Meğer kanserin ayak sesleriymiş! Sizde de varsa dikkat! İlerlemeden fark edin

Yaz sıcaklarının ardından hava değişiklikleri özellikle kanser hastaları için beklenmedik semptomlara neden olabilir. Uzmanlara göre, sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuyan hava, kanser hastaları için olumsuz etkilere yol açabilir.

Giriş Tarihi 14 Eylül 2023, 06:09 Güncelleme 14 Eylül 2023, 06:09
Meğer kanserin ayak sesleriymiş! Sizde de varsa dikkat! İlerlemeden fark edin

İÇİNDEKİLER

Ellerinizde bu belirti varsa dikkat! Yaşadığınız bu durum kanser belirtisi olabilir. Sıcak bir yaz ayının ardından, hava koşullarının ani değişiklikleri beklenmeyen sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte, bazı hastalıklar daha belirgin hale gelebilir, ancak özellikle hava soğumaya başladığında, altta yatan semptomları daha da açığa çıkarabilir. İşte kanserin habercisi olan o belirti...

ELLERİNİZ ÇABUK ÜŞÜYORSA DİKKAT!

Dr. Deborah Lee'nin uyarısına göre, sağlıklı bir vücut genellikle 36,5 ila 37 °C arasında sabit bir sıcaklıkta bulunur. Ancak kanser hücrelerinde mitokondri adı verilen enerji üreten organellerin işlevi bozulduğu için, kanser hastaları soğuk hava koşullarına daha hassas hale gelebilirler.

Soğuk hava, kanser hastalarında özellikle ellerde ve ayaklarda soğuk disestezi olarak adlandırılan hoş olmayan bir semptoma yol açabilir. Vücudu doğru sıcaklıkta tutmak için uygun süreçlerin olmaması, kanserli kişilerin soğuk hissetmelerine neden olabilir.

Ayrıca, kemoterapi gören kanser hastaları, tedavi sırasında soğuğa karşı daha hassas hale gelebilirler. Kemoterapinin yol açabileceği yorgunluk, dehidrasyon ve anemi gibi yan etkiler, soğuğun daha fazla hissedilmesine katkıda bulunabilir.

MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN

Eller ve ayaklar sürekli olarak çok soğuksa, bu semptom aynı zamanda başka sağlık sorunlarına veya daha hafif rahatsızlıklara da işaret edebilir. Örneğin, demir eksikliği de bu semptomu tetikleyebilir.

BU BELİRTİLER KANSERİN HABERCİSİ

Amerikan Kanser Derneği, kanser belirtilerine dikkat çekiyor ve dinlenmeyle geçmeyen yorgunluk, kilo kaybı veya alımı, yeme sorunları, şişlikler veya topaklar, cilt değişiklikleri, ağrılar, kanayan veya pullu hale gelen bir yumru, yeni benler veya ben değişiklikleri gibi belirtileri önemseyerek doktora başvurmayı öneriyor.