Soğuk havalar hastalıkları çağırıyor! İşte kış aylarını sağlıklı geçirmek için tüketilmesi gereken besinler

Kış aylarında üst solunum yolu, grip ve bronşit vakaları artış gösteriyor. İşte sizler için derlediğimiz 29 Aralık tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Aralık 2023 Güncelleme 29 Aralık 2023, 06:59
Soğuk havalar hastalıkları çağırıyor! İşte kış aylarını sağlıklı geçirmek için tüketilmesi gereken besinler

İÇİNDEKİLER

Kış aylarında üst solunum yolu, grip ve bronşit vakaları artış gösteriyor. Diyetisyen Merve Kaplan, kış aylarını sağlıklı geçirmek için tüketilmesi gereken besinleri açıklıyor:



KANSERE KIRMIZI PANCAR: Folik asit, lif, protein, C ve B vitamininden zengindir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Kansere karşı oldukça etkilidir.

ŞİFA DOLU MOR LAHANA: Beta-karoten, C vitamini ve potasyum ile magnezyum ve demir mineralleri içerir. Kemik ve dişleri güçlendirir.

ANTİOKSİDAN ETKİLİ PIRASA: Sindirimi hızlandırır.

MAGNEZYUM DEPOSU ISPANAK: Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Demir eksikliğini önler.

LİF ORANI YÜKSEK BROKOLİ: Demir eksiliğini giderir. Vücudu kanserden ve kemik erimesinden korur.

C VİTAMİNİ BOMBASI KİVİ: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Kabızlığı önler.

KALBİ DOKTORU NAR: Kansere karşı korur. Kalp hastalıklarını önler.

BÖBREĞİN İLACI PORTAKAL: Kalp krizine karşı korur. Kolesterolü düşürür.

ARMUT GENÇLEŞTİRİR: Cilt yaşlanmasını ve saç dökülmesini önler. Böbrek ve mesane sorunlarına karşı ilaç gibidir.

YENİ YILA HASTA GİRMEYİN
Normal zamanlara kıyasla yeni yıl sofralarında daha fazla çeşit yemek, içecek, tatlı, tuzlu ve kuruyemiş bulunuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Börkü Uysal, yeni yıl akşamları özellikle de kronik hastalıkları olanların daha da dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Uysal, "Gastrit, ülser ve reflü hastalıkları olan hastalarda, özellikle asitli gıdaların yoğun alımı ve midenin aşırı doldurulması sonucunda; hazımsızlık, mide ağrısı, karın ağrısı ve reflü şikâyetlerinde artışlar görülür. Yılbaşı sofraları gibi görkemli sofralarda kontrol kaybedildiğinde kronik mide rahatsızlığı olmasa bile yeni hastalıklar gelişebilmektedir" diyor.

KANSERSAVAR BALKABAĞI
Hem çorbası hem de tatlısıyla sofraları zenginleştiren balkabağı, günlük A vitamini gereksiniminin yüzde 245'ini, C vitamini gereksiniminin yüzde 19'unu, Potasyum gereksiniminin yüzde 16'sını, bakır ve manganez mineralleri ile E ve B2 vitaminlerine olan gereksinimin yüzde 11'ini, Demir gereksiniminin yüzde 8'ini karşılıyor. Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, faydalarını şöyle sıralıyor:
Göz sağlığını korur ve güçlendirir.
Kanserden korunmanızı sağlar.
Serotonin yani mutluluk hormonunu yükseltir.
Bağışıklığı koruyarak hastalıkları önler.
Kalorisi düşük olduğu için kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

HAVUÇ GÖZLERİ KORUR
Mide ülserini engelleyen havuç, diş ve diş eti sağlığını destekler. Tansiyonu düşürür. Felç riskini azaltır. anne sütünü artırır. Göz sağlığını korur. Kuru öksürüğü keser.

KARACİĞERE LAHANA
Enfeksiyonlara karşı koruyan lahana, tok tutar. Kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürür. Kolesterolü dengeler. Karaciğer hastalıklarını bitirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN