Kötü beslenme, sigara, alkol ve hareketsizlik kanseri tetikliyor

Genellikle yaşlılarda gelişen pankreas kanseri, obezitenin yaygınlaşmasıyla gençlerde de ortaya çıkıyor. Uzmanlar, kırmızı et ağırlıklı, aşırı yağlı beslenme, sigara, alkol ve hareketsizliğin kanseri tetiklediğini belirtiyor. İşte sizler için derlediğimiz 10 Kasım TAKVİM Gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2022 Güncelleme 10 Kasım 2022, 06:58
Kötü beslenme, sigara, alkol ve hareketsizlik kanseri tetikliyor

İÇİNDEKİLER

Vücudumuzda yaprak şeklinde yer alan pankreas, yağ ve karbonhidratların sindirimi için gerekli olan enzimleri sağlıyor. Kandaki şeker seviyesini düzenliyor. Günümüzde sağlıksız yaşam alışkanlıkları, hareketsizlik, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlerle pankreastaki sağlıklı hücreler kontrolden çıkıp hızla çoğalarak pankreas kanserine yol açıyor. Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, son yıllarda görülme sıklığı artan pankreas kanserinin sinsice, hiçbir belirti vermeden ilerlediğini, ileri evrelerde ise karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık ve bel ağrısı gibi, farklı hastalıkların da ortak belirtisi olan şikayetlerle kendini gösterdiğini söylüyor. Pankreas kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor: Pankreas kanserinin toplumda genellikle şiddetli ağrıya yol açtığı düşünülüyor. Oysa bu sinsi hastalık, sanılanın aksine ağrı olmadan gelişebiliyor. Ancak ileri evrelerde bel ağrısıyla karıştırılabilen sırt ağrısı veya karında şişkinlik, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Ağrı şikayeti genellikle tümörün çevresindeki damarların üstünde bulunan sinirlere baskı yaparak onları zedelediği durumlarda gelişiyor. Sarılık tanısı konulan hastalarda da pankreas kanserini erken veya geç evrelerde görüyoruz. Kanserden korunmak için aşırı kiloların sağlıklı bir şekilde verilmesi gerekiyor. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve lifli gıdalar tüketme, Batı tipi beslenme yerine Akdeniz diyeti uygulanması, sigara ve alkolden uzak durulması çok önemli.

DİYABETLE İLİŞKİLİDİR
Hastaların sağ kalımları sanki damarları sarmamış gibi uzayabiliyor. Yani artık pankreas kanseri eşittir ölüm anlamına gelmiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan, o ana kadar diyabet öyküsü olmayan kişilerin bir anda diyabet tanısı alması akla pankreas kanserini de getirmelidir. Bu nedenle hiç zaman kaybetmeden pankreas kanserinin tanısına yönelik tetkikler de mutlaka yapılmalıdır.

Pankreas tümörü, kemoterapi ve radyoterapi ile beraber kontrol altına alınıyor. Artık damarı çok sarmış ve 'ameliyat edilemez' denilen hastalar bile kurtuluyor.



UYKU TERÖRÜNE DİKKAT!
Gece terörü olarak da bilenen uyku terörü, uyurgezerlik ile eşleştiriliyor. Uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Uyku düzenindeki bozukluklara bağlı olarak yaşanan uyku terörü, 3-12 yaş arasında ve erkek çocuklarda daha sık görülüyor. Vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması gerekiyor. Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, korunmak için önerilerde bulunuyor: Kafein ve nikotin tüketimini azaltmak. Her gün belirli saatlerde yatıp belirli saat aralığında uyanmaya çalışmak. Yatak odanızın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına özen göstermek. Yatmadan önce ağır egzersizlerden kaçınmak. Akşam 18.00'dan sonra ağır yiyecekler tüketmemek.


SAKIZ ÇİĞNEMEK REFLÜ DEMEK
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına deniyor. Bozulmuş yemek borusu ve mide hareketleri, şişmanlık, midede bozulmuş asit düzenleme sistemleri, uygun olmayan fiziksel aktivite, kimi ilaçlar, hormonlar, çeşitli yağlı yiyecekler, sigara dumanı, mide fıtığı ve genetik faktörler, reflüye neden oluyor. Dr. Erkan Koçyıldız, "Stres, sakız çiğnemek, aşırı yağlı yemek tüketimi reflüyü artırabilir" diyor.

REGL AĞRISINA SAFRAN
Safran, öksürük ve astıma iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Kabızlıkla savaşır. Saç dökülmesini önler. Regl ağrısını bitirir. Obeziteden korur.

TURP GİBİ OLUN
Salataları süsleyen turp, sindirimi hızlandırır. DNA hasarlarını giderir. Kanserle savaşır. Kalp sağlığını korur. Kas ağrılarını dindirir.

YARALARA KARNABAHAR
Karnabahar, kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendirir. Gözleri besler. Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN