Sezaryen annenin isteğine bağlı olmayacak

Sağlık Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeye göre, sezeryanla doğum konusunun annenin tercihine bırakılamayacağı bildirildi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Sezaryen annenin isteğine bağlı olmayacak

İÇİNDEKİLER

Genelgede, 2007 yılında yayınlanan 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi', Doğum ve Sezaryen Eylemi Yönetim Rehberi olarak değiştirildiği belirtildi. Ayrıca, önceki genelgenin ekinde yer alan rehber ise yürürlükten kaldırıldığı vurguladı.


2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre doğumların yüzde 8.7'si sağlık personeli yardımı olmadan yapılıyor. Doğumların yüzde 90'ı ise sağlık kuruluşlarında gerçekleşiyor. 2005 Anne Ölümleri çalışmasına göre ise anne ölümlerinin beşte biri evde gerçekleşiyor. Araştırmaya göre, 2003 yılında yüzde 21.2 olan sezaryen oranı, 2008'de yüzde 36.7'ye çıktı. Dünya Sağlık Örgütünün hedeflediği sezaryen oranı ise yüzde 15. Bu veriler ışığında doğum hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesini arttırılmasına yönelik kapsamlı çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla ülke genelindeki tüm hastanelerde sezaryen endikasyonlarını izlem çalışmalarını devam ettiriyor.


Genelgede, sezaryenle doğum konusunun annenin tercihine bırakılamayacağı, sağlık gerekçelerinin dikkate alınması gerektiği ifade ediliyor. "Sezaryen ile doğum cerrahi bir girişim olup tıbbi gerekçelerle yapılması esastır ve vajinal doğumun alternatifi değildir. Sezaryen planlanırken, gebeye ve gebeliğe özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır." ifadelerinin yer aldığı genelgede, tıbbi nedenler dışında sezaryenlerin anne ve bebek sağlığına getirdiği ağır yüklere dikkat çekiliyor.Annenin istemesinin, sezaryen için tek başına yeterli bir neden olmadığına işaret ediliyor.