NASIL YAŞLANIRIZ?
Vücudu hem ruhsal hem de fizyolojik olarak değiştiren bu süreci, yakından bilmek gerekiyor. Organların rezervinin azaldığı bu dönemde şunlar yaşanıyor:
BEYİN HÜCRELERİ ÖLÜR
25 yaş ve sonrası hafıza yeteneği giderek azalır. Her gün 50-60 bin civarında beyin hücremiz ölür. Ancak beyin hücreleri arasındaki bağlantı zihnin genç kalmasını sağlar. Yani zihinsel aktiviteler sayesinde 120 yaşında bile her gün yeni beyin hücreleri oluşturulabilir. SAÇLAR BEYAZLAR:
İlerleyen yaşla birlikte epidermiş giderek incelir. Kıl köklerindeki pigment hücrelerinni yok olması kılların beyazlamasına yol açar. Ayrıca saç kökü azalır ve kalan saçlar yavaş uzar.
GÖRME YETENEĞİ AZALIR
Yaşlılarda yakın mesafede okuma ve gece görüşü bozulur. 50 yaşından sonra kolajen dokunun ve korneanın incelmesi sonucu katarakt oluşur.
İŞİTME AZALIR
Daralan işitme yolları 50 yaşından sonra yüksek tonları duymakta sorun yaratır.
CİLT KIRIŞIR
Cilt çok miktarda kolajen protein lif içerir. İlerleyen yaşla birlikte kolajen liflerin yapısı bozulur. Bağ dokusu artık su tutamaz hale gelir ve vücut kurumaya başlar. Deri gevşek ve kırışık bir hal alır.
KALP BÜYÜR
20-80 yaşları arasında kalp kasındaki hücrelerin boyutları büyür. Yaşlanmayla kalp kütlesinde oluşan artış hastalıklarla birlikte giderek artar.
KADINLIK VE ERKEKLİK HORMONU ÜRETİMİ DURUR
Hormon üretimi durunca, kadınlar değişim dönemine girer. 35-55 yaşları arasında başlayan bu dönem 5 yıl sürebilir. Bu tabloya menopoz, uykusuzluk, eklem hastalıkları eşlik eder. Erkeklik hormohu testosteronun düzeyi her yıl yaklaşık yüzde 1 oranında azalır. 45 yaşından sonra sıcak basması, baş dönmesi ve libidoda azalma gözlenir.
KEMİKLER ZAYIFLAR
Yaşlanma kemik dokusunun hem miktarını hem de niteliğini etkiler. Kemik kitlesinde ve kemik kuvvetinde azalma meydana gelir. 40 yaşından itibaren kemik ağırlığı azalır.

BOL BOL SU İÇİN
Yaşlanmayı geciktirmenim yolu, yaşam tarzını değiştirmekten geçiyor. Bunun için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ayrıca şunları öneriyor:








AZ YEMEK YİYİN
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, beslenme ve yaşam süresi arasındaki bağlantıyı gösteriyor. Prof. Dr. Rajindan Sohal, vücuttaki besinlerin işlenmesinde kullanılan oksijenin fazla olmasının yaşlanmaya yol açtığını belirtiyor. Sağlıklı bir hayat için az yemek yenmesini öneriyor.
YARIN: DURMAYIN KOŞUN!
PROF. DR. HÜSEYİN NAZLIKUL, UZUN VE SAĞLIKLI HAYATIN SIRRINI TAKVİM'E AÇIKLIYOR