Uzmanı orta kulak enfeksiyonuna karşı uyardı: Aşı olmayı ihmal etmeyin!

Havaların soğumasıyla üst solunum hastalıkları artıyor. Uzmanlar, orta kulak enfeksiyonlarına neden olabildiğini söylüyor. “İşitme kaybına yol açabilir. Bu yüzden aşı olmayı ihmal etmeyin” diyor.

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 04 Ekim 2023
Uzmanı orta kulak enfeksiyonuna karşı uyardı: Aşı olmayı ihmal etmeyin!

İÇİNDEKİLER

İşitme engeli, tek kulak veya her iki kulaktan kaynaklı farklı seviyelerde oluşabiliyor. Doğumsal olabildiği gibi çocukluk yaşta veya erişkin yaşta karşımıza çıkabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Anne karnındayken geçirilen bazı enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar veya bazı genetik hastalıklar doğumsal işitme kaybına yol açabilir. Bu durumun erken tespiti sonrası işitme kaybının durumuna göre işitme cihazı veya ameliyatlarla kişinin hayata adaptasyonunun önündeki engeller kaldırılabilir. Doğumsal işitme kayıplarının atlanmaması için yeni doğan bebeklere işitme taraması yapılması mecburidir" diyor.



İŞİTME TESTİ YAPILMALI
Üst solunum enfeksiyonlarının orta kulak enfeksiyonlarına neden olabileceğini vurgulayan Gökduman, "Çocuklar yeni doğan taramalarını geçse bile sonradan geçirilebilecek kabakulak, kızamık gibi viral enfeksiyonlar veya uzun süre farkında olunmayan tedavi edilmemiş orta kulak enfeksiyonları çocukluk döneminde kalıcı işitme kaybı yaparak işitme engeline yol açabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda planlanan aşılama programına uyulması ve ihmal edilmemesi önem arz etmektedir" diye konuşuyor.

GERİLİĞE YOL AÇABİLİR
Opr. Dr. Gökduman, şu ifadeleri kullanıyor: Erişkin dönemde enfeksiyon hastalıkları, bazı ilaçların kullanımı, travma, gürültü ve bazı damarsal hastalıklar nedeniyle işitme kaybı olabilmekte ve tedaviyle bazı hastalarda olumlu sonuç alınabilmektedir. İlerleyen yaşlarda da yine genetiğe bağlı olarak veya yaşla ilişkili işitme kaybı olabilmektedir. Çocuk yaşta oluşan bir işitme engeli, konuşma ve dil gelişiminde geriliğe yol açar.

KAŞINTI DEMEK PANKREAS KANSERİ DEMEK
ABD'de yaşayan Brian isimli bir kişi, bitmek bilmeyen kaşıntılar yaşadı. Doktor tarafından yazılan ilaçlarla da çilesi son bulmadı. İlk başta zehirli sarmaşık nedeniyle olduğu düşünülen kaşıntının nedeninin çok başka olduğu ortaya çıktı. Hastanın pankreas kanserine yakalandığı anlaşıldı. Uzmanlar, sessiz bir hastalık olarak tanımlanan pankreas kanserinin en sık dayanılmaz kaşıntıyla belirti verdiğini anlatıyor. Kanser büyüdükçe karın ağrısı, şişkinlik, iştahsızlık, ateş ve açıklanamayan kilo kaybı gibi semptomlar görülüyor.

KIRMIZI BİBER GRİP BİTER!
Her mevsimin hastalığı gribin tedavisinde sağlıklı besinler, önem taşır. Kırmızıbiber, antioksidan etkisiyle vücudu virüslerden arındırır. Bir avuç badem ise gribin doğal ilacıdır.

KEMİKLERE NAR SUYU
Antioskidan deposu nar, sindirimi güçlendirir. Kandaki mikropları temizler. Eklem ağrılarını azaltır. Tatlı krizlerini azaltır. Cildi gençleştirir. Öksürüğü keser.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN