Diyabete iyi gelen yiyecekler hangileridir?

Yemeklere ve salatalara lezzet veren mantar, kan değerlerini dengeliyor. İçerdiği D vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Saç dökülmesini durduran mantar, içerdiği lif oranı sayesinde kan şekerini dengeliyor. İşte detaylar ve Takvim Gazetesi’nin 25 Eylül 2019 tarihli sağlık sayfalarından derlediğimiz haberler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2019 Güncelleme 25 Eylül 2019, 08:01
Diyabete iyi gelen yiyecekler hangileridir?

İÇİNDEKİLER

Yemeklere ve salatalara lezzet veren mantar, kan değerlerini dengeliyor. İçerdiği D vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Saç dökülmesini durduran mantar, içerdiği lif oranı sayesinde kan şekerini dengeliyor. Diyabeti iyileştiriyor. Tansiyonu düşürüp kalp ve beyin sağlığını koruyor. Meme, akciğer ve prostat kanserinden koruyan mantar, gut hastalığını iyileştiriyor.


KARACİĞER DOSTU DOMATES
Domates
suyu, sağlık için süper besinler arasında bulunuyor. A, K ve B vitaminleri ile magnezyum, demir ve fosfat içeren domates suyu, hem güzelliğe hem de sağlığa hitap ediyor. İçerdiği A ve C vitaminleriyle bağışıklığı güçlendiren, gözleri besleyen domates, kemik sağlığını koruyor. Kolesterolü düşüren domates suyu, kalbi güçlendiriyor. Karaciğer ve böbrekleri güçlendiriyor.


KUŞBURNU GENÇLEŞTİRİR
Besleyici
içeriği sayesinde kuşburnu, romatizma hastalığına ilaç oluyor. Kolesterolü düşürüyor ve kalp krizi riskini azaltıyor. Bağışıklığı güçlendiren kuşburnu, kan şekerini dengeliyor. Enfeksiyonlarla mücadele eden kuşburnu kemikleri güçlendiriyor. Kemik erimesi riskini azaltıyor. Cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlıyor.

ÖKSÜRÜĞE KARŞI ZAHTER
Öksürüğü
hafifleten zahter, boğaz ağrısını dindirir. Grip ve soğuk algınlığını önler. Antioksidan etkisiyle ağız içini temizler. Vücuttaki mikropları öldürür. Solunum sistemi için faydalıdır. Kanserden korur. Hazımsızlığı bitirir.

PANKREASA ELMA GÜCÜ
Anti
-kanser etkisi gösteren elma, bağırsakları hızlandırır. Dişleri beyazlatır ve diş eti problemlerini bitirir. Alzheimer'dan koruyan elma, kansızlığı bitirir. Kalbi güçlendirir. Kolesterolü düşürür. Gözleri korur. Zayıflatır ve ciltteki kırışıklıkları azaltır.

TANSİYONA MUSKAT YETER
Hoş
kokulu muskat meyvesi, iştah açar ve sindirimi hızlandırır. Organları temizler. Ağrıyı keser. İdrar yollarını açar. Bulantı ve kusmaya iyi gelir. Böbrek ve karaciğeri temizler. Cinsel gücü artırır. Tansiyonu dengeler.

DOĞAL ANTİBİYOTİK MANDALİNA
Soğuk
algınlığı ve grip, bağışıklığın zayıf olduğu anı bekliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, hastalıklardan korunmak için beslenmenin önemli olduğunu söylüyor. Özellikle bu aylarda farenjit, bademcik iltihabı, sinüzit, kulak iltihabı ve soğuk algınlığının çok görüldüğünü vurguluyor. "Mandalina, portakal gibi C vitamininden zengin takviyeler alınmalı. Bunun dışında bol sıvı almasını gereklidir" diyor.

ANNE SÜTÜ MUCİZESİ
Araştırmalar,
anne sütünün bebeğe olan faydasını gözler önüne seriyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, bebeklerin sağlıklı büyümesi için 2.5 yaşına kadar emzirilmesini öneriyor. Emzirme sayesinde annenin de meme ve rahim kanserinden korunduğunu söylüyor. "Anne sütü her zaman tazedir. Kolay sindirilir. Bebeklerde kabızlık, ishal daha az görülür" diyor.

KABIZLIĞIN NEDENİ HAMBURGER
Kabızlık hemen her yaş grubunda ortaya çıkan sindirim sorunları arasında bulunuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral; fazla çay ve kahve tüketiminin kabızlığı tetiklediğini belirtiyor. "Hamburger ve pizza gibi fast food gıdaların tüketimi, sıvı gıda almamak ve lifli gıda yememek de kabızlığa neden olur" diyor. Hareket, yürüyüş, kuru veya taze kayısı ve incir ile bol su içilmesinin kabızlığı iyileştirdiğini sözlerine ekliyor.

KRİZ RİSİKİNİ MEZURAYLA ÖLÇÜN
Kalp
krizi artık gençlerin de hayatını tehdit ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tuğba Kemaloğlu Öz, ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanların doktor kontrollerini aksatmamasını öneriyor. Bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde ise 102 cm'den geniş olmasının kriz riskini artırdığını söylüyor. "Akdeniz mutfağı olarak adlandırılan Omega-3'ten zengin beslenme kalbi korur" diyor.