Aile hekimim kim? Aile hekimi sorgulama nasıl yapılır?

Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimi uygulamasıyla size atanan aile hekimini, internette aile hekimi sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Aile hekimi sorgulama işlemleri E-Devlet Kapısı portalı üzerinden kolayca yapılabiliyor. E-Devlet portalı aile hekimi sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı ve bilmeniz gereken diğer detaylar ise yazımızda.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2019, 11:19 Güncelleme 30 Eylül 2019, 11:19
Aile hekimim kim? Aile hekimi sorgulama nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de vatandaşa sunulan sağlık hizmetlerini daha kaliteli hale getirmek ve modern standartlara kavuşturmak amacı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen projelerden birisi olan Aile Hekimi uygulaması, uzun süredir uygulamada. Vatandaşların her birine ikamet adresleri üzerinden bir aile hekimi ataması gerçekleştiriliyor.

AİLE HEKİMİ SORGULAMA NASIL YAPILIR? TIKLA ÖĞREN!

Aile hekimleri, eski adıyla Sağlık Ocağı olan Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde görev alıyor. Yani Türkiye' deki sağlık hizmetlerinin ilk aşamasını oluşturan sağlık kuruluşlarında görev almaktadırlar. Vatandaşın ikamet adresine en yakın Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi'nde sağlık kaydı oluşturuluyor. Bu şekilde vatandaşların acil sağlık hizmeti gereksinimleri doğrultusunda bu sağlık kurumlarına başvuruda bulunuyor. Aile Hekimi uygulaması ile birlikte de vatandaşlar, oldukça yoğun olan bu sağlık kurumlarında çok daha hızlı hizmet alabilme şansına sahip olabiliyor. Çünkü sağlık kurumundaki aile hekimlerinin her biri için ikamet adresleri üzerinden vatandaşların paylaşımı yapılıyor. Böylelikle vatandaş, Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri'ne başvurduklarında, sağlık hizmeti alacakları hekimler bellidir. Dolayısı ile her bir doktor için daha az sıra bekleme ve daha uzun muayene süreleri oluşturulmuş oluyor. Bu durumda Sağlık Bakanlığı'nın Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde sunduğu sağlık hizmeti standartlarının önemli oranda arttırılmasını sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı kayıtlarında sizin için atanmış olan aile hekiminizi internetten öğrenebilirsiniz. Aile hekimi sorgulama işlemini internet ortamında E-Devlet Kapısı portalından doğru ve güvenli şekilde yapabilirsiniz.

Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aile hekiminizi öğrenmek için yapacağınız aile hekimi sorgulama işlemini E-Devlet Kapısı üzerinden 7/24 yapabilirsiniz. E-Devlet Kapısı portalı üzerinde bu tip önemli vatandaşlık bilgilerinin mevcut olması sebebiyle her işlemde olduğu gibi aile hekimi sorgulama işleminden öncede kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyor.

E-Devlet aile hekimi sorgulama işlemi için aşağıdaki adımları izleyerek, dakikalar içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından size atanmış olan aile hekiminizi ve görevli olduğu Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi bilgilerini öğrenebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızın internet tarayıcısında arama kısmına "turkiye.gov.tr" şeklindeki resmi E-Devlet Kapısı portalı adresini girin ve "enter" tuşuna basın.
  • Açılan E-Devlet Kapısı portal sayfasında ise sağ üst kısımda bulunan "Giriş Yap" seçeneğine tıklayın.
  • Yönlendirildiğiniz E-Devlet kimlik doğrulama ekranında ise "T.C. kimlik numarası" ve "E-Devlet Şifresi" bilgilerini girerek, "Sisteme Giriş Yap" seçeneğine tıklayın. Eğer E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT'lerden alabileceğiniz gibi dilerseniz "mobil imza", "e-imza", "T.C. kimlik kartı" ve "internet bankacılığı" şeklindeki diğer E-Devlet giriş yöntemlerinden birisini de kullanarak, kimlik doğrulaması yapabilirsiniz.
  • E-Devlet kimlik doğrulamasından sonra açılan ana sayfada bulunan "Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim" yazılı beyaz kutu içerisine "Aile Hekimi Sorgulama" yazın ve aratın.
  • Çıkan sonuçlar içerisinde ilk sırada bulunan Sağlık Bakanlığı'nın E-Devlet servisi olan "Aile Hekimi Sorgulama" seçeneğine tıklayın.

Bu işlemlerle yaklaşık bir dakika içerisinde aile hekiminizi ve görevli olduğu Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi bilgilerini öğrenebilirsiniz. E-Devlet aile hekimi sorgulama işlemiyle;

  • İsim,
  • Soyisim,
  • Hekim adı ve soyadı,
  • Kurum adı,
  • Adres,

Bilgilerini öğrenebilirsiniz. Böylelikle Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde dilediğiniz zaman sağlık hizmetini en yüksek standartlarda alabilirsiniz.

Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Aile hekiminizi adres değişikliği ya da aile hekiminden memnun kalmama gibi nedenlerle değiştirme hakkınız bulunuyor. Aile hekimi değiştirme işlemlerini Sağlık Bakanlığı'nın E-Nabız servisinden yapabilirsiniz.

  • Tarayıcınızda "enabiz.gov.tr" adresini açın.
  • E-Nabız ana sayfasında sol kısımdaki giriş bölümünden "T.C. kimlik numarası" ve "E-Nabız şifresi" ile giriş yapın(Dilerseniz "E-Devlet üzerinden giriş yapmak istiyorum" seçeneğine tıklayarak, E-Devlet kimlik doğrulamasıyla da giriş yapabilirsiniz).
  • Açılan sayfada sol menüde bulunan "Aile Hekimi Değiştir" seçeneğine tıklayın.
  • Aile hekimi değiştirme sayfasında sizden istenen bilgileri girerek, değiştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.