Moğol Balgay kimdir? Kuruluş Osman Balgay tarihte var mı, ne zaman ve nasıl öldü?

Moğol Balgay kimdir? ATV ekranlarının dev prodüksiyonuyla dikkat çeken dizisi Kuruluş Osman bu akşam 14. bölümüyle izleyicisiyle buluşuyor. Dizide son haftalarda merak edilen karakterlerden birisi de Moğol komutan Balgay oldu. Bu hafta Osman Bey ve Balgay arasında yaşanacak kavga izle dikkat çekerken izleyiciler dizinin yayınlandığı saatlerde Moğol Balgay kimdir sorusuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Peki, Kuruluş Osman Balgay tarihte var mı, ne zaman ve nasıl öldü?

Giriş Tarihi 11 Mart 2020, 19:49 Güncelleme 11 Mart 2020, 19:49
Moğol Balgay kimdir? Kuruluş Osman Balgay tarihte var mı, ne zaman ve nasıl öldü?

İÇİNDEKİLER

Çarşamba akşamlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman her hafta saat 20.00'de milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitliyor. devam ediyor. Diziye 10. bölümde Yurdaer Okur 'Balgay', Burak Çelik 'Kongar' ve Çağrı Şensoy 'Berkutay' karakteriyle dahil olmuştu. İzleyiciler ekranları başında Kuruluş Osman'ı takip ederken bu karakterler hakkında araştırma yapıyor. Peki, Balgay kimdir? Kuruluş Osman Balgay tarihte var mı? Balgay tarihte var mı, ne zaman ve nasıl öldü? İşte merak edilenler...

BALGAY KİMDİR?

Moğol komutanı Balgay, Cengiz Kaan'ın torunu, Kulagu Han'ın kardeşidir. Komutan Balgay Türklerin baş düşmanlarından birdir. Orta Asya'dan beri katliamlara neden olan Moğollar sınırları aşıp Anadolu'ya kadar gelir. Zayıflamış iktidarlara hüküm sürmeyi hedefleyen Moğollar, bu topraklara göz diker. Tekfurların oyunlarıyla ilerlemeyi düşünen Komutan Balgay karşısında Osman Bey'i bulur.

Osman Bey ise bu yıllarda devlet kurma hedefleriyle Türk obalarını bir araya getirmeye çalışır.13. yüzyıldan itibaren Orta Asya'daki göçebelere hakim olan Cengiz Han'ın torunu Kulagu Han'ın ise kardeşi olan Balgay, tarihi kitaplara göre çok kötü bir komutandır. Kendisine karşı olanlara yaptığı işkencelerle meşhur olan Balgay, düşmanlarının derilerinden kendine post bile yaptığı söyleniyor.

YURDAER OKUR KİMDİR?

Yurdaer Okur 29 Ekim 1974'te Rize'de doğdu Bafra Süper Lisesi'ni bitirdikten sonra Akdeniz Üniversitesi "Turizm İşletmeciliği" bölümüne girdi. Üç sene bu okulda okuduktan sonra işletmenin kendisine göre olmadığını anladı ve 1994 senesinde Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünü kazandı. Daha Sonra M.S.Ü Devlet Konservatuvar'ında yüksek lisans yaptı.

1999'da Genco Erkal ile tanışan Okur, Dostlar Tiyatrosu'na katılarak Yalınayak Sokrates adlı oyunda oynadı. Ardından 2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda yevmiyeli oyuncu olarak yer almaya başladı. Daha sonra, 2002 yılında kadrolu olarak Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'na atandı.

2000 yılından başlayarak Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde birçok oyunda yer aldı ve yönetmenlik yaptı. Diyarbakırlı Gençlere Drama Dersleri verdi. Tiyatro aktörlüğünün dışında, Sinema ve televizyon çalışmaları da yapmaktadır.