Başkan Erdoğan test etmişti! KARSAN duyurdu! Yenisi geliyor! Dünyada eşi benzeri yok

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Katıldığı programda test sürüşü yaptığı dünyanın ilk elektrikli seri üretim ve sürücüsüz otobüsü büyük yankı bulurken KARSAN’dan yeni bir müjde daha geldi. Karsan, yeni geliştirdiği ve seri üretimine başladığı, ABD ve Avrupa koşullarında kullanıma hazır otonom elektrikli otobüsünü yollara çıkarıyor. İlk örnekleri Romanya ve ABD’ye gidiyor.

Giriş Tarihi 01 Mart 2021, 11:55 Güncelleme 01 Mart 2021, 12:13
Başkan Erdoğan test etmişti! KARSAN duyurdu! Yenisi geliyor! Dünyada eşi benzeri yok

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin 50 yıllık geçmişe sahip otomotiv üreticisi Karsan, kendi geliştirip ürettiği, ABD ve Avrupa'nın gerçek yol koşullarına hazır ilk "Seviye 4" otonom özelliklerine sahip otobüsü Atak Electric'i yollara çıkarıyor. Üretilen ilk iki araçtan biri Romanya, diğeri ise ABD'ye gidiyor.

Sensörleri ve kameraları sayesinde sürücüye gerek duymadan çevresini algılayabilen Otonom Atak Electric, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor.

Otonom sürüşte gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 50 km/s hıza çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

Amerika ve Avrupa'nın gerçek yol koşullarında kullanıma hazır ilk "Seviye 4 otonom" özelliklerine sahip otobüsü olan Otonom Atak Electric, Karsan tarafından geliştirilmiş. Otonom sürüşe ilişkin yazılımları ise, bir başka Türk teknoloji şirketi olan ADASTEC yapmış.

MİCHİGAN'A DA GİDECEK
Kendilerini "50 yıllık otomotiv deneyimine sahip bir start-up şirketi" olarak niteleyen Karsan CEO'su Okan Baş, esnek bir yapıya sahip olduklarını, bu sayede de her şeyi yapabildiklerini kaydetti. Okan Baş, Otonom Atak Electric'in 8 metre alanında talebi karşılayacak en ideal model olduğunu ifade ederek, "Pazarda bu alanda bir fırsat gördük ve hızlı hareket ettik... Şu anda ABD ve Avrupa'da bu boyutlarda Seviye 4 otonom araç üreten başka bir marka yok. Bu noktada, dünyada bir ilkiz" dedi.

Otonom Atak Electric'in, duyulduğu günden bu yana oldukça ilgi çektiğini belirten Karsan CEO'su, "İlk siparişimizi Romanya'dan aldık ve önümüzdeki günlerde teslim edeceğiz. Ayrıca, kısa süre içerisinde Avrupa'dan bir sipariş daha alabiliriz. Diğer yandan aracımız, ABD'de Michigan'da bulunan bir üniversite içerisindeki gerçek rotada da kullanıma geçerek öğrenci taşımaya başlayacak. Otonom Atak Electric için hedef pazarımız ise Kuzey Avrupa" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar teslim edilen Atak ve Jest Electric'lerin toplamda 1 milyonun üzerinde kilometre yaparak kendilerine elektrikli araçlar alanında ciddi bir tecrübe kazandırdığını vurgulayan Karsan CEO'su Okan Baş, "Elektrikli araçlarımızı otonom araçlar için bir basamak olarak kullandık. Atak Electric ile başlayıp ilerlemek istiyoruz. Otonom Jest Electric de planlarımız arasında yer alıyor. Bundan sonra devreye alacağımız her ürün otonom hazırlıklı olacak. Öte yandan, Karsan olarak elektrikli araç tarafında yaptığımız yatırımlar da hız kesmeden sürüyor. Kısa süre içerisinde 12 ve 18 metre boyutlarında yüzde 100 elektrikli yeni araçlarımızı yollarla buluşturacağız" diye konuştu.

BİR AY HAZIRLIK
Otonom modellerin, sipariş verilen yere göre özel üretildiğini, bu yüzden siparişin ardından aracın banttan inmesinin 5 ay sürdüğünü anlatan Baş, şöyle konuştu:

"Diyelim biri size otonom araç siparişi verdi. Biz aracı raftan alıp teslim etmiyoruz. Aracı, temel olarak otonom özellikli olarak üretiyoruz hatta nerede kullanılacaksa, aracı orası için projelendirip veriyoruz.

Sattığımız ürün başka bir yerde kullanılacaksa, o zaman tekrar oraya gidip haritalandırmayı hatta gerekiyorsa yazılımı yeniden yapmamız lazım. Yani o rotanın haritalandırılmasının yapılması gerekiyor. Ama yerinde de 1 ay çalışmamız lazım."