Harvard'lı bilim insanları açıkladı: Bu beslenme şekli 90 yaşını gördürür! Bunu tüketen uzun ömürlü oluyor

Sağlıklı beslenme modeli, uzun vadeli sağlık sonuçlarını iyileştirebilir ve erken ölüm riskini azaltabilir. Her biri farklı bir yaklaşım sunsa da, bu diyetlerin hepsi sağlıklı yaşam tarzını teşvik eder. Kendinize en uygun olanını seçerek daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 09:23 Güncelleme 03 Ekim 2023, 09:24
Harvard’lı bilim insanları açıkladı: Bu beslenme şekli 90 yaşını gördürür! Bunu tüketen uzun ömürlü oluyor

İÇİNDEKİLER

Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen son araştırma, erken ölüm riskini azaltabilen dört sağlıklı beslenme modelini belirledi. Araştırma, ABD'deki Harvard Üniversitesi'nin Beslenme Bölümü profesörü ve başkanı Dr. Frank Hu tarafından yönetildi. Bulguları ise JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlandı. Araştırma, 36 yılı aşkın süre boyunca 75.000 kadın ve 44.000'den fazla erkeği takip ederek gerçekleştirildi. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, uzmanlar erken ölüm riskini %20'ye kadar azaltmaya yardımcı olabilecek dört yaygın sağlıklı beslenme modeli belirledi. İşte ömrü uzatan 4 beslenme şekli...

Akdeniz Diyeti: Akdeniz diyeti, tam tahıllı gıdalar, balık veya tavuk, sebzeler ve antioksidan açısından zengin zeytinyağı tüketmeyi öneriyor. Bu diyet, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin geleneksel diyetlerinden türetiliyor ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltıyor. Bu diyeti uygulayanlarda ölüm riski %18 oranında azalıyor.

Sağlıklı Bitki Bazlı Diyet: Bu diyet daha fazla bitki tüketmeye odaklanıyor, ancak hayvansal ürünleri içermiyor. Araştırmacılar bu kategoride bitki bazlı gıdaların "sağlıksız" versiyonlarını da değerlendiriyorlar. Vegan olanların ölüm riski %14 oranında azalıyor.

ABD Tarım ve Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanları tarafından oluşturulan Beslenme Önerileri: Bu önerilerde, bitki bazlı ürünler yanı sıra yağsız hayvan proteini ve süt ürünleri teşvik ediliyor, kırmızı ve işlenmiş et, ilave şeker, sağlıksız yağlar ve alkol yasaklanıyor. Bu beslenme modelini uygulayanlarda erken ölüm riski %19 daha düşük.

Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi: Bu indeks, taze sebzeleri, meyveleri, kepekli tahılları, yemişleri, baklagilleri, bitki bazlı proteinleri, balıkları ve sağlıklı yağları diyetinize dahil etmenizi öneriyor. Ayrıca sert kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve az miktarda alkol tüketimine izin veriliyor. Bu beslenme modeli erken ölüm riskini %20 azaltıyor.

ÖMRÜ UZATAN VE HASTALIKLARDAN KORUYAN EN ÖNEMLİ BESİNLER

📌AVOKADO

B vitaminleri, D vitamini, potasyum ve çeşitli yağları içeren nadide meyvelerden olan avokado sağlığa sağlık katıyor. Tansiyon ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.

📌ISPANAK

Kalp, tansiyon, göz ve deri hastalıklarına karşı etkili bir sebzedir. Sık tüketimi ile birçok cilt lekelenmelerinin önüne geçilebilir.

📌MANTAR

Yapılan çalışmalarda mantarın bünyeyi hastalıklara karşı koruduğu görülmüştür.