Her hastalığın çorbası var

Soğuklarla birlikte yakamıza yapışan hastalıklara karşı çorbalar şifa oluyor. Gözlere ezogelin, kolesterole düğün, öksürüğe kereviz, kansızlığa ise mantar çorbası çok iyi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Her hastalığın çorbası var

İÇİNDEKİLER

Soğuklar etkisini hala sürdürürken, gribal enfeksiyonlar, boğaz iltihapları bir türlü geçmek bilmiyor. Uzmanlar, "Eskiden beri hastalıklara iyi gelen çorbaların ayrı ayrı şifası bulunuyor. Çorba için hastalıkları defedin" uyarısında bulunuyor. Çorbaların şifalı dünyasına şöyle değiniyor...

DÜĞÜN ÇORBASI
Yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler. Japonya'da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu.

YUVALAMA ÇORBASI
Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Vücudu kuvvetlendirir. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

KEREVİZ ÇORBASI

Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. İştah açıcıdır ve ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser, aynı zamanda kanı temizler ve karaciğer şişliği ile sarılığını giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır.

ISPANAK ÇORBASI
Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Basura iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır.

PİRİNÇ ÇORBASI
Yüksek tansiyonu düşürür. Hazmı kolaylaştırır . Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser. İçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur. Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp-damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.

MANTAR ÇORBASI
Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.

MISIR ÇORBASI
Süt ve mısır gibi insan vücuduna yararlı olan besinlerin bolca bulunduğu mısır çorbasının faydaları; lif yönünden zengin bir besin olması, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar. Bol lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler ve ishali keser.

EZOGELİN ÇORBASI
Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca gözlere de oldukça yararlıdır.

MERCİMEK ÇORBASI
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür. Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır. Kalp dostudur.