Meteoroloji’den sağanak ve kar uyarısı: 20 il için sarı kod verildi! İstanbul, Ankara...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesi için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısında bulundu. Özellikle Doğu Karadeniz ile Akdeniz’in bazı kesimlerinde etkili olması beklenen yağışlar nedeniyle 20 il için sarı kodlu uyarı yayımlandı.
Hızlı Özet Göster
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde etkili olacak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle 20 il için sarı kodlu uyarı yayımladı.
- Yetkililer, kuvvetli yağış beklenen bölgelerde sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
- Bayram haftasında Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı kesimlerinde yağışların devam etmesi bekleniyor.
- Meteoroloji, 2 bin 500 metre üzerindeki yüksek bölgelerde karla karışık yağmur ve kar yağışı olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi için toz taşınımı uyarısı yapılarak, özellikle sürücülerin ve solunum rahatsızlığı olanların dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nı kapsayan haftaya ilişkin hava durumu tahminlerini paylaştı. Türkiye genelinde etkili olması beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış nedeniyle 15 il için sarı kodlu uyarı yayımlandı. Yetkililer özellikle kuvvetli yağış beklenen bölgelerde sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Bayram boyunca birçok kentte sağanak ve gök gürültülü yağış etkili olacak. (Haberde yer alan fotoğraflar Takvim Foto Arşiv ve Meteoroloji'ye aittir)
YAĞIŞLAR YURT GENELİNDE ETKİLİ OLACAK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre yurt genelinde parçalı ve çok bulutlu hava hakim olacak. Çanakkale dışında Marmara Bölgesi'nin tamamında, İzmir hariç Ege'de, Antalya merkez dışında Akdeniz'de, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzey ile batı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Özellikle öğle saatlerinden itibaren Trakya, İç Ege, Göller Yöresi, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Ankara, Kırıkkale, Çankırı çevreleri ile Niğde ve Kayseri'nin doğusunda yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Akşam saatlerinde ise Sakarya ve Düzce çevrelerinde yağışların etkisini artırması bekleniyor.
METEOROLOJİ'DEN KAR UYARISI
Yapılan değerlendirmelere göre yarın sabah saatlerinden itibaren Giresun, Trabzon ve Artvin'in güney kesimlerinde yerel kuvvetli sağanak görülecek. Rize çevreleri ile Artvin'in kuzeyinde ise yağışların yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.
YÜKSEK KESİMLERDE KAR BEKLENİYOR
Meteoroloji, 2 bin 500 metre rakım üzerindeki yüksek bölgelerde yağışların kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde etkili olacağını bildirdi.
Hava sıcaklığındaki düşüşle birlikte 1800 metre üzerindeki noktalarda da kar yağışının görülebileceği tahmin ediliyor.
AKDENİZ'DE KUVVETLİ SAĞANAK UYARISI
Bugün öğleden sonra Adana'nın kuzey ve doğu ilçeleri, Osmaniye, Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi ile Hatay'ın batısında aralıklı ve yerel olarak kuvvetli sağanak bekleniyor.
Yağışların yarın akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi öngörülüyor.
SEL VE HEYELAN RİSKİ
Yetkililer; sel, su baskını, yıldırım, heyelan, dolu yağışı ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini belirtti.
Özellikle eğimli ve yüksek bölgelerde ani su baskınlarına karşı uyarı yapıldı.
Meteoroloji, kuvvetli yağış riski nedeniyle 20 il için sarı kodlu uyarı yayımladı.
20 İL İÇİN SARI KODLU UYARI
Meteoroloji'nin sarı kodla uyardığı 20 il şöyle:
- Adana
- Afyonkarahisar
- Ankara
- Bolu
- Burdur
- Çankırı
- Çorum
- Denizli
- Eskişehir
- Hatay
- Isparta
- Kastamonu
- Kütahya
- Kahramanmaraş
- Sakarya
- Uşak
- Kırıkkale
- Karabük
- Osmaniye
- Düzce
Yetkililer, ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini vurguladı.
İstanbul’da yağışların özellikle bayramın ikinci gününde etkili olması bekleniyor.
BAYRAM BOYUNCA YAĞIŞ SÜRECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, bayram haftasında yağışlı havanın etkisini sürdüreceğini söyledi.
Tekin'in verdiği bilgilere göre perşembe günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve batı kesimlerinde yağış devam edecek. Özellikle Uşak, Afyonkarahisar, Niğde, Kayseri, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli yağış bekleniyor.
Cuma günü ise Trakya ve İstanbul dışında ülke genelinde yağış görülecek. Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz'de yağışların yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
Bayramın son gününde yağışlı sistemin kuzey bölgelerde etkisini sürdüreceği, ardından Türkiye'yi terk edeceği öngörülüyor.

İSTANBUL'DA HAVA NASIL OLACAK?
İstanbul'da bayramın ikinci gününden itibaren kent genelinde yağış geçişleri görülecek. Hava sıcaklıklarının ise bayram boyunca 23 ila 26 derece arasında seyredeceği tahmin ediliyor.
PROF. DR. ORHAN ŞEN: BAYRAMIN İKİNCİ GÜNÜNDE TÜRKİYE GENELİNDE YAĞIŞ BEKLENİYOR
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bayramın ikinci gününden itibaren hava sisteminde belirgin değişiklik yaşanacağını söyledi. Bir televizyon programına katılan Şen, Türkiye'nin büyük bölümünde sağanak yağışların etkili olacağını belirtti.
Şen'in açıklamalarına göre perşembe günü, yani bayramın ikinci gününde, yurt genelinde yağışlı hava hakim olacak. Özellikle İstanbul ve Ege Bölgesi'nde kuvvetli yağış beklendiğini ifade eden Şen, birçok bölgede gök gürültülü sağanak görülebileceğini kaydetti.

İSTANBUL'DA YAĞIŞ KISA SÜRELİ ETKİLİ OLACAK
İstanbul'da yağışların ağırlıklı olarak perşembe günü etkisini göstereceğini belirten Şen, bayramın diğer günlerinde ise kentte daha sakin ve parçalı bulutlu bir havanın öne çıkacağını söyledi.
Şen, "Perşembe günkü yağış dışında İstanbul'da genel olarak bayram havası yaşanacak." değerlendirmesinde bulundu.
GÜNEY EGE'DE YAĞIŞ SÜRECEK
Antalya, Muğla ve Güney Ege kıyılarında ise yağışlı havanın perşembe ve cuma günü boyunca etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre hafta sonuna doğru yağışlı sistem kuzey ve doğu bölgelerden çekilmeye başlayacak.
Bayramın üçüncü ve dördüncü gününden itibaren hava koşullarının daha stabil hale gelmesi ve yağışların büyük ölçüde Türkiye'yi terk etmesi bekleniyor.
GÜNEYDOĞU İÇİN TOZ TAŞINIMI UYARISI
Prof. Dr. Orhan Şen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ayrıca toz taşınımı uyarısında bulundu. Perşembe ve cuma günü bölgede toz taşınımının etkili olacağını belirten Şen, yağışla birlikte çamur şeklinde yağış görülebileceğini ifade etti.
Uzmanlar, özellikle sürücüler ve kronik solunum rahatsızlığı bulunan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNDE
Meteoroloji uzmanları, hava sıcaklıklarının genel olarak mevsim normalleri civarında seyredeceğini belirtti. Ancak cuma günü kuzey, iç ve doğu bölgelerde sıcaklıkların yer yer mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor.
Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği; yağış anlarında yerel olarak kuvvetini artırabileceği bildirildi.
28 MAYIS BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU RAPORU
| Bölge | Şehir / Şehirler | Sıcaklık (°C) | Hava Durumu ve Yağış Uyarıları |
| Marmara | Çanakkale | 28°C | Parçalı ve yer yer çok bulutlu (Yağış beklenmiyor). |
| İstanbul | 26°C | Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Kırklareli | 29°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Sakarya | 29°C | ⚠️ Akşam saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| --- | --- | --- | --- |
| Ege | Afyonkarahisar | 20°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. |
| Denizli | 28°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| İzmir | 30°C | Parçalı, yer yer çok bulutlu (Yağış beklenmiyor). | |
| Manisa | 30°C | Parçalı, yer yer çok bulutlu; ilk saatlerde doğu kesimleri yerel sağanak yağışlı. | |
| --- | --- | --- | --- |
| Akdeniz | Adana | 30°C | Parçalı ve çok bulutlu; ⚠️ öğle saatlerinde Toroslar mevkiinde yerel kuvvetli yağışlı. |
| Antalya | 28°C | Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde batı ve iç kesimleri sağanak yağışlı. | |
| Burdur | 23°C | ⚠️ Öğle saatlerinden sonra yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Hatay | 28°C | Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde sağanak yağışlı. | |
| --- | --- | --- | --- |
| İç Anadolu | Ankara | 25°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. |
| Çankırı | 26°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Eskişehir | 23°C | Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak yağışlı. | |
| Konya | 24°C | Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak yağışlı. | |
| --- | --- | --- | --- |
| Batı Karadeniz | Bolu | 24°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. |
| Düzce | 27°C | ⚠️ Akşam saatlerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Kastamonu | 22°C | ⚠️ Öğle saatlerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Zonguldak | 22°C | Zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinde sağanak yağışlı. | |
| --- | --- | --- | --- |
| Orta & Doğu Karadeniz | Amasya / Artvin / Samsun / Trabzon | 24°C - 28°C | Bölge genelinde öğle saatlerinden itibaren yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. |
| --- | --- | --- | --- |
| Doğu Anadolu | Erzurum / Kars | 18°C - 20°C | Öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. |
| Malatya | 24°C | Sabah saatlerinden itibaren yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. | |
| Van | 21°C | Parçalı ve çok bulutlu (Yağış beklenmiyor). | |
| --- | --- | --- | --- |
| Güneydoğu Anadolu | Diyarbakır / Mardin / Siirt / Şanlıurfa | 29°C - 33°C | Bölge genelinde hava parçalı ve az bulutlu (Yağış beklenmiyor). |
Fotoğraf MGM'den servis edilmiştir.
METEOROLOJİ'DEN EGE'DEKİ 3 İL İÇİN KUVVETLİ SAĞANAK VE SEL UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre 28 Mayıs 2026 bugün akşam saatlerine kadar Manisa'nın doğusu, Aydın ve Muğla çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olması bekleniyor.
Saat 15:45 ile 20:00 arasında geçerli olan 351 numaralı uyarıya göre ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği önemle vurgulandı.

AKOM'DAN PEŞ PEŞE UYARI
Yarın (28 Mayıs 2026) İstanbul'da sağanak yağış etkisini gösterecek. AKOM X hesabından paylaşılan son meteorolojik uyarıda şu ifadelere yer verildi:
Öğle saatlerinden sonra batı ilçelerimizde (Arnavutköy, Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca), ilerleyen saatlerde ise İstanbul genelinde gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. Akşam saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi beklenen yağışların yer yer kısa süreli ve kuvvetli şekilde etkili olabileceği, bu nedenle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın hazırlıklı ve tedbirli olması önem arz etmektedir.