İftara kadar nasıl tok kalınır?

Oruç tutarken açlık hissetmemek için tam buğday unundan yapılmış pide veya ekmekleri tercih edebilir, sahurda lor peyniri ve yumurta yiyebilirsiniz

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 18 Mayıs 2018, 11:41
İftara kadar nasıl tok kalınır?

İÇİNDEKİLER



Ramazan ayının son yıllarda yaz aylarına denk gelmesi, oruçlu geçirilen sürenin de uzun olmasına yol açıyor. Uzmanlar; oruç süresi uzun olduğu için mutlaka sahura kalkılmasını tavsiye ediyor. İşte bu ayı sağlıklı geçirebilmek için dikkat etmeniz gerekenler:


Sahura kalkmadan oruç tutmak vücudu yorar. Bu yüzden mutlaka sahura kalkmalı ve bu öğünü sabah kahvaltınız gibi düşünmelisiniz. Sahurda özellikle yumurta, lor peyniri ve tam buğday ekmeği tüketmek sizi uzun süre tok tutacaktır. Yumurta çok kaliteli bir proteindir, lor peyniri az yağlıdır, tam buğday ekmeği de lifli olduğundan tok tutma süresi uzundur. Sahurda süt veya yoğurt tüketmek hem tokluk sağlar, hem de hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasını önler.


Açılan iftarın ardından, bir kase çorba yavaş yavaş içilmelidir. Akşam yemeğinde eti sebzeyle birlikte tüketmek veya et yemeğinin yanında salata tüketmek, tek başına et yemeye göre daha iyidir. Çünkü, açlıktan kaynaklanan düşük metabolizma hızı bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur. Et yemeklerini sebzesiz yemek şişkinlik, hazımsızlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bununla birlikte, yemekleri uzun uzun çiğnemek ve acele etmeden yemek de hazımsızlığa karşı iyi gelir.


Ramazan ayı demek pide demektir. Tüm oruç tutulan evlerde mutlaka dumanı üstünde tüten pide bulunur. 'Pideyi hiç tüketmeyin!' demek olmaz. Ancak pide yiyecekseniz, bir kare ekmek dilimi boyutunda ve iftar öğününde yemeye çalışın. Sahurda beyaz undan yapılmış ekmekler yerine, tam buğday unundan yapılmış pide veya ekmeği tercih ederseniz gün boyu açlık hissetmezsiniz.


Uzun süren orucun ardından yemekten sonra tatlı ihtiyacı doğuyor. Ancak şerbetli tatlılar yerine iki top sade dondurma veya bir dilim güllaç yenilebilir. Yenilen yemeğin sindirimine yardımcı olabilmek amacıyla 2-2.5 saat bekledikten sonra tatlılar ara öğün olarak tüketilmelidir. Yemek sonrasında sindirimi kolaylaştırmak için imkan varsa açık havada yürüyüş, yoksa evin içinde yapılacak 5-10 dakikalık egzersizler faydalı olacaktır.