Yüksek tansiyonu yabana atın!

Kalp krizi, felç ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek tansiyona doğal yaşam şifa sunuyor. Sarımsak, tarçın, yabani mercanköşk tüketmek bu rahatsızlığa karşı ilaç gibi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Yüksek tansiyonu yabana atın!

İÇİNDEKİLER

Modern hayatın dayattığı hazır yemekler, gazlı içecekler ve stres gibi faktörler giderek çok daha fazla sayıda kişinin tansiyon şikayetiyle doktora başvurmasına neden oluyor. Yüksek tansiyon sadece bir tansiyon sorunu olarak kalmayıp kalp krizi, felç ve hatta böbrek rahatsızlığı gibi başka ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Tansiyon ilaçlarının ne kadar işe yaradığı tartışmalarının yanı sıra, bitkilerle tansiyonu dengelemenin mümkün olup olmadığı da en çok tartışılan konulardan biri olarak öne çıkıyor.

KOLAYLIKLA ÖNLENEBİLİR
Yüksek tansiyon, önlenebilir ve kolaylıkla yönetilebilecek bir durumdur diyen uzmanlar, "Yediklerinize dikkat ederek, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürerek yüksek tansiyonu engelleyebilir ya da dengede tutabilirsiniz" şeklinde konuşuyor. Yüksek tansiyona karşı olumlu etkileriyle bilinen bazı bitkiler ise şöyle sıralanıyor....

YABANİ MERCANKÖŞK:

Akdeniz ülkelerinde, doğal besinler tüketen insanların çok daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürdükleri tüm dünyada kabul ediliyor. Akdeniz mutfağına özgü baharatlardan biri olan oregano, yani yabani mercanköşk, potasyum, kalsiyum, manganez, demir ve magnezyum gibi pek çok minerali içeren, zengin bir kaynaktır. Potasyum, nabzı ve yüksek sodyum oranından kaynaklanan yüksek tansiyonu kontrol etmek için vücuda oldukça faydası dokunan bir bileşendir.

SARIMSAK:
Mutfaktaki doğal ilaçlar arasında en çok öne çıkanlardan biri olan sarımsak yüksek kolesterolden kansere kadar pek çok hastalığın düşmanı olarak kabul ediliyor. Sarımsaktaki 'alisin' maddesi antibakteriyel, antioksidan, lipit düşürücü özelliklerinin yanı sıra yüksek tansiyon karşıtı olmasıyla da dikkat çekiyor. Japonya'da, Asya ülkeleri mutfaklarının da vazgeçilmezi olan sarımsağın tansiyon düşürücü özelliğini resmi olarak tanımış bulunuyor. Çiğ olarak tüketildiğinde faydalarından daha çok yararlanılıyor.

TARÇIN:
Tarçın sağlık için oldukça önemli olan lif, manganez, demir ve kalsiyum gibi bileşenler içeriyor. Tarçınla ilgili kaynaklarda daha az göze çarpan ise iltihap giderici bu baharatın, yüksek tansiyonu dengelemeye de yardımcı olabileceğidir.

KAKAO:
Kakaoda bolca bulunan flavoid maddesi, renkli sebze ve meyvelerde de bulunan, damarları açarak kan akışını düzenleyen bir maddedir. Damarların genişlemesi ile birlikte tansiyonun düşmesi de sağlanmış olur. Kakao çikolatada bulunuyor ancak bu durum bol bol çikolata yiyebilirsiniz anlamına gelmiyor. Kakao oranının yüksek olduğu bitter çikolatayı tercih etmek ve onu da dikkatli bir şekilde, günde en fazla 10-15 gram tüketmek gerekiyor.

ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN YAPRAĞI:
Kalp dostu zeytinyağı saymakla bitmeyen yararlarının yanı sıra, konu yüksek tansiyon olduğunda da yine faydalı bir bitkisel gıda olarak öne çıkıyor. Beslenme alışkanlıkları arasına saf zeytinyağını da katmak yüksek tansiyondan şikayet edenler için faydalı oluyor. Damar tıkanıklığını önlemesi ve kalp sağlığını iyileştirmesi bakımından zeytin yağı sıkça öneriliyor. Ancak zeytinyağı sağlıklı olmasına karşı kalorisi yüksek bir yağdır. Tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.