Bayram boyunca aralıksız yağacak: MGM’den 45 ile gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 23 Mayıs hava durumu raporu, Türkiye genelinde etkili olacak sağanak yağışlara karşı vatandaşları uyardı. Özellikle Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde kuvvetli gök gürültülü sağanak beklenirken, 45 il için sarı kodlu alarm verildi. Yetkililer ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.
Hızlı Özet Göster
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı boyunca Türkiye'nin büyük bölümünde sağanak ve gök gürültülü yağışların etkili olacağını bildirdi.
- Meteoroloji, kuvvetli yağış beklenen Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya dahil 45 il için sarı kodlu uyarı yayımladı.
- Sıcaklıklar güney, iç ve doğu bölgelerde mevsim normallerinin 2 ila 4 derece altında seyredecek.
- Ege Bölgesi, Batı Akdeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun kuzeyinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.
- Meteoroloji yetkilileri ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
A Haber canlı yayınında meteoroloji uzmanı Adil Tek, Kurban Bayramı boyunca yurt genelinde etkili olması beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye genelinde yağışlı sistemin etkisini sürdürdüğünü belirten Tek, özellikle bayramın ilk günü için vatandaşlara sevindiren haberi verdi.

BAYRAMDA HAVA NASIL OLACAK? ADİL TEK'TEN KURBAN BAYRAMI TAHMİNİ
Adil Tek, yayın saatleri itibarıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde kuvvetli yağışların etkili olduğunu söyledi. Özellikle Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar çevresinde sağanak yağışlarla birlikte dolu görüldüğünü ifade eden Tek, bölgede zaman zaman fırtına hücrelerinin oluştuğunu belirtti.
Başkent Ankara ile birlikte Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır çevrelerinde de kuvvetli yağışların etkili olduğunu kaydeden Tek, yağışların gün içerisinde aralıklarla devam edeceğini söyledi. Yağışların özellikle öğle ve öğleden sonraki saatlerde şiddetini artırdığına dikkat çekti.
Meteoroloji uzmanı Tek, bayram haftasına girilmesiyle birlikte yollarda yoğunluğun arttığını belirterek sürücülere dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Yarın da ülke genelinde yağışların süreceğini ifade eden Tek, arife günü olan pazartesi günü de Marmara Bölgesi dışında birçok bölgede yağış beklendiğini açıkladı.
Arife gününde özellikle Doğu Karadeniz ile Akdeniz'in iç kesimlerinde öğleden sonra yağış geçişlerinin görüleceğini söyledi.
Meteoroloji'den 45 il için "Sarı" alarm
BAYRAMIN İLK GÜNÜ YAĞIŞ BEKLENMİYOR
Bayramın birinci günü için olumlu bir hava tablosu çizen Adil Tek, yurt genelinde yağışın yok denecek kadar az olacağını belirtti.
Sadece öğleden sonraki saatlerde Ege'nin güney kesimleri ile Batı Akdeniz'in iç bölgelerinde kısa süreli yağış geçişleri görülebileceğini kaydeden Tek, özellikle sabah saatlerinde vatandaşların rahat olabileceğini söyledi.
Tek, "Bayram namazı saatlerinde ve kurban kesim saatlerinde yurt genelinde yağış beklenmiyor" diyerek vatandaşlara müjdeli haberi verdi.

BAYRAMIN İKİNCİ GÜNÜNDE İSTANBUL'A YAĞMUR GELİYOR
Bayramın ikinci günüyle birlikte yağışlı havanın yeniden etkisini artıracağını belirten Tek, özellikle Marmara Bölgesi'nde yağış beklendiğini söyledi.
İstanbul başta olmak üzere Marmara genelinde sabah saatlerinden itibaren yağış geçişlerinin görüleceğini aktaran Tek, ikinci gün boyunca yurdun birçok kesiminde sağanak yağışların etkili olacağını ifade etti.
ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ GÜN YAĞIŞLAR SÜRECEK
Bayramın üçüncü gününde yağışların ağırlıklı olarak yurdun güney ve doğu bölgelerinde etkili olacağını belirten Tek, öğleden sonra saatlerinde Marmara'nın güneyi, Ege'nin iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sağanak geçişleri görülebileceğini söyledi.
Bayramın son gününde ise yağışların doğu bölgelerine çekileceğini ifade eden Tek, önümüzdeki haftayla birlikte yağışlı sistemin etkisini kaybetmesinin beklendiğini belirtti.

İSTANBUL'DA BAYRAM HAVASI
İstanbul için de özel değerlendirmelerde bulunan Adil Tek, bugün kentte kapalı ve serin bir havanın hakim olduğunu söyledi. Sıcaklıkların 16 ila 21 derece arasında değiştiğini belirtti.
Yarın yağış beklendiğini ifade eden Tek, pazartesi günü ise parçalı ve az bulutlu bir havanın etkili olacağını aktardı. Arife gününde kısa süreli yağış geçişlerinin görülebileceğini söyledi.
Bayramın birinci günü İstanbul'da yağış beklenmezken, hava sıcaklığının 17 ila 26 derece arasında seyredeceği bildirildi.
İkinci gün itibarıyla yağışların yeniden başlayacağını belirten Tek, özellikle perşembe günü yağışların daha etkili olacağını söyledi. Bayramın üçüncü ve dördüncü günlerinde ise parçalı bulutlu hava ile birlikte zayıf yağış geçişlerinin görülebileceğini ifade etti.

"SICAKLIKLARDA SERT DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR"
Adil Tek, hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmediğini de vurguladı.
Türkiye genelinde sıcaklıkların son günlerdeki değerlerde seyretmeye devam edeceğini ifade eden Tek, kuzeyden gelecek sert bir soğuk hava dalgasının görünmediğini söyledi.
Ülke genelinde sıcaklıkların 17 ila 24-25 derece bandında olacağını belirten Tek, bayram boyunca mevsim normallerine yakın sıcaklıkların etkili olacağını kaydetti.
23 MAYIS HAVA DURUMU: TÜRKİYE GENELİNDE SAĞANAK ALARMI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre, 23 Mayıs'ta yurt genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak. Türkiye'nin büyük bölümünde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Özellikle Ege Bölgesi, Batı Akdeniz, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Doğu Akdeniz'in iç bölgeleri, Doğu Anadolu'nun güneybatısı ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyinde yağışların yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Bursa'nın güneyi ile Bilecik, Muş, Bitlis, Van, Şırnak ve Siirt çevrelerinde de etkili yağış bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının batı kıyılarında mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde ise normallerin 2 ila 4 derece altında seyredeceği bildirildi.
Rüzgarın batı ve kuzey kesimlerde kuzeyli, diğer bölgelerde ise güneyli yönlerden hafif ve zaman zaman orta kuvvette esmesi bekleniyor.
Meteoroloji, kuvvetli yağış nedeniyle ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

HAFTA SONU VE KURBAN BAYRAMI'NDA YAĞIŞLI HAVA ETKİLİ OLACAK
Meteoroloji tahminlerine göre, hafta sonu ile Kurban Bayramı süresince Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu hava hakim olacak. Yurdun büyük bölümünde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülmesi beklenirken, sıcaklıkların güney, iç ve doğu bölgelerde mevsim normallerinin altında, diğer kesimlerde ise normaller civarında seyredeceği öngörülüyor.
25 Mayıs 2026 Pazartesi gününe kadar etkisini sürdürecek yağışlı sistemin, bayram boyunca da birçok bölgede devam edeceği tahmin ediliyor. Özellikle iç ve kuzey kesimlerde yer yer kuvvetli sağanak geçişleri yaşanabileceği belirtiliyor.

Arife Günü Hava Durumu – 26 Mayıs 2026 Salı
Arife günü yurt genelinde çok bulutlu bir hava bekleniyor. Güney ve İç Ege, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu'nun güney kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor.
Bayramın 1. Günü – 27 Mayıs 2026 Çarşamba
Bayramın ilk gününde Marmara'nın doğusu, Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Hakkâri ve Şırnak hariç birçok noktada sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yer yer yağış görülecek.
Bayramın 2. Günü – 28 Mayıs 2026 Perşembe
Perşembe günü yağışlar ülke genelinde daha geniş alanlarda etkili olacak. Güney Ege kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun güney kesimleri ve Hakkâri-Şırnak çevreleri dışında kalan bölgelerde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış öngörülüyor.
Bayramın 3. Günü – 29 Mayıs 2026 Cuma
Cuma günü de yağışlı sistem etkisini sürdürecek. Kıyı Ege ile Güneydoğu Anadolu'nun güneyi ve Hakkâri-Şırnak çevreleri dışında ülke genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Bayramın 4. Günü – 30 Mayıs 2026 Cumartesi
Bayramın son gününde Trakya'nın batısı, Kıyı Ege ve Güneydoğu Anadolu'nun güney kesimleri dışında kalan bölgelerde yağışların devam edeceği tahmin ediliyor.

BAYRAM'DA ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR'DE HAVA NASIL OLACAK?
Ankara
Başkentte arife günü çok bulutlu hava etkili olacak. Bayram boyunca ise sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Salı: 9-11 / 22-24 derece
Çarşamba: 11-13 / 23-24 derece
Perşembe: 10-12 / 19-21 derece
Cuma: 10-12 / 18-20 derece
Cumartesi: 9-11 / 18-20 derece

İstanbul
İstanbul'da bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış tahmin ediliyor.
Salı: 14-16 / 23-25 derece
Çarşamba: 13-15 / 20-22 derece
Perşembe: 15-17 / 19-21 derece
Cuma: 14-16 / 18-20 derece
Cumartesi: 13-15 / 18-20 derece
İzmir
İzmir'de arife günü ve bayram boyunca parçalı ve çok bulutlu hava görülecek.
Salı: 14-16 / 28-30 derece
Çarşamba: 16-18 / 27-29 derece
Perşembe: 16-18 / 23-25 derece
Cuma: 15-17 / 21-23 derece
Cumartesi: 13-15 / 21-23 derece

MGM'DEN 45 İL İÇİN SARI KODLU YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yurdun birçok bölgesinde beklenen kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar nedeniyle 45 il için sarı kodlu uyarı yayımladı. Yetkililer, ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini bildirdi.
Sarı kod verilen iller şu şekilde sıralandı:
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Siirt, Sinop, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Aksaray, Kırıkkale, Batman, Karabük ve Osmaniye.
Meteoroloji uzmanları, özellikle öğle ve akşam saatlerinde etkisini artırması beklenen yağışların bazı bölgelerde kısa süreli ancak kuvvetli olabileceğine dikkat çekti.