Uyanınca bunu yaşıyorsanız dikkat! Kimse farkında değil! Kanserin ilk belirtisi...

Kanser, dünya genelinde birçok insanın ölümüne neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Birçok farklı faktör kansere yol açabilir ve bazı kanser türleri diğerlerinden daha tehlikeli olabilir. Uyandığınızda yaşadığınız bu durum ise akciğer kanserinin ilk belirtisi arasında yer alıyor.

Giriş Tarihi 14 Eylül 2023, 06:09 Güncelleme 14 Eylül 2023, 06:11
Uyanınca bunu yaşıyorsanız dikkat! Kimse farkında değil! Kanserin ilk belirtisi...

İÇİNDEKİLER

Genetik faktörler dışında riskli alışkanlıklarınız kansere yakalnma riskinizi oldukça arttırıyor. Bu nedenle bu alışkanlıkları göz ardı etmek ve belirtileri dikkate almamak sağlığınız için oldukça tehlikeli olabilir. Siz de sabahları bu durumu yaşıyorsanız hemen alanında uzman bir doktora görünün. İşte kanser belirtisi olan o durum...

İLERLEYENE KADAR GİZLENİYOR

Akciğer kanseri, akciğerlerde kontrolsüz hücre büyümesi ve tümör oluşumuyla karakterize edilir. Bu tümörler genellikle erken aşamada fark edilmez ve ilerlediğinde diğer organlara yayılabilir.

SİGARA EN BÜYÜK SEBEP

Sigara içmek ve sigara dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli risk faktörlerinden biridir.

İLK BELİRTİLERE DİKKAT!

Akciğer kanserinin belirtileri, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan diğer sağlık sorunlarına benzer olduğu için genellikle ihmal edilebilir.

UYANIR UYANMAZ BUNU YAŞIYORSANIZ...

Akciğer kanserinin ilk belirtilerinden biri şiddetli öksürüktür. Özellikle öksürük sırasında kanlı balgam görülmesi, kanser olasılığını artırabilir.

ÇOĞU ZAMAN GÖZ ARDI EDİLİYOR

Diğer akciğer kanseri belirtileri arasında geçmeyen veya şiddetlenen öksürük, göğüs ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, ses kısıklığı ve nefes darlığı bulunur.

SIK SIK BRONŞİT OLANLAR...

Ayrıca, sürekli tekrarlayan bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları da akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alabilir.

KCİĞER KANSERİ EVRELERİ

Kendinizi gözlemleyerek sizde akciğer kanserinin ilk belirtilerini fark edebilirsiniz. Bu sayede hastalık ilerlemeden tedavi olmanız mümkün olacaktır.

Evre 1: Kanser, 5 cm veya daha küçük boyutta olup lenf düğümlerine yayılmamıştır.

Evre 2: Kanser, lenf bezlerine yayılmamış ancak 5 cm'den büyük veya göğüs kafesine veya diyaframa (göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran zar yapı) yakındır. Kanser, 7 cm veya daha küçük, lenf düğümlerine veya bronşların yakınlarına yayılmışsa da ikinci evre olarak kabul edilir.

Evre 3A: Kanser, akciğerlerin arasındaki lenf düğümlerine yayılmış veya soluk borusunun ikiye ayrılan bölümüne yakındır. Bu yayılma oldukça sık görülmektedir. Bunun yanında, akciğerlerdeki lenf düğümleri veya bronşlara yakın ya da lenf düğümlerine yayılmadan kalp, nefes borusu, diğer akciğer lobu gibi organlara yayıldığı da gözlemlenmiştir.

Evre 3B: Kanserin, göğsün diğer tarafındaki lenf düğümlerinde veya köprücük kemiğinin üstünde veya daha geniş (kalp, nefes borusu gibi) ve göğsün ortasındaki lenf düğümlerinde veya soluk borusunun ikiye ayrıldığı bölgeye yakın görülmektedir.

Evre 4: Kanser, her iki akciğerde, akciğeri ve kalbi çevreleyen sıvıda veya karaciğer, beyin, kemik gibi vücudun diğer bölümlerine sıçradığı görülmektedir.

AKCİĞER SAĞLIĞINI ARTTIRAN BESİNLER

Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.