Şişkinlik demek SİBO demek

SIBO yani ince bağırsaktaki zararlı bakterilerin artışı şişkinliğe neden oluyor. Uzmanlar, laktoz ve fruktozlu besinlerden kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Altınmühür otu, kırk kilit otu gibi besinleri öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2021 Güncelleme 19 Ağustos 2021, 06:59
Şişkinlik demek SİBO demek

İÇİNDEKİLER

Yıllardır süren gaz ve şişkinlik şikayetlerinin sorumlusu olabilen SIBO, uzman hekim ile diyetisyenler tarafından uygulanacak programlarla tedavi edilebiliyor. Uz. Dyt. Yeşim Özcan, SIBO hakkında merak edilenleri anlatıyor:

KRONİK İSHAL
SIBO, pek çok sorunun ardındaki sebep olabilmektedir. Bu süreç genellikle yüksek oranlarda basit şeker ve basit karbonhidrat tüketimiyle ilerler ve SIBO denilen tabloyu oluşturur.

SIBO'da bağırsaktaki zararlı bakteriler; basit şeker ve karbonhidratı parçalarken hidrojen ve metan gazlarını açığa çıkarmaktadır. Bu da karın bölgesinde aşırı gaz ve aşırı şişlik olarak kendini belli etmektedir. SIBO tablosunun büyük bir kısmı bu şekilde gözlemlenirken; başka bir zararlı bakteri grubu ise safra tuzlarını parçalayarak yağ sindirimini sekteye uğratır. Sonuç, kronik ishal olarak kişiye yansımaktadır.

BU BELİRTİLERE DİKKAT
GAZ
MİDE bulantısı


İSHAL
KARIN bölgesinde ağrı ve kramplar
KABIZLIK (ancak daha çok ishal gözlenir


İRRITABL bağırsak sendromu veya bağırsak enfeksiyonları
OTOIMMÜN hastalıklar
BAŞTA B12 Vitamini olmak üzere; vitamin, mineral eksiklikleri


YAĞ emilim bozuklukları tipik belirtilerdir.