Hipertansiyon riskini mezurayla ölçün

Hipertansiyon beyin, kalp ve böbrek gibi hayati organlara zarar veriyor. Hayatı tehdit ediyor. Korunmanın yolu ise fazla kilolardan kurtulmaktan geçiyor. Uzmanlar riskin bel çevresinde gizli olduğunu belirtiyor ve uyarıyor: Bel kalınlığı erkeklerde 94'ü, kadınlarda 80'i geçmemeli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2022 Güncelleme 09 Eylül 2022, 06:58
Hipertansiyon riskini mezurayla ölçün

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme alışkanlıkları hastalıkları beraberinde getiriyor. Ciddi bir kalp damar hastalığı olan hipertansiyon dünyada 1.3 milyar insanı tehdit ediyor. Ülkemizde ise her 3 kişiden birinde görülen bu hastalık, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, bacak damarlarının tıkanması, böbrek yetmezliği, beyin kanaması, inme ve körlük gibi ciddi hastalıklara neden oluyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Zencirci, bu hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor, riski artıran faktörleri ve tedbirleri açıklıyor...

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
HAREKETSİZ YAŞAM: Azalmış fiziksel aktivite insülin direncinin artmasına, sempatik sinir sisteminin ve kan basıncı ile sıvı dengesini düzenleyen hormonal sistemin uyarılmasına neden olur. Bunlarla beraber aynı zamanda kilo artışına da yol açarak kan basıncını yükseltir. Haftanın 5-7 günü, yaklaşık 30-60 dakika, orta düzeyde dinamik egzersiz yapmanız hipertansiyona karşı etkili olur.

FAZLA KİLO: Günümüzde giderek yaygınlaşan fazla kilo ve obezite hastalığı, hipertansiyona zemin hazırlar. Hipertansiyondan korunmak için bel çevresinin erkeklerde 94'ten, kadınlarda ise 80'den düşük olması gerekir.

TUZLU YEMEYİN: İnsanların bir günde tükettiği 4.9 gram tuz, hipertansiyonu beraberinde getirir. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında olmalı.

HATALI BESLENMEK: Sağlıksız beslenme insulin direncini, bunların sonucunda da kan basıncını artırır. Düşük yağ ve sodyum içeren, liften ve potasyumdan zengin gıdalar ise kan basıncını düşürür. Sebze, taze meyve, baklagiller, az yağlı süt ürünleri, kepekli tahıllar, balık ile zeytinyağı gibi besinlerden zengin bir diyet alışkanlık edinilmeli.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

BAŞ ve ense ağrısı...

BAŞ dönmesi...

BULANIK görme...

ÇARPINTI hali....

BURUN kanaması

KULAKLARDA basınç hissi.