Kolesterol kalbe zarar verir! Kolesterolün umudu keten tohumu

Kolesterol, kalbe zarar veriyor. Yanlış beslenmenin kolesterolü yükselttiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, keten tohumu ve üzümün iyileştirici gücüne dikkat çekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2019 Güncelleme 06 Haziran 2019, 07:59
Kolesterol kalbe zarar verir! Kolesterolün umudu keten tohumu

İÇİNDEKİLER



Yanlış
beslenme ve hareketsiz yaşam, hayatı tehdit ediyor. Kanserden tansiyon, diyabetten kolesterole kadar yüzlerce kronik hastalığa zemin hazırlıyor. Hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de yaşam süresini kısaltıyor. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ise sağlıklı beslenmenin ömrü uzattığını söylüyor. TAKVİM okuyucularına özel şu bilgileri veriyor:


KİLONUZA DİKKAT EDİN
Kolesterol ve trigliserid gibi yağlar, kan dolaşımında serbest olarak dolaşmıyor. Bunlar proteinlere bağlı olarak kanda taşınıyor. Bu birleşil yapıya lipoprotein adı veriliyor. Bunlar vücutta dört gruba ayrılıyor. Kandaki kolesterol düzeyi, kalp ve damar hastalıkları riskini ortaya koyuyor. Kan kolesterolünün ortalama yüzde 70'ini oluşturan LDL, ne kadar artarsa kalp hastalığı riski de o kadar artıyor. Kan kolesterolünün yüzde 25'ini oluşturan HDL'nin artması ise bu riski azaltıyor. Kolesterolün ortaya çıkmasında şu faktörler etkili oluyor:

GENETİK YAPI: Araştırmalar, ailevi kolesterol hastalıklarının tüm dünyada 10 milyon kişiyi öldürdüğünü gösteriyor. Bu sebeple ailesinde kolesterol rahatsızlığı bulunanların düzenli kontrollerini aksatmaması gerekiyor.

YAĞLI YİYECEKLER: Eğer yağlı yiyecekler çok fazla tüketiliyorsa, bu durum kolesterol riskini artırıyor. Et, peynir gibi hayvansal gıdalarda ve hazır gıdalarda yüksek oranda kolesterol bulunuyor.

FAZLA KİLO: İleri derecede şişman olan kişilerin kanlarında kolesterol miktarı da yüksek oluyor. Kilo verdikçe kolesterol miktarı da düşüyor.


HAREKETSİZ YAŞAM: Yanlış beslenme kadar, hareketsiz yaşam da kolesterol için risk oluşturuyor. Fiziksel aktivitesi yavaş olan kişilerde kötü kolesterol daha yüksek seyrediyor.

YAŞLILIK: Yaşla beraber kolesterol miktarı da artıyor. 45 yaş ve üzeri erkeklerin, 55 yaş ve üzeri kadınların her yıl kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri gerekiyor.

CİNSİYET: Erkeklerde 45 yaş ve üzerinde kötü kolesterol görülme sıklığı artıyor. Kadınlarda ise menopoz sonrasında kolesterol rahatsızlığı daha sık görülüyor.


ŞİFA KAYNAĞI
Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan keten tohumu, gençlik, sağlık ve güzellik sunuyor. Kolesterolü düşürücü, felç kanser Alzheimer'ı engelliyor. Mide-bağırsak sistemindeki sorunlara iyi geliyor. Eklem romatizmalarına karşı da etkili oluyor. Zayıflatıcı etkiye sahip bu besin, egzama ve sedefi tedavi ediyor.


DOĞAL MUCİZE: ÜZÜM
Dünyanın en şifalı bitkileri arasında gösterilen, imparatorların yiyeceği üzüm, kanserle savaşıyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücuda güç veriyor. Araştıramalar, siyah üzümün kabuğunun; kanserli hücrelerle savaştığını gösteriyor. Kötü kolesterolü düşüren üzüm, cildin sarmasını engelliyor. Kalp ve damar sağlığını koruyor. Böbrekleri güçlendiren üzüm, sindirim sistemini koruyor. Mide asidini dengeliyor.

SAĞLIKLI YAŞLANMANIN ŞİFRELERİ - PROF. DR. HÜSEYİN NAZLIKUL

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: VEJETARYEN BESLENIN