Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam, hayatı tehdit ediyor.
Kanserden tansiyon, diyabetten
kolesterole kadar yüzlerce kronik hastalığa zemin hazırlıyor. Hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de yaşam süresini kısaltıyor. Prof. Dr.
Hüseyin Nazlıkul ise sağlıklı beslenmenin ömrü uzattığını söylüyor.
TAKVİM okuyucularına özel şu bilgileri veriyor:
KİLONUZA DİKKAT EDİN
Kolesterol ve trigliserid gibi yağlar, kan dolaşımında serbest olarak dolaşmıyor. Bunlar proteinlere bağlı olarak kanda taşınıyor. Bu birleşil yapıya lipoprotein adı veriliyor. Bunlar vücutta dört gruba ayrılıyor. Kandaki kolesterol düzeyi, kalp ve damar hastalıkları riskini ortaya koyuyor. Kan kolesterolünün ortalama yüzde 70'ini oluşturan LDL, ne kadar artarsa
kalp hastalığı riski de o kadar artıyor. Kan kolesterolünün yüzde 25'ini oluşturan HDL'nin artması ise bu riski azaltıyor.
Kolesterolün ortaya çıkmasında şu faktörler etkili oluyor:
GENETİK YAPI: Araştırmalar, ailevi kolesterol hastalıklarının tüm dünyada 10 milyon kişiyi öldürdüğünü gösteriyor. Bu sebeple ailesinde kolesterol rahatsızlığı bulunanların düzenli kontrollerini aksatmaması gerekiyor.
YAĞLI YİYECEKLER: Eğer yağlı yiyecekler çok fazla tüketiliyorsa, bu durum
kolesterol riskini artırıyor. Et, peynir gibi hayvansal gıdalarda ve hazır gıdalarda yüksek oranda kolesterol bulunuyor.
FAZLA KİLO: İleri derecede şişman olan kişilerin kanlarında kolesterol miktarı da yüksek oluyor.
Kilo verdikçe kolesterol miktarı da düşüyor.
HAREKETSİZ YAŞAM: Yanlış beslenme kadar,
hareketsiz yaşam da kolesterol için risk oluşturuyor. Fiziksel aktivitesi
yavaş olan kişilerde
kötü kolesterol daha yüksek seyrediyor.
YAŞLILIK: Yaşla beraber
kolesterol miktarı da artıyor.
45 yaş ve üzeri erkeklerin, 55 yaş ve üzeri kadınların her yıl kolesterol düzeylerini
ölçtürmeleri gerekiyor.
CİNSİYET: Erkeklerde
45 yaş ve üzerinde kötü kolesterol görülme sıklığı artıyor. Kadınlarda ise
menopoz sonrasında kolesterol rahatsızlığı daha sık görülüyor.