAĞI GEÇMEMELI...
Yeşil çayın siyah çaya göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen Dyt. Gökçen Özüpek şöyle devam etti: Yeşil çay içeriğinde kanser hücreleri için etkili olan polifenolleri bulundurur. Günde maksimum 3 bardaktan daha fazla içilmemesi gerekir. Siyah çay daha fazla işlem gördüğü için antioksidan miktarı daha azdır.



TARÇIN MUCİZESİ
- Kokusuyla bile enerji veren tarçın, bağışıklığı güçlendiriyor. Kanserle savaşıyor. Kan şekerini dengeleyerek iyi bir diyabet ilacı olan tarçın, beyin hücrelerini güçlendiriyor. Diğer faydaları şöyle sıralanıyor:
- Kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltır.
- Alzheımer'a yakalanma riskini düşürür
- Adet ağrılarının şiddetini hafifletir.
- Ağız kokusunu karşı etkilidir.
- Yüksek kolesterolü ve tansiyonu düşürür.


ŞEKER BÖBREĞE GİDER
Aşırı sıcaklık artışlarında kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar, diyabetli bireylerde nefropati dediğimiz böbrek hasarını hızlandırıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Çakır, böbrek fonksiyonlarının korunması için kan şekerinin dengede tutulması ve bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Hastanın mevcut durumuna göre tedavi planının yeniden yapılandırılması ve böbrek fonksiyonlarının yakın takip edilmesi gerektiğini söylüyor. Şu tavsiyelerde bulunuyor: İnsülin kullanan hastaların insülin kalemleri buzdolabında uygun ısıda tutulmalı. Uzun açlık sürelerinden de kaçınmak gereklidir.

KULAKLARA KÜPE OLSUN
'En romantik meyve' unvanını alan kiraz, antioksidan, vitamin ve mineral içeriyor. Bağışıklığı güçlendiren ve hastalıklara savaş açan kirazın faydaları şöyle sıralanıyor:
- Uykusuzluk problemini giderir.
- Beyin hücrelerini güçlendirir. Alzheimer'dan korur.
- Kan basıncını dengeler. Felç ve inmeye karşı korur.
- Yaşlanmayı yavaşlatır.
- Kas ve kemik sağlığını korur.
- Vücuttaki toksinleri temizler.
- Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.
- Kanseri bitirir. Kanserli hücreleri küçültür.

YOĞURT YAĞLARI ERİTİR
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden ev yoğurdu, vücudun ikinci beyni sayılan bağırsaklara güç veriyor. Uzmanlar, çocukluk ve yetişkinlik döneminden itibaren yoğurt tüketimine önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Yetişkinlerin günde bir kase, çocukların da en az 6 kaşık ev yoğurdu yemesi tavsiye ediliyor. Kalsiyum ve proteinden zengin yoğurdun faydaları şöyle sıralanıyor:
- Kabızlığı engeller. Hazımsızlık ve şişkinliği bitirir.
- Karın bölgesindeki yağlanmayı engeller.
- Tansiyon riskini azaltır.
- Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklarla savaşır.
- Kemikleri güçlendirir.
- Sivilce oluşumunu engeller.

KOLESTEROLE MANTA
Vitamin ve mineral deposu mantar, kolesterolü düşürür. Beyni güçlendirir. Hafızayı korur. Diyabetle savaşır. Şekeri dengeler.

SAĞLIĞA KUŞKONMAZ
Kuşkonmaz, karaciğeri toksinlerden temizler. Sarılığı iyileştirir. Sindirim sistemine iyi gelir. Hazımsızlık ve şişkinliği bitirir.

TAHİNLE SAÇLAR GÜÇLÜ
Tahin, vücudu toksinlerden arındırır. Damar tıkanıklığını öner. Kalp krizi riskini azaltır. Böbrekleri korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN