Kataraktın nedeni diyabet! Diyabet kataraktın görülme riskini artırıyor

Yaşla birlikte kendini gösteren katarakt, görme kaybına neden oluyor. Diyabet, hastalığın görülme riskini artırıyor. Ameliyatın ardından kataraktın tekrarlama riski bulunmuyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2019 Güncelleme 02 Ağustos 2019, 07:55
Kataraktın nedeni diyabet! Diyabet kataraktın görülme riskini artırıyor

İÇİNDEKİLER



Gözün
içerisindeki lensin, yani kendi merceğimizin saydamlığını yitirerek bulanıklaşması sonucu oluşan katarakt, sık görülen göz hastalıkları arasında bulunuyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, tek tedavisi ameliyat olan bu hastalıkla ilgili TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor...


MUAYENE ŞART: Genelde yaş ile birlikte gelişen katarakta, gözde meydana gelen travmaların da (darbe, ameliyat, uzun süren rahatsızlıklar) etkisi oluyor. Ayrıca şeker hastalığı ve steroid içerikli ilaçların uzun süre kullanımı yine bu rahatsızlığın görülmesine neden oluyor. Bebeklerde doğuştan da katarakt görülebiliyor. Gebelik esnasında annenin geçirdiği hastalıklara bağlı olarak gelişebiliyor. Bebeklerdeki kataraktın erken dönemde (ilk 12 haftada) tanı konulup ameliyat edilmesi önem taşıyor. Bu yüzden bebeklere doğar doğmaz göz muayenesi yapılması öneriliyor.


ÇİFT GÖRME, RENKLERDE SOLUKLUK: İleri yaşlarda görülen kataraktta özellikle göz ve göz merceğinde bozulmalar görülüyor. Bu bozulmalar bazı hastalarda merceğin su içeriğini değiştirebiliyor ve mercek liflerinin diziliminin deforme olmasına sebep olabiliyor. Katarakt; çift görme, bulanıklaşma, gece görme kaybı, ışığa hassasiyet, görmede yavaş yavaş azalma, renklerin giderek soluklaşması ve gözlük numaralarının sıkça değişmesi gibi şikayetlere neden oluyor.



TEK ÇÖZÜM AMELİYAT: Ameliyatta saydamlığını yitiren kendi merceğimiz yerine aynı işlevi yerine getirecek göz içi lensler takılıyor. Katarakt ameliyatından hemen sonra yavaş yavaş görme başlıyor. Ancak ilk saatlerde yanma, batma, sulanma görülebiliyor. 1-2 gün içinde görme kalitesi artmaya başlıyor. 10-15 gün içerisinde istenilen görme seviyesine ulaşılıyor.


DOĞUMSAL KATARAKTLAR
Bu tipte katarakt, doğumdan hemen sonra bebeklerde gözlemlenebilir. Bu durum ırsi olabilir ya da bebek henüz anne karnında embriyo halindeyken radyasyona maruz kalması, annenin kullandığı ilaçlar veya gebelikte sigara kullanımı doğumsal kataraktın oluşumunda etken olabilir.


YAŞA BAĞLI KATARAKTLAR
Kataraktın en sık karşılaşılan tipi, yıllar ile birlikte göz içindeki merceğinde yaşlanması ile oluşan yaşa bağlı katarakttır. Göz içi mercek 40'lı yaşlardan itibaren yaşlanmaya başlar. Ayrıca diyabet, sigara, beslenme bozukluğu da bu yaşlanmayı hızlandırır.


İKİNCİL KATARAKTLAR
Gençlerde, radyasyon tedavisi gibi dış etkenler veya bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizonların yan etkileri veya diyabet gibi iç etkenler; katarakt gelişmesine sebep olabilir. Bu oluşumlar da ikincil kataraktlar olarak sınıflandırılır.

SAĞLIKLI GÖZLERİN ŞİFRESİ - OP. DR. MEHMET SÖYLER

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL


YARIN: SARI NOKTA