Diyabet çok sinsi ilerliyor! Kalp ve böbrek sağlığını bozuyor

Diyabet, hayatı tehdit ediyor. Kalp ve böbrek sağlığını bozuyor. Korunmak için sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor. İşte habere ilişkin tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2023 Güncelleme 31 Ocak 2023, 06:58
Diyabet çok sinsi ilerliyor! Kalp ve böbrek sağlığını bozuyor

İÇİNDEKİLER

Ağızda kuruluk, bulanık görme, aşırı yorgunluk, uyku hali, iştah artışı, kilo kaybı, cilt enfeksiyonları ve sık idrara gitme... Tüm bu şikayetler ve daha fazlası, çağın vebası diyabetin en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor. Ülkemizde her 7 kişiden birini tehdit eden bu hastalık, hayatı tehdit ediyor! Yaşam kalitesini düşürüyor, hayati organlara zarar veriyor. Peki nasıl tedbir almak gerekiyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Kılınç Candemir, tedavisi ömür boyu süren diyabetle ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor. Önemli bilgiler veriyor.

3 GRUBA AYRILIR
Metabolik bir hastalık olan diyabet, yetersiz insülin salınımı ya da insüline doku cevabında azalma sonucu ortaya çıkıyor. Kan şekeri yüksekliğiyle karakterize, ilerleyici ve ciddi komplikasyonlara yol açan bir rahatsızlık olarak biliniyor. Yaşam süresinin uzaması, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle tüm dünyada sıklığı hızla artıyor. Diyabet, Tip-1 ve Tip-2 olmak üzere ikiye ayrılıyor. Başlangıcı yavaş olan Tip-2 diyabetin tanısı yıllar boyu gecikebiliyor. Dr. Candemir, "Tip-1 diyabet, Tip-2 diyabet ve gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan) gündelik yaşantımızda en sık karşılaştığımız diyabet tipleridir. Tip-2 diyabetli kişilerde esas sorun vücutta kan şekeri kontrolünü sağlayan insüline biyolojik cevabın azalması ile ortaya çıkan insülin direncidir. Tip 2 diyabetin başlangıcı yavaştır. Tanısı yıllar boyunca gecikir. Görülme sıklığı ileri yaşlarda artar. Aile fertlerinde anne, baba, çocuk) diyabet öyküsü vardır" bilgisini veriyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN